У МЗС пояснили, чому денонсувати Харківські угоди недоцільно

Понеділок, 5 квітня 2021, 12:26
У МЗС пояснили, чому денонсувати Харківські угоди недоцільно

Міністерство закордонних справ вважає за недоцільне денонсацію Харківських угод, оскільки порушення їх Росією надає Україні додаткові аргументи для притягнення РФ до відповідальності та компенсації збитків за окупацію Криму.

Джерело: речник МЗС Олег Ніколенко у коментарі "Укрінформу"

Пряма мова: "Наші аргументи такі: угода фіксує тимчасовий характер базування ЧФ, залишає чинним зобов'язання Росії не мати в його складі ядерної зброї, встановлює загальну чисельність особового складу, кораблів, озброєнь і визначає місця тимчасової дислокації, зобов’язує військові формування флоту поважати суверенітет та законодавство України. Порушення положень угоди надає нам додаткові аргументи при можливому розгляді в міжнародних судах питань притягнення Росії до відповідальності та компенсації збитків за окупацію Криму".

Деталі: Ніколенко нагадав, що Російська Федерація в березні 2014 року в односторонньому порядку денонсувала угоду про перебування Чорноморського флоту Росії на території України для уникнення відповідальності за захоплення Криму. Однак Україна не визнала цієї денонсації і продовжує вважати угоду чинною, оскільки вона фіксує порушення Росією своїх юридичних зобов’язань на фоні тимчасової окупації Кримського півострова.

Дипломат також привернув увагу до того, що Росія має перед Україною й фінансові зобов’язання за розміщення Чорноморського флоту РФ, а ігнорування взаємних розрахунків створює також підстави для боргових позовів.

Речник МЗС акцентував, що, здійснивши збройну агресію та окупувавши частину української території, Росія порушила численні норми міжнародного права, зокрема двосторонні договори.

Ніколенко запевнив, що українська сторона проводить системну роботу для відновлення порушених прав України.

Що передувало: У парламенті зареєстровано законопроєкт про денонсацію Харківських угод.

Передісторія: 

  • Угоду між Україною і Росією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали в Харкові 21 квітня 2010 року, Верховна Рада ратифікувала її 27 квітня 2010 року.
  • Цю угоду Росія денонсувала в односторонньому порядку рішенням Держдуми від 31 березня 2014 року, яке президент РФ Володимир Путін підписав 2 квітня того року.
  • 28 січня 2021 року Офіс генерального прокурора повідомив про підозру президенту-втікачу Віктору Януковичу в державній зраді через підписання "Харківських угод", тоді як Янукович із 2014 року переховується в Росії. 
  • 11 березня 2021 року Рада національної безпеки і оборони України ухвалила проєкт "Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь", а також доручила перевірити, чи було державною зрадою ратифікація 236 народними депутатами у 2010 році "Харківських угод".  
  • Служба безпеки України почала досудове розслідування можливої державної зрадиу зв’язку з Харківськими угодами і 16 березня провела обшуки у структурах, які були залучені до їх підготовки та ратифікації: Верховній Раді, РНБО, Міністерстві закордонних справ, Кабінеті міністрів. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування