Художники Павлівської лікарні

81 перегляд
2
П'ятниця, 3 серпня 2012, 16:19

Цих людей називають аутсайдерами. Вони ізольовані від зовнішнього світу не лише парканом і ґратами на вікнах, але й стіною стереотипів про душевнохворих.

Перебування у психіатричної лікарні часто відбирає у людей право на повернення до нормального життя. Навіть у випадках, коли хвороба дозволяє повноцінне функціонування особистості.

Іноді такі пацієнти знаходять у психлікарні свій дім і свою творчу майстерню.

У київській психіатричній лікарні імені Павлова працюють групи арт-терапії - лікування творчістю. Лікарі кажуть, що хвороба – не вся людина, а здорову частину психіки у будь-якому разі слід розвивати.

Але у Павлівці не тільки лікують творчістю. Тут також просто творять. У лікарні функціонують творчі майстерні, клуб і театр. Фонд "Касталія", розташований на території лікарні, організовує художні виставки пацієнтів. Їхні картини висять у відділеннях.

Деякі з цих творів заслуговують на більш широке визнання, однак в Україні рух із популяризації мистецтва душевнохворих не настільки розвинений, як у Європі.

У світі подібні виставки "аутсайдерів" користуються великою популярністю, а творчість цих людей об’єднана спеціальним мистецьким напрямком - "Ар-брют".

Відео "Української правди" і Panin Production

Авторизуйтесь щоб писати коментарі
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення
IP: 109.95.40.---Спрос..
Браво. молодцы. коротко и емко грустно как-то, но грусть такая... не депрессивная... спасибо
IP: 46.164.136.---atthe..
мало показали шедеврів, я сподівався побачити щось, що буде на голову вище ні творчість мисткинь із таблоїда, а показали те саме - каляки-маляки :)
Усі коментарі
Реклама:
Гречана каша зі смаком смерті. Як кудлатий пес Кузя пережив окупацію Ірпеня. Аудіоверсія
Режисер Євген Афінеєвський: Важливо не дати світу звикнути до війни в Україні, як звикли до війни в Сирії
Тиждень мобілізації в РФ, псевдореферендум на окупованих територіях, Лиман – головне про війну за тиждень
"Документалістика посіла головне місце в українській кіноіндустрії": організатори фестивалю Kharkiv MeetDocs
Усі публікації