Банкір Виноградов відправлений до Лук'янівського СІЗО

Понедельник, 3 апреля 2006, 19:05

Один з найвідоміших українських банкірів, Микола Виноградов, залишиться під арештом мінімум два місяці – таким є рішення Шевченківського суду, який видав санкцію на його утримання під вартою. Так розгорається скандал, який стрімко увірвався у банківський світ України минулої п’ятниці.

31 березня проти голови наглядової ради "ТАС-Комерцбанку" Виноградова була порушена кримінальна справа за підозрою у замовленні фізичної розправи над своєю колишньою дівчиною.

Слідство встановило, що Виноградов звернувся до керівника охоронної фірми Сергія Лялікова – з тим, щоб він облив кислотою 25-річну киянку Наталію, а також знищив автомобіль її теперішнього хлопця.

За день до Нового року страшний сценарій було втілено в життя – на виході з роботи невідомий виплеснув їй в очі склянку з сірчаною кислотою, внаслідок чого зовнішність дівчини було спотворено, а через місяць, проведений в реанімації, вона осліпла на одне око. Перед цим було спалено машину...

В понеділок зранку Виноградов уперше з'явився на публіці не для оголошення фінансових планів очолюваного ним банку, а в ролі підозрюваного, одягнутий в спортивні штани та пухову куртку – попри те, що на вулиці весна. На "автозаку" він був доставлений з прокуратури – там було отримано санкцію на його арешт, яку мав підтвердити Шевченківський суд.

Виноградов повідомив суду, що є невинуватим, хоче дізнатися правду і не приховується від слідства. Він також додав, що арешт негативно відіб’ється на його батькові, колишній дружині та їх доньці, які перебувають на утриманні банкіра.

Адвокати Виноградова

Адвокати Виноградова

Суддя пішла до переговорної кімнати на півтори години, після чого оголосила рішення: Виноградов перебуватиме під арештом в Лук'янівському СІЗО. Адвокати тут же повідомили про намір оскаржити рішення, яке позбавить волі їх клієнта на два місяці.

Перед тим, як Виноградова вивели з-за гратів до спецавтомобіля, він встиг швидко поспілкуватися з журналістами. На питання, чи продовжить він очолювати наглядову раду "ТАС-Комерцбанку", він відповів, що віддав це рішення у руки Сергія Тігіпка.

Виноградов також пояснив, чому після затримання в п’ятницю у першу ж чергу він зателефонував не адвокатам, а Тігіпку: "Я повинен був інформувати своїх працедавців, чому мене немає на робочому місці".

Між тим, "Українській правді" стали відомі докази, які призвели до арешту високопосадового банкіра. Схоже, на Виноградова попереду чекають справді серйозні неприємності – на квартирі виконавця злочину було знайдено записи телефонної розмови. Як встановила експертиза, один голос на касеті належить Виноградову, інший – Лялікову, який з лютого 2006 також перебуває під арештом.

На плівках голос Виноградова замовляє вчинити фізичне насильство над Наталією та її хлопцем. Як варіант голос Виноградова пропонує "зробити так, щоб він хромав на праву ногу, вона – на ліву", "щоб у них було покалічено обличчя". Як випливає із заяви потерпілих на міністра Луценка, до того Виноградов особисто казав Наталії: "Ти все життя будеш оглядатися по сторонах, будеш жити у вічному страху і боятися, що тебе обіллють кислотою".

Коли журналісти запитали Виноградова, як він пояснить, що експертиза підтвердила його голос, він сказав одне: "Поки я хочу утриматися від відповіді".

При цьому адвокат банкіра додав: "У справі є багато доказів, але залишається питання, чи були вони зібрані законним чином".

Як "Українській правді" стало відомо від джерел, наближених до слідства, головний аргумент проти Виноградова було створено руками його подільника: записи розмови зробив сам Ляліков для того, щоб у майбутньому шантажувати банкіра і витягувати з нього гроші.

Коли Ляліков був арештований, під час допитів він дотримувався версії, що був обурений тим, як Наталія залишила Виноградова, і хотів її залякати – бризнувши кислотою на її одяг, але начебто зачепився ногою за сходинку і втрапив у очі.

В той же час медичне обстеження Наталії показало безглуздість легенди – у дівчини згоріли вії, а удар струменя кислоти об око був настільки сильний, що вивернув зоровий кришталик. Попереду на неї чекає ще мінімум чотири операції...

Між тим Виноградов у суді назвав зовсім іншу версію спілкування з Ляліковим: "Я з ним зустрічався чотири-п'ять разів і обговорювали питання бізнесу, він був потенційним клієнтом банку".

Хоча, можливо, зараз так прийнято – обговорюючи надання кредитів, за одно знайомити і з проблемами свого особистого життя.

З проханням дізнатися позицію "ТАС-Комерцбанку" щодо арешту Виноградова, ми звернулися до прес-секретаря цієї фінансової установи, яка, втім, сказала: "Ми поки нічого не коментуємо". Також у приймальні Сергія Тігіпка повідомили, що він не може нічого повідомити з цього приводу.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде