Новорічний туркменізм від секретаріату президента

Среда, 3 января 2007, 10:33

З самого початку хотілося б попросити у "пересічного читача" вибачення – у цій статті мова частково йтиме про вузькоспеціалізовані проблеми "небожителів".
Принаймні спочатку, доведеться розказати про малоцікаві труднощі тих декількох тисяч найвпливовіших людей, які, по ідеї, і мають визначати, як і куди йти Україні.

Зате потім автор обіцяє дати чітку інструкцію, як розпізнати ворога.

Отже, 28 грудня секретаріат Ющенка з якогось доброго дива заявив, що акредитовуватиме тільки тих журналістів, які або мають профільну освіту, або яких візьме на поруки одне з професійних об'єднань журналістів. Таким чином, однією з необхідних умов доступу до першого тіла в державі став журфаківський диплом або ж добре слово колег.

Погодьтесь, в масштабі маразму, який коїться у державі, це річ малопомітна, хоча і не дуже смішна.

Наступного дня представники секретаріату уточнили, що освіту вимагатимуть лише від фрілансерів (тобто незалежних журналістів, які не перебувають в штаті того чи іншого видання). Взагалі, цю всю історію можна було б вважати дрібницею, якщо б не одне "але".

Автори вимоги про диплом апелюють до "європейських стандартів": "Прес-служба президента впроваджує правила акредитації для представників ЗМІ у відповідності із європейськими стандартами", – зазначається у супроводжувальній записці до нових правил акредитації.

Деякі прискіпливі читачі не полінувалися і знайшли рекомендації ОБСЄ своїм членам з приводу акредитації журналістів (Сподіваюсь, ні в кого не виникне сумнівів у тому, що думка Організації з безпеки та співробітництва в Європі достатньою мірою відображає європейські стандарти).

Там написано наступне: "Погляди ОБСЄ виділяють громадянську природу журналістики, яка дає право громадянам виконувати функції фрілансерів чи Інтернет-журналістів… Вимога … освіти для того, щоб працювати журналістом-фрілансером, не передбачена (переклад автора статті)".

Хтось з недругів Ющенка може порадуватися – мовляв, дивіться, секретаріат президента на 100% осоромився. Європейці кажуть – не треба освіти фрілансерам, а підлеглі Ющенка їх слова навмисно перекручують! Але не треба поспішати, бо далі буде більше.

Не знали європейці, пишучи наступний абзац своїх рекомендацій щодо акредитації, що він буде дуже образливий для Ющенка та його команди.

"В Туркменистані в березні 2006 влада піддала сумніву вимогу двох кореспондентів Радіо Свободи … щодо рівних з іншими журналістами прав … В офіційній відповіді від туркменських чиновників було вказано, що оскільки вказані особи не мають формальної журналістської освіти … вони не можуть вважатися журналістами", – наводять автори рекомендацій ОБСЄ кричущий, з їх точки зору, приклад.

Констатуємо – чиновники секретаріату помилися не на 100%, а більше – на 180 градусів. Вони сплутали Європу з Туркменистаном часів покійного автора Рухнами!

ПРОДОВЖЕННЯ ЧИТАЙТЕ НА САЙТІ "ЕКОНОМІЧНОЇ ПРАВДИ"

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде