Спостерігачі: вибори проходять спокійно, але порушення є

Неділя, 17 січня 2010, 15:14

Спостерігачі від Міжнародної організації за спостереженням за виборами CIS-EMO констатують спокійний хід виборчого процесу в Україні.

"Усе йде досить рівно. Єдине, ми думали, явка буде активнішою, але, можливо, є на це об'єктивні причини, люди просто втомилися від постійних виборів, але ще не кінець дня і можливо з'явиться додаткова інформація", - сказав генеральний директор CIS-EMO Олексій Кочетков на прес-конференції.

"Поки все досить рівно, ніяких серйозних ексцесів не виникає, принаймні, нам про них нічого не відомо", - додав він, повідомляє "Інтерфакс".

Однак, зазначив Кочетков, спостерігачі від CIS-EMO відзначають проблеми зі списками, ротацією членів дільничних виборчих комісій і їхньою заміною.

"Якщо говорити про процентне співвідношення, то такі ротації в цілому досягали 7% у цілому по країні... Десь у середньому, за нашими даним, 5-та частина всіх членів дільничних виборчих комісій, від початку внесених штабами, не допрацьовували до дня голосування", - сказав Кочетков.

За інформацією представника місії, директора Міжнародного Інституту новітніх держав Олексія Мартинова, з 8 ранку неділі в call-центр цієї групи спостерігачів надійшло понад 300 скарг і зауважень від виборців, які в основному "пов'язані з формуванням списків виборців".

Крім того, за словами Мартинова, спостерігається слабка підготовка Центрвиборчкомом роботи виборчих дільниць у зимовий час. Зокрема, низка дільниць не опалюється, ускладнено прохід до місця голосування. Деякі виборчі дільниці не відкрилися вчасно в зв'язку з відсутністю списків виборців.

Крім того, спостерігачі відзначають існування труднощів у зв'язку з необхідністю медичної довідки при бажанні голосувати вдома.

За словами Кочеткова, спостерігачі перевірили інформацію, яка звучить від деяких політсил про готовані масові фальсифікації через голосування вдома, і не побачили ніякої загрози.

Разом із тим, за словами співголови Асоціації некомерційних організацій із захисту виборчих прав "Громадський контроль" Олександра Брода, Україна - молода держава і зрозуміло, що вибори проходять не ідеально.

Він відзначив оперативне реагування ЦВК, СБУ і міліції на наявні порушення. "У мене склалося в цілому гарне враження про хід роботи виборчих дільниць, відзначені деякі організаційні проблеми", - сказав Брод.

Водночас, члени польської делегації спостерігачів місії CIS EMO фіксують системні порушення й отримують інформацію про порушення виборчого процесу від штабів і спостерігачів кандидатів, повідомляє УНІАН.

За словами спостерігача місії CIS EMO у Луганську Матеуша Піскорського, крім зафіксованих уже фактів фотозйомки бюлетенів до системних порушень можна також віднести наявність "великого числа технічних кандидатів, через що один із кандидатів має кворум у більшості виборчих дільниць".

Серед іншого, зафіксовані факти організації транспорту для забезпечення доставки голосуючих до дільниць, зазначив Піскорський.

Як повідомив Кочетков, на першому турі президентських виборів в Україні працює 259 спостерігачів від CIS-EMO з 7 країн СНД, Польщі, Німеччині і Франції.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News