Протестувальники в Єревані заблокували будівлю парламенту

Вівторок, 9 березня 2021, 19:09

У вівторок, 9 березня, під час мітингу в Єревані учасники протестів повністю заблокували будівлю вірменського парламенту.

Джерело: Радіо Азутутюн

Деталі: Єдиний кандидат на пост прем'єр-міністра від опозиційного "Руху за порятунок вітчизни" Вазген Манукян закликав протестуючих перекрити всі входи в розташовану поряд будівлю Національних зборів.

Як заявив він, не можна допускати депутатів у будівлю Національних зборів. Після цього ситуація загострилася, і між поліцією та прихильниками опозиції зав'язалася бійка.

Проте учасникам акції вдалося перекрити вхід до парламенту з боку вулиці Демірчяна, де вони також встановили намет.

Координатор руху Ишхан Сагателян заявив, що вони не збираються заходити на територію і у приміщення Національних зборів і закликав не піддаватися на провокації.

Рух вимагає відставки прем'єр-міністра та формування тимчасового уряду на чолі з Манукяном, який через рік проведе дострокові парламентські вибори. При цьому, як обіцяють лідери руху, сам Манукян і його партія в цих виборах брати участь не будуть.

Передісторія:

  • Росія у листопаді 2020 року розмістила реактивні системи залпового вогню в наземному коридорі, який вона контролює між Вірменією і Нагірним Карабахом в якості миротворчої місії.
  • В Єревані опозиційній "Рух за порятунок Вітчизни" вийшов 23 лютого на акцію протесту з вимогою відставки прем'єр-міністра Нікола Пашиняна.
  • Генштаб Вірменії 25 лютого опублікував заяву з вимогою відставки прем’єр-міністра країни Пашиняна після його рішення звільнити заступника керівника Генштабу. Прем’єр назвав це "спробою державного перевороту". Вірменський опозиційний "Рух за порятунок Вітчизни" підтримав вимогу Генштабу Вірменії про відставку прем’єр-міністра Пашиняна та закликав своїх прихильників вийти на акцію протесту в Єревані.
  • Опозиція Вірменії на початку березня відповіла відмовою на пропозицію прем'єр-міністра країни Пашиняна провести позачергові парламентські вибори для врегулювання політичної кризи.