Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ще одна країна Співдружності хоче проголосити незалежність від Британії

Четвер, 4 травня 2023, 18:10

Прем’єр-міністр Белізу Хуан Антоніо Брісеньо вважає цілком імовірним проголошення країною незалежності від Сполученого Королівства уже у 2024 році через відмову голови британського уряду вибачатись через работоргівлю й колоніалізм.

Про це, як пише "Європейська правда", Брісеньо сказав в інтерв’ю The Guardian.

Белізький прем’єр заявив, що уряд Британії несе моральну відповідальність за вибачення через лиха рабства, та приєднався до закликів англомовних країн Карибського басейну вимагати від Великої Британії фінансових репарацій.

Реклама:

Говорячи про це, він згадав відмову прем’єра Британії Ріші Сунака принести вибачення за роль Британської імперії в рабстві та колоніалізмі, закликавши натомість "зрозуміти нашу історію і всі її частини, не тікати від неї, а просто зараз переконатися, що наше суспільство є інклюзивним і толерантним до людей з усіх верств населення".

"Я думаю, що він (Сунак – ред.) несе моральну відповідальність за те, щоб принаймні вибачитись. Він мав би краще розуміти це через своє походження (батьки Сунака за походженням – пенждабські індійці – ред.). Коли ви читаєте і чуєте про грабежі, які відбувалися на землі його предків, я вважаю, що він повинен був принести вибачення", – вважає Брісеньо.

У 2021 році парламент Белізу ухвалив резолюцію, яка зобов'язує уряд домагатися відшкодування збитків від Великої Британії "від імені колишніх рабів та їхніх нащадків". А у 2022-му уряд країни схвалив законопроєкт про створення конституційної комісії, яка, серед іншого, вирішуватиме питання проголошення республіки.

ВІДЕО ДНЯ

Нині Беліз – одна з 14 країн британської Співдружності Націй, де головою держави формально є монарх Сполученого Королівства. Нині й правляча, й опозиційна партії Белізу підтримують скасування монаршого правління, для чого (знову ж таки, лише в Белізі) достатньо голосування в парламенті, а не референдуму.

"Я думаю, що шанс (проголошення Белізу республікою – ред.) досить високий. Це цілком ймовірно", – вважає прем’єр Белізу, додаючи, що при цьому країна не буде виходити зі Співдружності Націй.

Заяви Брісеньо пролунали після твердження Марлен Малаху Форте, міністерки з правових і конституційних питань Ямайки, про те, що коронація короля Британії Чарльза III прискорила плани країни стати республікою вже наступного року.

Нагадаємо, карибська держава Барбадос офіційно усунула з посади глави держави королеву Єлизавету II і 30 листопада 2021 року стала наймолодшою республікою у світі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:10
Bloomberg: Макрон лобіює заміну фон дер Ляєн на посаді голови Єврокомісії
00:00
гімнастикаВерняєв став срібним призером чемпіонату Європи
23:51
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку - Міноборони
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
Усі новини...