Головні новини вівторка і ночі: Путін про війська РФ біля України, Лукашенко про Крим

Середа, 1 грудня 2021, 07:00
Головні новини вівторка і ночі: Путін про війська РФ біля України, Лукашенко про Крим
MIKHAIL KLIMENTYEV/Sputnik/AFP via Getty Images

Путін прокоментував дані про війська РФ на кордоні з Україною; Лукашенко хоче відвідати окупований Крим разом із Путіним – актуальні новини 30 листопада.

Про Путіна

Президент Росії Володимир Путін прокоментував повідомлення про російські війська на кордоні з Україною: "Дивіться, про можливе введення російських військ в Україну говорили ще на початку року... Але, як бачите, цього не сталося".

Крім того,  Путін  заявив, що розширення військової інфраструктури НАТО на територію України може бути "червоною лінією" для Росії.

Він зауважив, що "Росія буде змушена створити щось подібне у відповідь на таку загрозу, якщо й надалі розширюватиметься ця інфраструктура (НАТО)".

Про Лукашенка та Крим

"Крим де-факто, я тоді ще сказав – це російський Крим. Після референдуму та де-юре Крим став російським", —  Олександр Лукашенко заявив, що має намір відвідати окупований Росією Крим разом із президентом РФ Володимиром Путіним, а його приїзд означатиме визнання анексії.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відповів, що "немає сенсу оцінювати кожен прояв потоку свідомості, який регулярно здійснює на різних медійних платформах Олександр Лукашенко".

Про інші важливі новини

Нардеп від фракції "Опозиційна платформа - За життя" Ілля Кива пообіцяв молитися і повернути "все, що у нього забрали", після того, як колегія Міністерства освіти та науки позбавила його наукового ступеня.

Президент Володимир Зеленський підписав указ щодо призначення Олександра Поклада начальником департаменту контррозвідки Служби безпеки.

Група експертів у галузі охорони здоров'я, призначена урядом США, рекомендувала таблетки "Молнупіравір" американської фармацевтичної компанії Merck від COVID-19 для дорослих пацієнтів з групи високого ризику.

Державний секретар США Ентоні Блінкен вважає, що спроба державного перевороту в Україні може бути частиною агресії Росії.

Карибська держава Барбадос офіційно усунула з посади глави держави королеву Єлизавету II і 30 листопада стала наймолодшою республікою у світі.

Перепис населення в Україні проведуть у співпраці з Apple — Міністерство цифрової трансформації підписало з американською компанією меморандум про взаєморозуміння. Офіційний перепис має відбутися у 2023 році.

Рада ухвалила податковий закон №5600, який має вдарити по бізнес-імперії Ріната Ахметова, водночас зменшити податкове навантаження на бізнес Юрія Косюка — "за" проголосували 255 нардепів.

Жителі Австрії, які відмовляться робити щеплення від COVID-19 з лютого, коли це буде обов'язково, можуть наразитися на штраф до 7200 євро — про це йдеться у проєкті закону про обов’язкову вакцинацію.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування