Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Президента можуть обрати в першому турі завдяки фальсифікаціям

Середа, 15 липня 2009, 13:08

Зміни до закону про вибори президента в частині формування списків виборців відкриють широкі можливості для фальсифікації результатів виборів, впевнений експерт з виборчого законодавства Олександр Воробйов.

"За цим законом (законопроект про внесення змін до закону "Про вибори президента України" у другому читанні) мій прогноз: президент буде обраний в першому турі", - заявив Воробйов на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

Він із задоволенням констатував, що в результаті різкої критики з даного законопроекту після прийняття в першому читанні була виключена норма про формування виборчих комісій з представників парламентських політичних сил.

У той же час у законопроекті залишилася низка норм, які дають можливість для фальсифікації результатів виборів.

Так, даний законопроект передбачає можливість внесення до списку виборців для голосування в день виборів за рішенням голови, його заступника або секретаря дільничної виборчої комісії на підставі документів, отриманих від органів ведення Державного реєстру виборців, або на виконання рішення судів.

"Фактично ми повертаємося до стану, який був під час голосування у першому та другому турі президентських виборів у 2004 році", - підкреслив експерт.

Він також піддав критиці зміни до закону, які передбачають передачу повноважень з перевірки та коригування кратності включення виборців до Державного реєстру виборців від Центральної виборчої комісії органам ведення реєстру на місцях. При цьому кандидати в президенти та їх представники позбавлені можливості перевірити зміни, які будуть внесені в таких випадках.

Крім того, зміни до закону передбачають обмеження для судів строку розгляду скарг на порушення до двох днів, що практично унеможливлює захист виборчих прав як громадян, так і кандидатів.

Присутній на прес-конференції координатор виборчих проектів Громадянської мережі "Опора" Юрій Лісовський нагадав, що законопроект передбачає можливість оскарження в судах діяльності або бездіяльності тільки виборчих комісій та кандидатів у президенти. Таким чином, не підлягають оскарженню діяльність чи бездіяльність органів влади, керівників підприємств і організацій.

"Навіть адмінресурс не можна буде оскаржити", - підкреслив він.

Крім того, законопроект передбачає, що протокол виборчої комісії вважається легітимним, навіть якщо він не підписаний окремими членами комісії, що також є механізмом впливу на виборчий процес, упевнений Лісовський.
.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...