Кінець блокади, початок спікеріади

Четверг, 6 июля 2006, 14:52

Після 9 днів блокади Партія регіонів дозволила Верховній Раді працювати, отримавши натомість 15 контрольних комітетів та можливість впливати на кадрові призначення в областях.

Після чергового раунду переговорів, який розпочався о 9 годині, на 11 депутати зібрались в сесійній залі.

Лідер Партії регіонів вийшов на трибуну і урочисто зачитав угоду між опозицією та коаліцією.

За його спиною при цьому стояло близько 40 депутатів ПР.

Фото Анни Андрієвської

Розпочав він патетично.

За його словами, "опозиція захищала не тільки свої права, але й права українського народу".

Фото Володимира Струмковського
Фото Анни Андрієвської
"І Верховна Рада, і Кабмін, і влада взагалі мають працювати ефективно. Але без створення умов для опозиції це зробити неможливо", - сказав Янукович.

"Ми повинні бути єдиними у цій залі, так само єдиною повинна бути і Україна", - додав він.

Янукович повідомив, що сторони досягли домовленостей, які викладені у 9 пунктах, серед яких:

Фото Володимира Струмковського
- обрання Голови Верховної Ради України, першого заступника і заступника Голови ВР здійснюється відповідно до статті 88 Конституції України та статті 70 Регламенту ВР України, таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів, окремо по кожній кандидатурі;


- за заступником Голови ВР України від депутатської фракції Партії регіонів у ВР України закріплюється організація та забезпечення контрольних функцій парламенту;

- за опозицією закріплюються комітети ВР, квоти розподілу посад перших заступників, заступників голів, секретарів та членів комітетів визначити відповідно до статті 6 Закону України "Про комітети ВР України";

- внесення пропозицій Президенту України щодо кандидатури Прем'єр-міністра здійснюється відповідно до частини 8 Статті 83 Конституції України, частини 3 Статті 64 Регламенту ВР України;

- призначення кандидата на посаду Прем'єр-міністра України за поданням Президента України здійснюється відповідно до пункту 12 частини 1 Статті 85 Конституції України, частини 9 Статті 200 Регламенту ВР України шляхом відкритого голосування;

- створити робочу групу з представників фракцій, яка разом з Секретаріатом Президента протягом тижня готує перелік органів державної влади з контрольними функціями, керівництво якими передається опозиції;

- до 24 липня 2006 р., з метою сформування повного складу Конституційного Суду України, одночасно привести до присяги суддів КСУ, відповідно до процедури, визначеної частиною 3 Статті 17 Закону України "Про КСУ";

- призначення на посади і звільнення з посад голів держадміністрацій здійснюється після консультацій Кабінету Міністрів та секретаріату президента з відповідними радами;

- створити робочу групу для опрацювання протягом тижня пропозицій щодо внесення змін до положень Регламенту ВР, які б надали опозиції права та встановити механізми контролю за діючою владою з подальшим закріпленням цих норм у законі, який регулюватиме діяльність парламентської опозиції;

- протягом 10 днів після затвердження складу Кабінету Міністрів припинити сумісництво депутатського мандату з іншими видами діяльності.

Фото Володимира Струмковського

Фото Анни Андрієвської
Фото Анни Андрієвської

"Сторони погоджуються, що сьогодні, в цей час ми розблоковуємо Верховну Раду, і вона починає працювати в робочому режимі. І крапка!", - завершив свій виступ Янукович.

При цьому його фракція почала аплодувати.

"Я хочу почути підтримку нашої коаліції. Чи бажання нема працювати?", - закликав Янукович, після чого Юлія Тимошенко підняла руки і поплескала в долоні. Роман Безсмертний при цьому відсилав смску по телефону.

Тоді лідер Партії регіонів заявив: "Я прошу своїх колег дати можливість працювати президії". Після чого його однопартійці залишили трибуну.

Під час виступу Янукович помітно хвилювався, тому неправильно робив паузи у реченнях і припустився помилки у слові "плюралізм", прочитавши його як "пРюралізм".

Фото Володимира Струмковського

Слідом за Януковичем на трибуну вийшла Тимошенко, яка розповіла, що вони створювали ці правила, "не знаючи, хто буде владою, хто – опозицією".

За її словами, за підсумками переговорів між більшістю та опозицією було вирішено надати "15 комітетів опозиції та 15 комітетів можливій майбутній владі".

Фото Володимира Струмковського

Тимошенко також зазначила, що до комітетів опозиції, зокрема, належать регламентний, свободи слова, нацменшин, контролю за діяльністю правоохоронних органів, контролю за екологічною політикою та природокористуванням, з питань функціонування системи правосуддя, з питань приватизації, контролю державної регуляторної політики.

Після цього у Верховній Раді було оголошено перерву, щоб зареєструвати всі домовленості.

Після неї мало відбутися голосування по спікеру. На цю посаду було висунуто дві кандидатури – Петро Порошенко та Микола Азаров. І тут знову процес почав заходити в глухий кут.

Фото Володимира Струмковського

За кілька годин перерви виявилось, щосоціалісти відмовляються підтримувати кандидатуру Порошенка. Разом з цим з'явились чутки про те, що соціалісти вже домовились з Партією регіонів.

Фото Анни Андрієвської

Разом з тим регіонал Тарас Чорновіл заявив, що взагалі не впевнений у збереженні формату коаліції.

Фото Володимира Струмковського

"Мені здається, будуть несподіванки. Вираз обличчя і текст виступу Юлії Тимошенко (на ранковому засіданні) багато про що говорить. Ми готові бути членами коаліції, ми про це заявили, і в нас є відчуття, що сьогоднішнє голосування продемонструє таке протистояння в коаліції, що завтра мова йтиме про зовсім іншу коаліцію", - зазначив Чорновіл.

Фото Анни Андрієвської
Так чи інакше, чекати залишилось недовго.

Йосип Вінський вже подав у відставку з посади першого секретаря політради СПУ через бажання однопартійців створити коаліцію з Партією регіонів.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде