Новини 25 січня: заяви про Україну та НАТО, прем’єр Британії про агресію РФ

Вівторок, 25 січня 2022, 20:00

Столтенберг розповів, що буде у відповіді НАТО на вимоги Кремля; прем'єр Британії вірить у наступ РФ на Київ попри відмову більшості посольств евакуюватися — актуальні новини 25 січня.

Про Україну та НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів загальні деталі письмової відповіді Альянсу на так звані "безпекові вимоги" Кремля, яку буде відправлено цього тижня. Крім того, у відповіді буде зазначено, що в НАТО готові вислухати занепокоєння Росії. 

Голова Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що відкликання законопроєкту "Про основи державної політики перехідного періоду" на окупованих територіях не пов'язане з майбутньою зустріччю радників лідерів нормандської четвірки та назвав таку інформацію "фейком".

Крім того, президент Хорватії Зоран Міланович заявив, що Україні не місце в НАТО і у разі ескалації з Росією Загреб максимально дистанціюється від подій. За словами Мілановича, він буде всіма силами завадити будь-якому залученню Хорватії до конфлікту між РФ і Україною.

Про прем’єра Британії

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон вважає, що Росія має план блискавичної війни на території України. Прем'єр додав, що ситуація "досить похмура", але війна не є неминучою. За його словами, Британія "очолює створення пакета економічних санкцій" проти Росії і постачає Україні оборонну зброю.

Про телеграм-канал УП. Стрічка

Підписуйтеся на наш новинний телеграм-канал УП. Стрічка

Кожен день ми публікуємо короткі та оперативні новини про те, що відбувається в Україні та світі.

Про інші важливі новини

Одразу в трьох країнах Центральної Азії — Казахстані, Киргизстані та Узбекистані — відбулися відключення електрики. Через блекаут не працюють опалення, каналізація та питне водопостачання, у Ташкенті призупинено роботу метро та аеропорту.

Рівненську область оголосили "червоною" карантинною зоною — епідемічні обмеження запрацюють з 27 січня.

Чехія не виключає можливості надіслати в Україну військових для допомоги в протистоянні агресії РФ, якщо такий запит буде — про це заявила міністр оборони Чехії Яна Чернохова.

У Канаді закликали своїх громадян уникати поїздок в Україну та залишити країну сім'ям дипломатів через побоювання нападу з боку Росії.

Прем'єр Польщі Моравецький висловив розчарування через позицію Німеччини у зв’язку з її політикою блокування поставок зброї Україні на тлі нарощування військ Росії.

За добу 24 січня в Україні зафіксували 19 118 нових випадків COVID-19 і 161 летальний випадок, госпіталізували 1 507 людей, одужало 5 863 особи. Також за минулу добу вакцинували проти COVID-19 69 546 людей.