Найбагатші українці: Ахметов заробив 5 п'ять мільярдів

Понедельник, 4 сентября 2006, 14:40

Народний депутат від Партії регіонів Ринат Ахметов заробив за минулий рік понад 5 мільярдів доларів і посів одинадцяту сходинку в рейтингу найзаможніших людей Центральної та Східної Європи.

Окрім того, до числа найбагатших східноєвропейців вперше потрапив соціаліст. Ним став керівник Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча Володимир Бойко.

Про все це свідчить щорічний рейтинг найбагатших людей польського часопису "Впрост".

Третій рік поспіль рейтинг "Впрост" очолює росіянин Роман Абрамович з 19,5 мільярдів доларів, що на 4,5 мільярди більше, ніж він мав торік. За ним йдуть ще десять росіян.

Другу десятку відкриває українець Ринат Ахметов, статки якого оцінено у 7,2 мільярди доларів. Це означає, що порівняно з минулим роком - тоді він був 15 рейтингу "Впрост" - Ахметов зробив величезний прорив.

Адже у 2005 році статки найбагатшого донеччанина після втрати "Криворіжсталі" були оцінені лише в 2,1 мільярда. Цікаво, на чому це за один рік розбагатів нардеп і почесний президент ФК "Шахтаря", який розповідав журналістам на 70-річчі свого клубу, що два минулі уряди довели його шахти до банкрутства?

Протягом останніх років статки Ахметова росли наступним чином:

2006 – 7,2 мільярди (11 місце в рейтингу)

2005 - 2,1 мільярди (15 місце в рейтингу)

2004 - 3, 5 мільярди (6 місце в рейтингу)

2003 - 1, 9 мільярди (8 місце в рейтингу)

2002 - 1,7 мільярди (7 місце в рейтингу)

Цікаво, що, за інформацією "Української правди", сам Ахметов оцінює свої статки в 12-14 мільярдів.

Новий ТОП-100 поляків показав, що Ігорю Коломойському поки не під силу забрати пальму першості у найбагатшого українця. Якщо минулого року власнику "Привату" вдалося обійти Ахметова, то цього року все повернулося на круги своя.

Коломойський посідає 13 місце в рейтингу "Впрост" – у нього поляки нарахували 6,3 мільярди у.о. Оскільки в 2005 році статки Коломойського були оцінені лише у 2,8 мільярди, то виходить, що минулого року "приватівець" заробив 3,5 мільярди доларів.

Не справдились також сподівання недругів Віктора Пінчука, які сподівались, що втрата "Криворіжсталі" остаточно підірве його позиції.

Пінчук іде слідом за Коломойським. Його статки оцінені у 3,5 мільярди доларів. У минулому році статки Пінчука Були оцінені лише у 1,5 мільярди і перебував він лише на 27 позиції серед центрально-східно-європейських багатіїв.

Зростання статків найбагатших українців наводить на сумнів, чи так вже погано працювали два минулі уряди і чи довели вони економіку до краху?

Загалом до першої сотні багатіїв часопис "Впрост" зарахував 15 українців.

Уперше до "золотої сотні" цього року увійшли 8 українців:

Зліва направо - Фірташ, Шифрін, Бойко, Жеваго, Матвієнко, Буряк, Хмельницький

- власник "Росукренерго" Дмитро Фірташ (27-ме місце),

- співвласник "Запоріжсталі" та друг дитинства Євгена Червоненка Едуард Шифрін (33),

- соціаліст і голова правління ММК Ілліча Володимир Бойко (35),

- бютівець Костянтин Жеваго (40),

- власник "Промінвестбанку" Володимир Матвієнко (45),

- бютівець Сергій Буряк (74),

- співвласник "Запоріжсталі" бютівець Василь Хмельницький (75)

- і найбільший акціонер концерну "Енерго " Віктор Нусенкіс (92).

Останній досі не фігурував у рейтингах найбагатших українців. У 1992 році колишній директор шахти "Ждановская" зареєстрував "Концерн "Енерго", біля витоків якого стояв і екс-генпрокурор Геннадій Васильєв. Окрім цього Нусенкіс значиться як голова корпорації "Дон", а також активний скуповував російських вугільних шахт.

В рейтингу знову присутній "нашоукраїнець" Петро Порошенко, який цього року посів 85-ту позицію, просунувшись на 10 сходинок угору.

Щодо останнього, то видання без зайвої скромності приписує собі крах кар’єри українця.

"Петро Порошенко, який посів 85-ту позицію в рейтингу, а торік дебютував на 95-ій, після цього втратив посаду секретаря РНБО", - пише "Впрост", зазначаючи, що для багатьох найбагатших ангажування в політику є вінцем кар’єри, але для деяких – початок її кінця.

Оскільки сам рейтинг Впрост не оприлюднив, поки невідомо ім'я ще двох українців, які потрапили також ТОП-100 видання.

Ймовірно серед них можуть опинитися власник ІСД Сергій Тарута та банкір Федір Шпиг, які раніше також фігурували у рейтингу.

Загалом у цьогорічному рейтингу "Впрост" є 48 росіян, 15 українців, 14 поляків (перший поляк Ян Кульчик займає в рейтингу лише 41 місце з 1 млрд. 360 млн. доларів статків), 9 румунів, 4 серби, 3 чеха, 3 хорвата, 2 болгарина і 2 латиша.

Як зауважує видання, якби ці багатії створили разом власну республіку, це була б 23 з огляду на заможність країна світу – одразу за Індонезією, але перед Саудівською Аравією.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде