День революції і контрреволюції

Четверг, 2 декабря 2004, 01:14
Революція, яка напередодні почала впадати у депресію, пішла у прорив. День середи відзначився найбільшим досягненням останніх 10 діб протистояння. І ледь не закінчився розчаруванням.

Команда Ющенка домоглася відставки Януковича. Без КПУ, яка просто не прийшла до парламенту у середу. Гордим символом патріота-комуніста у цьому секторі сидів одинак Борис Олійник.

"Народ не візьмеш на макуху, він зоддаля розрізнить чин,
І хто є син його по духу, і хто по духу сучий син!",

- зачитав вірша Олійник і попросив відкликати його голос, відданий напередодні за контрреволюційну постанову про відміну рішення щодо невизнання Януковича президентом.

З самого ранку у парламенті зібралося 215 депутатів, чого явно не вистачало для вотуму недовіри Януковичу. Але потім час від часу стали з’являтися нові, але несподівані обличчя – то Поплавський прийде, то Ігор Франчук. Оголошували про вихід депутатів із СДПУ(о), перехід на таємне голосування. Зрештою знайшлися 229 голосів, які зробили Януковича безробітним.

У вирішальний момент функцію координатора людей у залі, яку всі останні роки виконував Шуфрич, взяв на себе віце-прем’єр, він же депутат Клюєв. Однак координувати було нікого. До парламенту прийшли лише ті більшовики, які збиралися знімати Януковича. Крім того, пересування Клюєва в напрямку фракції аграрників заблокував Червоненко. А коли на табло висвітилося 229 – Тимошенко підійшла до Катерини Ващук, яка довго хотіла мирної розв’язки, і поцілувала її.

Шуфрич вискочив із залу червоний. До цього він називав колишніх членів СДПУ(о) "крисами". Після цієї ж поразки Януковича він пообіцяв, що це незаконне рішення відмінить Конституційний суд. Напевно, місяців через шість...

Однак через годину на виході із туалету в глибоких кулуарах автор цих слів зустрів Клюєва. Цей один із найпотужніших діячів у команді Януковича виглядав змученим. "Щось нема настрою", - сказав він на прохання про коментар.

"Я вже стільки разів ішов з різних посад, що мене це не лякає", - сказав Клюєв на питання про те, чи визнає він відставку Кабміну Януковича. Після цього він пішов у кабінет постпреда Кучми Задорожного.

Туди ж йшов і уповноважений фракції "Єдина Україна" Сергій Осика. "Схоже, уряд відправили у відставку. Будемо формувати новий", - сказав він комусь у телефон.

Фракція "Єдина Україна", хоч і була стовбуром більшості, але дала вирішальні голоси за зняття Януковича. За перехід на анонімне голосування щодо відставки висловилися 9 її депутатів. Напевно, стільки ж у закритому режимі за саме звільнення Януковича. Фактично голосували всі, окрім лідерів "Єди". Однак і вони не приховували – уряд втратив контроль над ситуацією, люди масово виймають гроші з банків, переводять за кордон або у долари, ліквідність банків під загрозою...

Схоже на те, що досі відставку Януковича не сприймає лише частина СДПУ(о) і "Регіонів України". А також сам Янукович. Про це він заявив у середу ввечері.

Тим часом після парламентського тріумфу лідери опозиції Юлія Тимошенко і Петро Порошенко вийшли в люди. Революція вимагала переможного символізму. Замість броньовика вони стали на дах жовтого фургону, де знаходилися колонки озвучки мітингу.

Фургон вирушив від парламенту до Європейської площі, а при цьому Порошенко і Тимошенко скандували з даху машини "Ю-щен-ко!" і "Єв-ро-па!". Виглядало неймовірно красиво. Люди, які давно готові уже хоч щось, але штурмувати, ревіли від задоволення. А враховуючи яскравий натовп, нагадувало це все не жовтень-листопад 1917, а літні події сучасних часів – у Берліні приблизно так проходить фестиваль техно-музики "лав-парад".

Маріїнські компроміси

Таке піднесення у таборі опозиції тривало до вечора, коли у Маріїнському палаці завершилися переговори Ющенка з Кучмою за посередництва європейських лідерів Солани, Кваснєвського і Адамкуса.

Зачитану Кучмою заяву мало хто зрозумів із пересічних громадян. Але її текст шокував членів команди Ющенка. Його приїзд на майдан депутати-"нашоукраїнці" чекали з розгубленими обличчями. "Як так можна було?! Виграти першу половину дня, і віддати перемогу у другій!".

"Ви почитайте текст заяви! Там сім пунктів. Який із них містить наші вимоги? Зате там враховано всі вимоги влади! Але коли ідуть переговори, то треба паритет хоча б 50% на 50%. А ми сьогодні зранку перемогли – відправили Януковича у відставку. Тому їх треба було дотискати, і співвідношення повинно було бути 75% наших вимог на 25% їхніх", - обурювався інший депутат.

Мітинг на Майдані закінчився салютом. "Це чий салют – наш чи Януковича?!", - не могли приховати обурення деякі члени коаліції.

Як відомо, текст спільної заяви не містить визнання відставки Януковича. "Так це і не треба. Адже це не було і не є предметом переговорів. Відставка відбулася!", - пояснюють інші "нашоукраїнці", які вважають підписану Ющенком заяву правильною.

При цьому вони посилаються на слова Кваснєвського і Солани, що начебто віднині ніхто з них не визнає Януковича як прем’єра.

На питання, чому в документі не стоїть чітка вимога переголосування другого туру, Порошенко пояснює: "Редакційно текст заяви опрацьовували не ми".

"Але завершення виборів – це не є нові вибори. Це продовження. А нові вибори – це нові вибори", - переконаний Порошенко, який був присутній у Маріїнському палаці, коли там відбувалися переговори. Цікаво, якої думки влада?

Радикали вимагають пояснень, чому в заяві з’явився пункт, що уряд формується на основі політреформи. "З таким же успіхом цього можна було домогтися взагалі без революцій!".

На це Порошенко каже, що зміни до Конституції вступлять у дію з відтермінуванням до 2006 року. А голосувати за політреформу "Наша Україна" і без того обіцяла Морозу, коли укладала угоди з ним про підтримку в другому турі.

Тим більше, що в заяві не сказано, який саме уряд буде формуватися на "засадах" змін до Конституції – цей тимчасовий, той, який з’явиться після перемоги Ющенка, або взагалі уряд-2006.

Але проблема в тому, що якщо у середу опозиція розвалювала більшість, то тепер для політреформи їм треба... зцементовувати її у старому форматі. Бо для політреформи треба не 226, а 300 голосів.

Так Ющенко отримав у подарунок гасло, яке ганьбив у своїх опонентів останні два роки. Водночас чути інші думки: "Нам треба робити кроки для легітимізації отриманої влади. Штурм нічого не вирішить. Лише повстане Східна Україна".

Песимісти ж говорять про підозрілу прив’язку в заяві Ющенка-Кучми-європейців до рішення Верховного суду. "А ви переконані, що його вердикт буде на користь Ющенка?", - питають песимісти. "Буде. Причому у четвер", - переконані оптимісти.

Більш зрозуміло з "негайним" зняттям блокади Кабміну. Цю вимоги протрактував Порошенко. Вони не будуть пускати до будинку уряду доти, поки Янукович не визнає відставку і не приїде за власними речами.

Відтак революція триває...

Читайте також:

ЮЩЕНКІВЦІ НЕ ЗНІМУТЬ БЛОКАДУ З КАБМІНУ, допоки звідти не піде геть Янукович

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде