Луценко розповів Тимошенко, як його наглядач матюкає суддю Кірєєва

32 перегляди
Тетяна Ніколаєнко, УП
Вівторок, 5 липня 2011, 14:47

Суд над Юрієм Луценком перенесли на 11 липня. Причиною цього стала несподівана хвороба екс-водія Луценка, підсудного Леоніда Приступлюка.

У понеділок Приступлюку стало зле і його з діагнозом гіпертонічний криз доправили до клініки Шалімова.

У зв’язку з цим його захист звернувся до суду з проханням перенести засідання. З цим клопотанням погодився як захист Юрія Луценка, так і прокурори.

Водночас прокурори запитали в судді довідку з лікарні, а після її ретельного вивчення попросили застосувати до екс-водія Луценка примусовий привід до суду на наступне засідання.

- Ага, на ліжку привезуть, - обурився з зали брат Луценка Сергій.

- О, переписують прізвище лікаря, щоб викликати в прокуратуру. Їм це не вперше! - вигукнув зі своєї клітки сам Луценко.

За його словами, у листопаді минулого року у Приступлюка вже був гіпертонічний криз, і він тоді не зміг прийти на допит. Натомість сам екс-міністр, як він каже, став свідком того, як слідчий віддав доручення: "Пресуйте його, щоб сам прибіг".

Тепер, за словами Луценка, прокуратура намагається довести його екс-водія до смерті, щоб повісити злочин на мертву людину.

- Ви смерті домагаєтеся цієї людини? Щоб потім списати все, що ви не довели в кримінальній справі? Вашу так звану злочинну змову хочете списати на мертву людину, яка не дасть жодних свідчень? Вам так зручно? - запитав він у прокурорів.

- Ваша честь, ми є свідками того, як Генпрокуратура, не довівши нічого в кримінальній справі, хоче довести до могили Приступлюка, щоб потім списати, що змова була, але він помер, тому довести неможливо. Це цілеспрямовані дії для того, щоб справу, шиту білими нитками, перетворити на конкретний вирок, який їм давним-давно поставлений керівництвом державою, - звернувся Луценко до суду.

Судячи з усього, новина про стан здоров'я водія стала новиною і для Луценка. Було видно, що Юрій Віталійович готував заяву для преси. Але зрозумівши, що суд може не дати можливість для такого спілкування, він виголосив її у рамках свого виступу щодо клопотання.

Зокрема, він звинуватив Генпрокуратуру у "брехні" щодо начебто закриття справ щодо судді Вовка.

Він продемонстрував два документи. В одному з них прокурор Кудрявцев просить розглянути це питання в суді вищої інстанції, колегії Верховного суду. Також є відповідне рішення Верховного суду від 9 вересня 2010 року, про перегляд судових рішень за клопотанням заступника генпрокурора.

"Це значить, що справа не закрита. Генпрокуратура продовжує грати в гру: саджай, пане Вовк, або сядеш сам", - сказав екс-міністр.

Він також заявив, що представники прокуратури збрехали, що Геннадій Москаль не допитувався у справі. Але докази цього пообіцяв навести на наступному засіданні. Так само, як і інформацію про три справи проти судді Вовка.

Незважаючи на те, що суд мав ухвалити у вівторок очевидне рішення про перенесення засідання, колегія суддів провела у нарадій кімнаті більше години.

В цей час Луценко встиг і з пресою поспілкуватися, і з прес-секретарем Тимошенко Мариною Сорокою.

Він запропонував прес-секретарю соратниці поїхати до Березані і дізнатися там, що з себе являє Родіон Кірєєв - суддя по справі Тимошенко.

- Скільки там тієї Березані! Це ж як велике село. Вам там бабці за півгодини розкажуть, хто він такий, - жартував Луценко.

Він також зізнався, що хоч і не відчуває щодо Сергія Вовка "стокгольмського синдрому", але той хоч тримається рамок.

- Є такий вузенький коридор, в рамках якого він дає рухатися. Відпустити на лікування не можна, але можна відправити на обстеження. Задовольнити клопотання не можна, але ви можете подавати його знову і знову, - пояснив він схему роботи судді.

Через якийсь час до суду прибула і сама Юлія Тимошенко, яка ще минулого тижня обіцяла відвідати Юрія Луценка в суді.

- А ми тут спостергіємо за вашим процесом... Я сьогодні вже казав, що мені цей ваш вундеркінд (суддя Кірєєв) нагадує, коли на місце сторожової собаки правосуддя ставлять цуцика Муму, - розсмішив Луценко Тимошенко.

Крім того, він похвалився, що суд над Тимошенко викликає ажіотаж не лише на свободі, але і в СІЗО.

- Стукає мені під час суду в стіну наглядач і каже: "Включіть голосніше, бо в мене телевізора немає, а я послухати хочу". Я вмикаю голосніше. Коли суддя дає день на читання (справи), вона починає ржати в коридорі з криком ну це пі***. Ну це вона так каже, а не я, - розсміявся Луценко.

- А в принципі, те, що з нами відбувається, це добра правова школа, - резюмував екс-міністр.

Тим часом в зал повернулися судді. І суддя Вовк оголосив про перенесення засідання на 11 липня. Він не пішов на поводу в прокуратури і назвав передчасним силовий привід до суду Леоніда Приступлюка.

- Ну раз мене більше на цьому тижні не буде, будуть Юлю водити до п’ятниці, - пожартував Луценко з-за грат у фіналі засідання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Гречана каша зі смаком смерті. Як кудлатий пес Кузя пережив окупацію Ірпеня. Аудіоверсія
Режисер Євген Афінеєвський: Важливо не дати світу звикнути до війни в Україні, як звикли до війни в Сирії
Тиждень мобілізації в РФ, псевдореферендум на окупованих територіях, Лиман – головне про війну за тиждень
"Документалістика посіла головне місце в українській кіноіндустрії": організатори фестивалю Kharkiv MeetDocs
Усі публікації