Раскалывается ли Партия регионов из-за войны в Грузии и НАТО?

Понедельник, 8 сентября 2008, 09:38

1 вересня Партія регіонів виключила зі свого складу та зі складу Політради, вищого партійного органу, секретаря Ради національної безпеки і оборони України Раїсу Богатирьову. До свого призначення у грудні 2007, Богатирьова була головою фракції ПР у Верховній Раді.

Несподіване рішення з'явилося майже одразу після зави Богатирьової на підтримку територіальної цілісності Грузії та здобуття Україною членства в НАТО, яку вона зробила за три дні до виключення з партії під час ділового обіду в Вашингтонському "Метрополітен Клаб", організованого Американсько-українською діловою радою (USUBC), найбільшою на Заході торговельною палатою, яка має справу з Україною.

До речі, обід відбувся завдяки спонсорству компанії Vanco Energy, яка зараз позивається з українським урядом в арбітражному інституті Стокгольмської торговельної палати через скасування ліцензії на розвідку шельфу Чорного моря.

Виключення Богатирьової з партії стало прямим наслідком її відповідей на два запитання, які поставили автор та Арієль Коен з Heritage Foundation. Це рішення було ухвалене на наступний день після завершення офіційного візиту Богатирьової 24-30 серпня, який організував американський Національний демократичний інститут (NDI).

Відповідаючи на моє запитання про те, чи підтримує вона позицію президента Ющенка щодо територіальної цілісності Грузії, чи схиляється на бік Януковича, який закликав до визнання Південної Осетії та Абхазії, Богатирьова сказала, що Янукович висловив лише власну думку, яка не відображає позицію партії.

"Зараз є необхідність не просто вголос говорити про важливість цього кроку (надання ПДЧ), а й про зростання загрози для України, якщо їй не нададуть План дій щодо членства" – сказала секретар РНБО.

Вона також твердо підтримала дії Ющенка під час кризи. Ті, хто був на обіді, завдяки словам Богатирьової, вийшли з враженням, м'яко кажучи, про низький інтелектуальний рівень Януковича.

Богатирьова натомість схвалила дії Ющенка спрямовані на об'єднанян України та політичної еліти, розкритикувала решту політичних лідерів за переслідування власних інтересів на шкоду національним інтересам держави.

І додала: "Вони часто використовують зовнішні чинники у партійних та виборчих цілях, незважаючи на загрозу для національної безпеки…", натякаючи на Януковича та його опозицію щодо здобуття членства в НАТО.

Богатирьова сама поглузувала з офіційної позиції Партії регіонів щодо НАТО: вона сказала, що партія підтримувала курс на євроатлантичну інтеграцію, коли була при владі, але одразу виступала проти, як тільки опинялася в опозиції. Богатирьова також жодним словом не згадала про референдум щодо НАТО – постійну вимогу регіоналів.

26 серпня, посилаючись на прецедент Косова, Янукович зробив заяву на підтримку незалежності Південної Осетії та Абхазії. Через два дні кримський осередок партії регіонів закликав парламентську фракцію ПР зробити те ж саме.

29 серпня українське МЗС назвало заклик Януковича "про вокативним", "безвідповідальним", "неприємним" та таким, що "шкодить національним інтересам України".

Офіційна заява Партії регіонів не повторила заклику Януковича та свого кримського осередку щодо визнання незалежності сепаратистів. Замість цього, у своєму зверненні регіонали засудили владу за незайняття нейтральної позиції та втягування України у конфлікт на боці Грузії і розгортання "масивної антиросійської пропаганди".

Партія регіонів закликала до збереження дружніх стосунків з Росією, внесення змін до Конституції, щодо закріплення позаблокового (нейтрального) статусу країни та проведення референдуму щодо вступу до НАТО.

Регіонали також закликали до створення тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів постачання зброї до Грузії та участі українців у війні на боці Грузії, повторюючи закиди російської влади стосовно причетності України до конфлікту.

(Українські політики та ЗМІ до цього часу неодноразово звертали увагу на той факт, що постачання озброєнь Грузії почалося ще за правління Кучми та Шеварднадзе, а не Ющенка і Саакашвілі. Україна постачала Грузії зброю увесь час, в тому числі, протягом 2002-2004 років, коли Янукович був прем'єр-міністром).

Виключення Богатирьової з партії було зумовлене люттю Януковича через те, що вона підважила його лідерство, назвавши його заяву щодо Південної Осетії та Абхазії його "власною думкою".

Підтримка Богатирьовою курсу Ющенка на отримання ПДЧ різко контрастує з негативною позицією Януковича, яку він продемонстрував Заходу у вересні 2006 під час візиту до штаб-квартири НАТО.

Проте заступник голови фракції Партії регіонів з цим не погодився. Олександр Єфремов, сказав, що заява Януковича була результатом "консолідованої точки зору Політради Партії регіонів. Це не була думка однієї людини".

2 вересня стало зрозуміло, що Єфремов мав рацію: 140 з 176 депутатів-регіоналів проголосували за постанову, яка закликала до визнання незалежності Південної Осетії та Абхазії (Ринат Ахметов та Борис Колесников не голосували за постанову).

Українські соціологічні опитування після кавказької кризи показали початок падіння негативних суспільних настроїв щодо членства в НАТО, які сформувалися після вторгнення США в Ірак та антинатовських інформаційних кампаній уряду Януковича у 2002-2004 та під час президентських виборів 2004 року.

Підтримка членства в НАТО знову зросла до рівня 30%, а кількість противників почала падати, так як це було напередодні війни в Іраку.

Богатирьова також недвозначно заявила, що Чорноморський флот Росії має залишити Україну після 2017 року, оскільки Конституція забороняє розміщення на території держави іноземних військових баз, байдуже, російських, американських чи натівських.

Підтримуючи позицію Росії, Партія регіонів зробила крок в напрямку продовження строку перебування російського флоту в Україні після 2017 року, незважаючи на те, що це прямо суперечить її ж тезі про нейтральний статус України, який, як відомо, виключає іноземну військову присутність.

Очевидно, що у Партія регіонів з'явився поділ внаслідок грузинської кризи та через питання НАТО. Наприклад, голова кримської організації Компартії Леонід Грач, який єсоюзником блоку "За Януковича" на місцевих виборах та цієї ж фракції у кримському парламенті, розкритикував регіоналів за відсутність чіткої позиції стосовно конфлікту в Грузії.

Порівняно з блоком "Нашої України – Народної Самооборони" та БЮТ, які чітко виступили за збереження територіальної цілісності Грузії, позиція Партії регіонів залишалася внутрішньо суперечливою, незрозумілою і розділеною.

Заклик Януковича визнати незалежність Південної Осетії та Абхазії не знайде підтримки в суспільстві, оскільки на захист територіальної цілісності України однаково рішуче висловлюються як на заході, так і на сході країни.

Зважаючи на те, що багато українців (та західних коментаторів) розглядають тепер Крим як наступну мішень Росії, заява Януковича і Партії регіонів на підтримку сепаратистів Південної Осетії та Абхазії може бути засуджена громадською думкою та поставить під сумнів патріотизм цієї партії.

Кримський осередок КПУ, недавній союзник партії Януковича на півострові, вже заявив про підтримки сценарію, коли Україна втратить Крим в разі вступу до НАТО. Чи підтримується цей погляд, який також поділяють сьогодні кримські регіонали, заявляючи про необхідність визнання Цхінвалі та Сухумі, всією Партією регіонів?

Конфлікт у Грузії ще раз показав тривалий запеклий конфлікт всередині Партії регіонів між затятим "анти помаранчевим", або ж ідеологічним крилом, яке очолює Янукович і яке апелює до радянських цінностей, та прагматичним крилом, яке складають великі бізнесмени і з якими асоціюється Богатирьова.

Чи залишиться у лавах Партії регіонів після цього Ахметов та Колесников?

Можливий розпад Партії регіонів матиме три політичні наслідки.

По-перше, це завдасть удару по шансах Януковича на перемогу на президентських виборах 2010 року.

По-друге, такий розкол відкриє східну Україну для подальшого зростання впливу Тимошенко, якщо вона таки піде на президентські вибори. Це просування продовжить успіх БЮТ на позачергових виборах до Верховної Ради у 2007, коли блок першим з помаранчевих сил здобув нові голоси в східній Україні.

По-третє, за Богатирьовою виключеною з партії, можуть піти й інші політики та долучитися до нової президентської партії "Єдиний Центр". Так що глава cекретаріату президента Балога має привід для святкування через внутрішні розборки в Партії регіонів.

Іноді для того, щоб настала криза достатньо прямої, чесної відповіді політика на пряме важливе запитання.

 

Тарас Кузьо, редактор "Українського Аналітика" та професор Інституту європейських, російських та євразійських досліджень Карлтонського Університету в Оттаві, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде