Боксер-стоматолог та інші

Вторник, 5 сентября 2006, 10:44

Напередодні не лише навчального року, але й нового політичного сезону спікер Мороз публічно похизувався тим, що має звання почесного академіка стоматології, причому не просто так, а, за його ж словами, через колишнє головування Федерацією боксу.

Це був такий собі жарт, щоправда, явно недооцінений публікою.

З доброю й іронічною, чи не "ленінською" усмішкою, фаворит коаліційних перегонів дав зрозуміти зацікавленим, що традиційний для колишніх систем влади метод "кризового менеджменту" залишається в надійних руках.

Себто вибиті в політичних боях зуби можуть бути відновлені в ще кращому вигляді, і тим самим, хто до них приклався...

З виконанням обіцянки Мороз не забарився.

4 вересня він спочатку на прес-конференції категорично заперечив існування якогось меморандуму про продовження переговорів щодо зміни формату правлячої коаліції між СПУ, ПР та "Нашою Україною", підписаного, за твердженням Безсмертного, під час укладання Універсалу національної єдності.

А потім, в нічному ефірі ТРК "Ера", змушений був зізнатися, що хоч і не ним самим, а лідером фракції СПУ Цушком такий документ таки був підписаний.

Але й тут пан Мороз продемонстрував повне незнайомство з текстом меморандуму, хоча й заперечив, що він може бути чимось на кшталт таємної змови трійці вже проти фракції КПУ, підпису якої нема ані під цим меморандумом, ані фактично під ключовими положеннями Універсалу...

Ну, що ж, у важкі дні й ночі 3-4 серпня, коли треба було не лише вирішувати долю уряду, а й запобігти розпуску ВР та неприємній зустрічі зі своїми виборцями, соціалісти, щойно довівши до нокдауну партнерів по попередній коаліції, - з усієї "дурі" засадили по пиці наступним соратникам.

Правда, тоді в загальній метушні цього майже ніхто не помітив. А от тепер настав час протезування і відновлення "мостів". Публічно сваритися з політичними партнерами в перші ж дні нового сезону, хоча влада й так вже в руках, дещо зарано...

Взагалі-то СПУ тепер легко.

Поставивши себе по той бік добра і зла і не претендуючи на принциповість, вона може дозволити лідерові своєї фракції панові Цушку по всіх усюдах відверто й цинічно розповідати, що комуністи потрібні в новій коаліції лише для того, аби не віддати "золоту акцію" "Нашій Україні".

Треба розуміти, що пан Цушко дбає про "золоту акцію" не так самих комуністів, як виключно власної фракції й парламентського очільника.

Тому й не дивно, що пан Мороз начебто не знав чи забув про цей меморандум з "Нашою Україною" й ПР, - хоча не так давно не забував про зобов'язання тої ж "НУ" чи президента, якщо ті були взяті перед соціалістами.

А от безпосередньо комуністам, очевидно, ще вчитися й вчитися такому парламентаризмові, коли тобі пропонують ковтати знущальні копняки, і не від ідеологічних супротивників, а від ближчих електоральних конкурентів.

Тож можна зрозуміти, що хоча ще під час серпневих переговорів лідер КПУ пан Симоненко визнавав залежність подальшої участі своєї фракції в коаліції від інших партнерів, - але тепер комуністи ображено мовчать.

Втім, можливо, їм просто нема що сказати про успішні дії "антикризового уряду" й нема чого заперечити пані Тимошенко на її закиди про три міфи, розвіяні Кабміном Януковича?

А відтак, поки не пізно й не настав час голосувати за урядову програму та антисоціальний бюджет, вони можуть скористатися моментом, аби самим покинути коаліцію й спробувати повернути собі хоч частину довіри свого електорату?

Тим більше, що навряд вже отриману платню за коаліцію – посаду першого віце-спікера - ближчим часом в них хтось відбиратиме...

Отже, на даному напрямку співпраці з КПУ роль Мороза-"стоматолога" зазнає загрози, а теорія Цушка-"політолога" – досить таки впевненої перспективи.

Тимчасом історія з таємним меморандумом між СПУ-"НУ"-ПР чомусь викликала велике роздратування в Партії регіонів.

Ще до призначення свого прем'єра така зацікавлена в об'єднанні з президентською фракцією, ПР нині, нахапавши посад в уряді та навколо нього, - начебто забула, що мріяла отримати конституційну більшість в коаліції, аби протистояти вето президента на свої закони, а ще й змінювати Конституцію на власний розсуд.

Тепер, коли з президентом Ющенком знайдено порозуміння в такому ключовому питанні, як збереження позицій "Росукренерго", - уряд Януковича не бачить причин, чому б це пан президент став ветувати урядові закони, якою б коаліцією вони не були схвалені.

А щоб стриманість Ющенка була надійнішою, досить протрясти через всі перевірки виконавців його волі в попередній владі – НАК "Нафтогаз України". Але при цьому обережно виокремити зі списку гріхів НАКу сам факт близького й новому міністрові ТЕК Бойку газового посередника, а віднайти порушення й зловживання уже лише в межах внутрішнього ринку газу.

Але й тут, що найцікавіше, соціалісти не залишаються обабіч із своїми "стоматологічними" методами. Дрібну чечітку по зубах потенційних партнерів, а саме – члена політради "НУ", лідера КУНу, екс-голови НАК "Нафтогаз" Івченку вистукує соціаліст Деркач в паливному комітеті ВР...

Це на той випадок, аби Івченко з Бойком не домовились. А щоб домовлявся саме з соціалістами...

"Наша Україна", із свого боку, позірно озброївшись Універсалом, начебто виключно задля впровадження якого прагне до коаліції, - нарешті отримала роль, яку досі вміло нав'язувала іншим.

Роль нареченої, викинутої з-під вінця, але з раніше укладеним шлюбним контрактом. Навіть двома контрактами, другий з яких – вже згаданий меморандум.

Власне, політичного сенсу участі "Нашої України" в коаліції не проглядається. Меморандум, між іншим, теж лише про продовження переговорів. А сенс в переговорах про участь в коаліції таки є.

Аби загальмувати схвалення урядової програми й річного імунітету Кабміну, а ще отримати докази зради Партією регіонів та СПУ Універсалу, Конституції й передвиборчих обіцянок, аби принаймні вийти в опозицію на рівних з Тимошенко.

А там, дивишся, можна знов повертатися до теми дострокових виборів, і з не надмір зганьбленим політичним обличчям. Адже апетити Партії регіонів так швидко поглинають будь-які соціальні настанови інших "антикризовиків".

Між іншим, надто швидке згортання самих лише розмов про якийсь альтернативний політичний проект всередині "НУ", схоже, свідчить про те саме...

І, зрозуміло, перед такою перспективою нестабільності, закладеною нині чинною Конституцією, знов постає непересічна постать "стоматолога-боксера" Мороза.

Здавалося б, "Наша Україна" має не так вже багато шансів відібрати в нього "золоту акцію". Але вона може "підвісити" весь парламент.

Як ніхто інший знаючи й пам'ятаючи, що заручником виписаної ним системи влади й нестабільності коаліції є не так уряд, як парламент, - пан Мороз вже до початку другої сесії поставив за мету якомога певніше прив'язати діяльність уряду до недоторканості очолюваної ним Верховної Ради.

Задля цього він має намір примусити ВР одним рішенням затвердити план законодавчих робіт не на одну сесію і не на один рік, а на всі п'ять років. При цьому Мороз запевняє Януковича, що йдеться про п'ятирічний термін діяльності й уряду як такого.

Звісно, Партія регіонів і сама в це вірить, але ціну подібній стабільності наразі визначає не вона.

Тому, не виключено, може спокуситися на позаконституційну спробу провести через ВР п'ятирічну програму, розраховуючи не на річний, а саме на п'ятирічний імунітет від відставки.

Потім, звісно, будуть всілякі казуси й колізії, але те – потім... І ще невідомо, чи не доведеться Януковичу шукати згодом в того ж Мороза захисту від звинувачень в порушеннях законів та Конституції...

Кризовий менеджмент має бути готовий завжди стати в пригоді навіть антикризовій коаліції...

Що цікаво, - "лікар" Мороз, схоже, так само, як він останнім часом розмовляє з журналістами, на всі сумніви й питання своїх політичних партнерів відповідає без жодних аргументів, як пацієнтам: не хвилюйтеся, все буде гаразд.

І зовсім не дивно, що ту ж таки мантру він читає виборцям, чиї зуби й взагалі стан, попри все поствиборче знущання, просто вважає неушкодженими.

А чому б і ні, коли в країні досі відсутня система обов'язкового страхування від політичних, економічних та соціальних травм, завданих виборцям їхніми обранцями.

Ірина Погорєлова, "Політичні хроніки", спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде