Богдан Губський: У мене нормальні відносини з Суркісом і Медведчуком, але на дні народження ми не ходимо

Вторник, 21 февраля 2006, 19:21

Коли Юлії Тимошенко дорікають неперебірливістю у виборі політичних партнерів, то згадують його прізвище. Богдан Губський багато років був одним із надійних партнерів Віктора Медведчука та Григорія Суркіса, політичним соратником Віктора Януковича та ініціатором подій, які ледь не призвели до третього терміну Леоніда Кучми.

Але з початком помаранчевої революції Губський першим зрозумів нову матрицю і став на бік майбутніх переможців. У цьому таборі його поява викликала нервову реакцію. Євген Червоненко якось зізнався, що ледь не побив Губського, коли у ніч третього туру той прийшов святкувати перемогу до штабу Ющенка.

Дорікаючи Губському в політичному цинізмі, йому складно відмовити ще в одній рисі – він розумна людина з дипломом кібернетика. І він інтелектуально підсилив команду Тимошенко. Там Губський поступово виходить на одну із провідних ролей – він став заступником керівника виборчого штабу. Крім того, є інформація, що з числа мільйонерів він поставив найбільше людей у прохідну частину списку БЮТ – одинадцять.

Про причини, які звели Губського і Тимошенко, він спробував пояснити в інтерв’ю "Українській правді".

– На адресу Юлії Тимошенко часто лунають звинувачення, що до БЮТ потрапило дуже багато людей, яких називають "кучмістами". Зазвичай, цей перелік починається з прізвища Губський. Чи не відчуваєте ви докорів, що ці стріли летять в Тимошенко в тому числі й з вашої вини?

– Давайте розберемося по порядку. Перше, що таке "кучміст"? Такого визначення у словнику Даля немає. Я думаю, що "кучмістом" може бути той, хто працював на Кучму, був у нього на посаді – тобто людина, яка бігала до Кучми раз на тиждень звітувати про роботу, отримувати від нього прочухана.

Я не потрапляю до цієї категорії. Отже, можливі "кучмісти" – це ті люди, які були при ньому міністрами, віце–прем'єрами...

– Або віце–прем'єрками!

– Я розумію ваш натяк, але очевидно, що Тимошенко не може бути "кучмістом", бо вона відсиділа в тюрмі за його часів.

Далі. Друге можливе визначення "кучміст" – це ті люди, які мали нагороди від Кучми за заслуги перед ним. Але я знову не потрапляю до цієї категорії, бо не маю орденів та медалей.

Отже, якщо виходити з цих критеріїв, то в нас "некучмісти", по суті, Тимошенко, Турчинов і Томенко. Тобто три чистих "некучмісти" в країні.

– А чому, наприклад, Петро Порошенко не потрапив у ваш рейтинг "некучмістів"?

– Запитайте про це в самого Порошенка. Але, в будь якому разі, більшість "некучмістів" перебувають у фракції Блоку Юлії Тимошенко.

– Як ви опинилися в команді Тимошенко, якщо за кілька тижнів до виборів президента ви стояли поруч з Януковичем на його мітингу?

– Бо він проводив зустріч з виборцями у моєму окрузі. Я стояв би поруч з будь–яким прем'єром, якби він туди приїхав.

– Ви ще й працювали на перемогу Януковича у цьому окрузі...

– У мене такої інформації немає. Хоча наша фракція справді підтримувала Януковича протягом двох років як прем'єра, ми проводили різного роду соціальні програми, у тому числі і по Черкаській області.

Через Кабінет міністрів я добився, щоб були виділені мільйони додаткових коштів: на газифікацію, постачання медикаментів, ремонт комунікацій тощо...

Але після другого туру виборів стало відомо про масові фальсифікації.

Я вважав, що боротьба повинна бути чесною, кожна людина має право голосувати особисто, без тиску.

Нагадаю, що вже за тиждень після виборів, коли це питання обговорювалося у Верховній Раді, саме Губський був у числі тих, хто запропонував пункт у постанову із засудженням масових фальсифікацій виборів.

І наша фракція "Єдина Україна" в повному складі проголосувала за цю постанову і в тому числі за розформування Центральної виборчої комісії.

– Що ж, у той момент вам не зрадило політичне чуття!

– Ні, просто я вважаю, що на виборах людина може підтримувати кого завгодно, але це повинно бути в рамках демократичних правил.

До речі, наша фракція і я особисто першими написали листа в Генпрокуратуру з вимогою засудити тих людей, які закликали у Сєвєродонецьку до сепаратизму та федералізації. На базі цих документів було відкрито кримінальні справи.

Далі, якщо ви пам'ятаєте, відбулася відставка уряду Януковича, і цього вдалося досягти саме завдяки голосам фракції "Єдина Україна". До речі, Янукович ставив мені це питання, і за день до голосування я особисто йому сказав: "Так, будемо голосувати за ваше зняття з посади".

– То як прореагував Янукович? Поліз на вас з кулаками?

– Ну, я вас прошу! Зі мною такого ніколи не було...

...Далі, після перемоги Ющенка, коли Тимошенко очолила уряд, я об'єктивно побачив, що вона справді послідовно працює на благо українського народу.

– Але експерти кажуть, що вона завалила економіку України?

– Та що ви? Це не відповідає дійсності.

– Вашому автомобілю вистачало бензину, коли виникла критична ситуація навесні минулого року?

– Моєму авто вистачало. Але іншим – не вистачало, тому що деякі люди змовилися, щоб поставити уряд на коліна.

Це – факт! Поцікавтесь, чому низка російських нафтопереробних заводів зупинилися у травні? Чому нафту не отримували? У них що, був плановий ремонт? Їх роблять не в травні!

Наша фракція абсолютно послідовно, з першого дня прем'єрства підтримувала Тимошенко.

– Але кажуть, що ви у відповідь отримували матеріальні переваги.

– Це є відверта брехня! Від кого?

– Від попереднього уряду. Наприклад, завезення цукру відбувалося із застосуванням ваших структур...

– По–перше, цукор–сирець в 2005 році в Україну не завозився, крім тієї схеми, де це робилося через державний резерв.

Але ні я особисто, ні люди, які зі мною знайомі чи які колись зі мною працювали в бізнесі, до цього цукру не мали ніякого відношення.

Я БУВ У ФРАКЦІЇ СДПУ(О), АЛЕ НЕ ПІДТРИМУВАВ ЇЇ ДІЇ

– Ви кажете, що завжди виступали за демократію, за чесні вибори. Але всім відома історія, коли ви під час наради у президента Кучми закликали його іти на третій термін. Це було восени 2003 року...

– Це не відповідає дійсності. Члени нашої фракції були серед тих, хто написав запит у Конституційний Суд, не більше того.

– А Конституційний Суд несподівано вирішив, що Кучма може балотуватися втретє...

– Я й сам здивувався рішенню КС, але я ніколи не закликав його йти на третій термін.

– Вважаєте, якби він пішов на третій термін, було б краще?

– Він би програв президентські вибори, це сто відсотків!

– А на Майдані ви були?

– На Майдані був. Моя сім'я прожила у Києві більше ніж 150 років.

– Що ви там робили?

– Ходив, дивився...

– Революцію не підтримували?

– Я робив те, що робив... Розумієте, я не революціонер за натурою, я еволюціонер. Я не буду брати шаблю, автомат, гвинтівку, рубати голову. Але без нашої позиції відставка Януковича ніколи б не пройшла.

Ініціатива була за депутатами нашої фракції. Коли почалася революція, я подзвонив Юлії Тимошенко і сказав, що більшість фракції готова проголосувати за звільнення Януковича. Ми зустрілися з нею в офісі депутата Єдіна. Мені за це нічого не пропонували.

Тоді все було зроблено правильно – для того, щоб сьогодні в Україні дійсно була демократія. І коли Ющенко подзвонив мені після відставки Тимошенко, у нас була досить довга розмова. Він каже: "Я сьогодні відправив у відставку Тимошенко. Якою буде ваша позиція, вашої фракції?".

Я кажу: "Вікторе Андрійовичу, наша фракція вже зробила заяву: ми вважаємо, що це не правильно. Вас підставили. Це зроблено в угоду криміналізованим кланам, яким Тимошенко не дає працювати. Ми підтримуємо позицію Тимошенко. Ми не підтримуємо, на жаль, вашу... Хоча ми не проти вас як президента, ми підтримуємо президента".

Він так помовчав, а я йому кажу: "Але Вікторе Андрійовичу, ваша величезна заслуга в тому, що я сьогодні можу вам це сказати. Що я вам як президенту можу заявити, що я з вами не погоджуюся. Дякуючи вам, сьогодні досить велика демократія в нашій державі".

Не всіх соратників Губського взяли в БЮТ. Екс-представнику Кучми в парламенті Задорожньому (другий справа) відмовили

Сьогодні є досягнення, і я абсолютно впевнений в тому, що моя позиція після другого туру виборів була правильною.

– Зараз ви розпустили свою партію "Єдину Україну"?

– "Єдина Україна" формально як партія існує, вона зареєстрована в Міністерстві юстиції. Але, реально, всі активні члени переходять до "Батьківщини". Є юридична процедура, партія буде ліквідована протягом трьох місяців.

Я же вступив до лав партії "Батьківщини" у п'ятницю, 13 січня. Я спеціально так попросив, щоб це було на Старий Новий рік.

– Скільки людей ви привели в партію?

– Я думаю, кілька тисяч стануть членами партії "Батьківщина".

– Років через п'ять Григорій Суркіс теж може стати членом партії "Батьківщина"?

– Я не знаю, це до нього питання.

– Але ж ви були партнерами?

– Тема наших відносин довго мусується, хоча я про це вже відповідав. Справді, я мав в тому числі з ним ділові стосунки до 1998 року. Але я ніколи не був членом партії СДПУ(о), тому що не поділяв її ідеології.

– Як це може бути?! Ви чотири роки працювали у фракції, дії котрої не підтримували?!

– Політично – ні. Раніше можна було йти по списку, потім увійти у фракцію, не будучи членом партії. І навіть не підтримувати партійні рішення.

– Ваш колишній компаньйон Костянтин Григоришин стверджував, що ви і зараз маєте спільний бізнес з Суркісом…

– Все, що Григоришин говорить про мене, це – відверта брехня! Хоче відмити свій заплямований імідж...

БЮТ РЕАЛЬНО МОЖЕ ОТРИМАТИ 30% НА ВИБОРАХ

– На цих виборах популярною є теза, що потрапити до прохідної частини списку БЮТ коштує 5 мільйонів доларів.

– Вперше про це чую. Я особисто взагалі нічого не платив.

– Такого не може бути! Що, ви навіть не захотіли зробити внесок на підтримку своєї політичної сили?

– Я зроблю внесок в офіційний виборчий фонд у розмірі близько п'ятисот тисяч гривень. Мої доходи, моя декларація це дозволяють.

– Але ж ви знаєте, що диму без вогню не буває. І кажуть, що 5 мільйонів – це мінімальний внесок для мільйонера, щоб потрапити до прохідної частини БЮТ. Пройдіться кулуарами парламенту, і ви неодноразово почуєте це.

– В кулуарах парламенту можуть казати все, що завгодно. Але мені відомо точно, що це на сто відсотків не відповідає дійсності (що начебто існували внески, які не були задекларовані в офіційних фондах).

– Давайте поговоримо про подвійні стандарти в БЮТ: чому одних беруть в список, а інших – не беруть.

– Бажаючих вступити до списку БЮТ, я думаю, було кілька тисяч, але місць лише 450. А прохідною частиною в списку вважаються перші 226.

– Але як ви збираєтесь взяти 226 мандатів, якщо рейтинг БЮТ пішов зараз на спад?

– Кампанія БЮТ іде по супер–висхідній. Десятки тисяч людей зустрічають Юлію Тимошенко у регіонах, вони її підтримують.

– У кожному штабі є соціологічні структури, які проводять соціологічні вимірювання. Що кажуть ваші дані?

– Я думаю, що сьогодні на першому місці йде Партія регіонів, далі йде БЮТ, і наш рейтинг, наскільки я знаю, зростає. Для БЮТ отримати 26 березня до 30% – це абсолютно реально. Може, навіть більше...

– На який компроміс готова піти Тимошенко у майбутньому парламенті? Кажуть, вона хоче посаду прем'єра і більше ні на що не згодна. Чи, може, вона посяде місце спікера...

– Загалом, будь–який компроміс щодо прем’єра може обговорюватися після того, як пройдуть вибори. І він можливий не на ґрунті поділу посад. Простий приклад: у Німеччині дві партії вели тривалі переговори не про крісла міністрів, а про те, як вони будуть голосувати з тих чи інших питань.

Загалом же очевидно, що зараз не просто парламентські вибори, а вибори народного прем'єра.

– Прямо зачитали агітаційний буклет БЮТ!

– Є Конституція України. Згідно з нею, шанси стати прем'єром мають двоє людей. Це Тимошенко і Янукович. Треба вибирати особу, яка є найефективнішою, а це – Тимошенко.

– Чому? За Януковича економічне зростання було 13%. Тобто ви взяли і відмовилися від двох років життя, коли ви підтримували Януковича! Як це так?

– Просто уряд Тимошенко працював ще краще. Якщо ми порівняємо економічне зростання 2002, 2003, 2004, 2005 років, то при Тимошенко соціальні досягнення були найвищі, найефективніші і найбільш послідовні.

– Але останній місяць показує, що в зв'язку з голосуванням за відставку уряду Єханурова показники БЮТ знизилися.

– Я вважаю, що голосування за відставку Єханурова було правильним і справедливим. До речі, ми за уряд Єханурова не голосували, і на нараді у президента я особисто заявив, що цього робити не буду. Не тому що Єхануров поганий, а тому що принципи формування уряду повинні бути прозорими.

Губський і Суркіс. Листопад 2005

– А якби вам дали квоту три міністри, як при Кучмі, ви б голосували?

– Ні, звичайно ні!

– Як же так? Адже при Кучмі ви голосували!

– Якщо ми голосуємо за прем'єра, ми повинні бачити весь Кабмін. І життя підтвердило, що цей уряд сьогодні продав Україну Росії.

– Але ж у вашій квартирі тепло?

– Так.

– А від влади часто лунає аргумент: якби уряд не підписав цю угоду, було б холодно...

– Якби уряд не підписав цю угоду, то ми б отримували газ по 50 доларів, а не по 95. Якби Росія почала на нас тиснути, ми б могли на неї натиснути транзитом. У нас є угода, і ціна газу була пов'язана з ціною транзиту.

Ті, хто підписали газову угоду, після 26 березня будуть відповідати в кримінальному порядку. І ви це побачите! Уряд на чолі з Єхануровим фактично підписав угоду про продаж України Росії.

СВІЙ БІЗНЕС Я ПРОДАВ ЗА ГРОШІ, ЯКІ ЗАРАЗ НІЧОГО НЕ ВАРТІ

– Ви почали працювати з БЮТ восени минулого року. Як до вас поставилися нові соратники? Адже, кажуть, що спочатку були перестороги, багато людей сприймали вас негативно.

– Я з вами згоден. Були певні стереотипи, але, якщо чесно, мені пощастило з командою. Блок Юлії Тимошенко – це абсолютно толерантні люди, які не підставляють одне одного. Вони працюють не за власні амбіції, а як єдина команда – на результат! Завжди можна прийти, порадитись, поспілкуватися...

Але там, де хтось вчинив непрофесійно, йде жорстка розмова. При всіх особистих відносинах, в першу чергу, кожен повинен виконувати свої обов'язки.

– А за що ви відповідаєте в БЮТ?

– Я є заступником керівника штабу з правових питань. Це - правовий департамент, громадські приймальні, Центральна виборча комісія, я є куратором низки регіонів: Черкаської області, частково Одеської... Офіційно це все. А, крім того, займаюся деякими поточними питаннями.

– На які гроші зараз живе Богдан Губський?

– Раніше, коли я займався бізнесом, то мав досить велику декларацію – близько десяти мільйонів гривень. Цього абсолютно достатньо, щоб внести півмільйона гривень у виборчий фонд.

– На чому ви заробили ці десять мільйонів?

– Сільське господарство, нафта... Ми офіційно працювали і офіційно отримували дивіденди. Всі гроші мені платилися з рахунку фірми на мій рахунок в банку. Усе прозоро, ніякого криміналу, ніякого схову.

До обрання депутатом в 2002 році я продав всі корпоративні права і нерухомість, яка у мене була.

– За скільки ви продали корпоративні права?

– Недорого, за номінальну вартість. І сума, яка тоді вважалася великою – то зараз це просто безкоштовно.

– Що ж у вас лишилося зараз із власності?

– Квартира, де я живу, і машина. А будинку немає. Був невеличкий, 25 соток, то я його продав. Здається, що перед виборами–2002.

– І що, тільки одна машина на цілу родину?!

– А машини – дві. "Мерседеси". До речі, моєму "Мерседесу" чотири роки чи навіть п'ять.

– Які підприємства вам належали?

– Від оперативного управління я відійшов до виборів 1998 року, із засновників, у тому числі фірми "Славутич", вийшов у 2001.

– А ви були акціонером "Динамо–Київ"?

– Я був акціонером "Славутича", який мав там акції.

– Що ви думаєте про смерть ще одного вашого компаньйона Юрія Ляха, який начебто покінчив життя самогубством?

– Я чув різні версії. У мене немає ніяких інших фактів, крім офіційної версії, я б так сказав...

– Які у вас зараз відносини з вашими колишніми компаньйонами по "Славутичу"?

– У мене з усіма людьми нормальні відносини. З усіма людьми вітаюсь, коли зустрічаюсь.

– Ви з Суркісом дружите?

– У нас нормальні відносини.

– А з Медведчуком?

– Спілкуємось.

– На дні народження один до одного ходите?

– Ні.

– Зате ви були присутні на весіллі Євгенії Тимошенко та Шона Карра. Що їм подарували?

– Букет квітів, дизайном якого особисто займалася моя дружина.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде