Зеленський: Україна працює, щоб пожиттєво забанити в YouTube канали з брехнею  

Вівторок, 9 березня 2021, 12:54

Президент Володимир Зеленський заявляє, що влада працює над тим, щоб YouTube пожиттєво заблокував канали, де поширюється дезінформація про життя в Україні.  

Джерело: Виступ Зеленського під час форуму "Україна 30. Культура. Медіа. Туризм"

Пряма мова: "Не менш небезпечно є те, що інформаційно нашу країну атакують не лише ззовні, але й зсередини, коли "великі патріоти" брешуть громадянам про Нові Санжари, про те, що захисникам на фронті заборонено стріляти,  про тарілки з борщем. Або ж, коли називають вакцину словом, що насправді характеризує всю суть саме їх вчинків.

Адже в гонитві за власною популярністю вони готові поставити під удар безпеку, життя, здоров’я українців… (Інформаційна війна – ред.) це штучно створенні лідери думки, яким з Іспанії краще видно, як жити в Україні. Це засоби масової дезінформації, які прикривають свободою слова диверсії за інструкціями агресора.

Ми зробили і продовжуємо працювати, аби на цих каналах можна було побачити тільки телевізійну випробувальну таблицю, а в інтернеті, зокрема на YouTube вони отримали пожиттєвий бан.

Подальші завдання для держави та суспільства усвідомити всі загрози інформаційній безпеці та знайти шляхи їм протидіяти".        

Передісторія:

  • Раніше Міністерство культури та інформаційної політики заявляли, що направлять до компанії YouTube рішення РНБО України щодо санкцій проти телеканалів "NewsOne", "ZIK" та "112 Україна" з проханням закрити їхні сторінки на відеосервісі.
  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 2 лютого 2021 року про застосування санкцій проти нардепа Тараса Козака та телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука - "112 Україна", NewsOne, ZIK.
  • Трансляцію каналів Медведчука почали припиняти сервіси на всіх платформах.
  • Підставою для санкцій проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака та пов'язаних з ним юридичних осіб стало розслідування спецслужб України, яке встановило, що схеми з поставками вугілляз окупованих територій сприяють фінансуванню тероризму.
  • Поінформовані співрозмовники Української правди в РНБО та СБУ відзначили, що ООО "Торговый дом "Донские угли", яке веде свою діяльність в ОРЛО, фінансує телеканали пулу Віктора Медведчука"112", "ZIK" і "NewsOne".