Янукович - Герман: "Ганя, ну дай я скажу!" Видео

Суббота, 5 июня 2010, 22:41

Прес-конференція Віктора Януковича замислювалася як ще один пункт в числі урочистостей, організованих на державному рівні з нагоди ста днів його президентства.

Ці заходи в рамках першого ювілею нової влади мали слугувати меті подальшої сакралізації Януковича.

Однак, на відміну від зборів у палаці "Україна", де чиновники, екс-президенти і олігархи обливалися потом, але змушені були півтори години слухати зачитане з аркуша "послання до народу", прес-конференція пішла за іншим сценарієм.

Загалом це був другий вихід Януковича на широкоформатне спілкування з пресою - вперше воно відбулося після укладення харківських угод щодо Севастополя.

Тоді владі вдалося нав'язати журналістам свій формат: київські журналісти, які з боєм пробилися на захід, не удостоїлися честі поставити запитання. "Теплу ванну" для Януковича мали забезпечити регіональні кореспонденти, що переважно представляли друковані органи місцевої влади.

Врятуватися від режисури Банкової на прес-конференції з нагоди 100 днів Януковича вдалося завдяки руху "Стоп цензурі", організованому групою журналістів.

На кошти самих репортерів були виготовлені футболки з логотипом ініціативи, що мало сигналізувати незгоду в зв'язку з подіями, які починають розгортатися в Україні.

Невідомо яким чином, але сам Янукович був готовий не лише до дрес-коду журналістів, але навіть до того, хто ставитиме запитання від руху "Стоп цензурі!" Це була кореспондент програми "Вікна" каналу СТБ Наталія Соколенко. Звертаючись до неї, Янукович жонглював епітетами.

- ...Тепер можна починати самі реформи, тобто будувати сам дім, в якому будуть вікна. А вікна - це свобода слова й інформації. Тому я бажаю, щоб ці вікна завжди були чистими...  

Оскільки задум ініціаторів руху "Стоп цензурі!" тримався у секреті та був відомий кільком особам, то  поінформованість Банкової змусила учасників руху замислитися про прослуховування телефонних розмов.

Запитання ж до Януковича стосувалося того, що він як гарант Конституції ігнорує ситуацію зі згортанням свободи слова в Україні.

- Те, що ви стоїте зараз у цій футболці, те, що ви запрошуєте мене бути разом з вами - це вже говорить про те, що ми з вами однодумці, - відповів Янукович на закид.

Президент показував, що старанно виконав домашнє завдання.

- На вас ніхто не тисне і не будуть тиснути. Я хотів би з вами співпрацювати і разом шукати шляхи викорінення утисків, - заявив він. - Якщо є такі конкретні приклади, я готовий разом з вами бути поруч і підтримувати цей рух.

Журналіст Наталія Соколенко вручила Януковичу відкрите звернення про останні події в сфері свободи слова, на підтримку якого було зібрано близько 600 підписів журналістів та громадських організацій.

Наприкінці прес-конференції Янукович передав заяву главі СБУ Валерію Хорошковському. Оскільки протягом заходу в нього не було вільного часу, це означало, що Янукович переадресував лист до керівника спецслужби, навіть не прочитавши його.

Янукович передає звернення Хорошковському. Фото прес-служби президента 

Можливо, якби президент ознайомився з документом, то вчинив інакше - бо знав би, що в зверненні до СБУ також висловлюються претензії.

При чому сам же Хорошковський ще тиждень тому назвав рух проти цензури явищем, "яке реалізується противниками стабілізаційних процесів в Україні".

У ході прес-конференції Янукович так і не зміг пояснити іншу новацію, що з'явилася після його приходу на посаду - масштабне перекриття вулиць і значне підсилення охорони в місцях його появи порівняно з тим, як це відбувалося за часів Ющенка.

- Я вам скажу: я особисто нічого не боюсь і я завжди йшов до людей, завжди був відкритий. Але органи державної охорони повідомляють про загрози, які сьогодні існують, і вони зобов'язані на них реагувати. Я їх відмінити не можу, хоча мені вони неприємні, - заявив Янукович.

Насправді заходи безпеки регулюються службовими інструкціями Управління державної охорони, яке повністю підзвітне президенту. Тому для Януковича поміняти ці вимоги - справа п'ятихвилинної розмови з керівником УДО.

На уточнення, чи є реальна загроза його життю, Янукович відповів коротко і ясно:

- Я вже все сказав.

Янукович на прес-конференції. Фото прес-служби президента 

Відповідь на інше запитання викрила, що Янукович непоінформований про кадрову політику в своєму оточенні. Зокрема, що російський політтехнолог Ігор Шувалов вже не просто виступає куратором каналу "Інтер" від адміністрації президента, але і узгоджує політику державного УТ-1.

- Якщо така інформація є, я не буду її заперечувати. Я не знаю, що тут поганого, що тут хорошого. Ви хочете сказати, що тут щось погане? - спитав Янукович.

- Так, - відповів зал.

Янукович розсміявся. Мабуть, він просто не знав, що у 2004 році громадянин Росії Шувалов був автором темників, що стали інструментом прямої тотальної цензури на телебаченні.

- Я з Шуваловим незнайомий, чесно скажу, - відповів Янукович. - Якщо він цікавий, я б задоволенням з ним познайомився. Пошукайте його, запросіть до мене...

Найгучніше підтримав оплесками цю відповідь глава адміністрації президента Сергій Льовочкін, радником якого був Шувалов під час виборів-2010, і за дорученням якого Шувалов зараз курує канал "Інтер".

Могильов як оберіг опозиції

Але особливої уваги заслуговує відповідь Януковича на інше питання - про блокування акцій протесту силами МВС.

- Міліція реагує тільки на протиправні дії. Я упевнений, що вона не реагує на кольори політичної сили, - заявив Янукович.

Особливо цинічно це виглядало, враховуючи, що у цей час "Український дім" був оточений прихильниками Партії регіонів, тоді як 20 опозиціонерів були заблоковані 200 беркутівцями біля стадіону "Динамо".

- Ви бачите хоч когось окрім прихильників Партії регіонів? - запитав журналіст.

Але Янукович продовжив на своїй хвилі.

- ...Міліція повинна завжди забезпечувати громадський порядок. Це (акції протесту) те, що заважає більшості людей спокійно жити в тому чи іншому регіоні.

Ще трохи, і могло здатися, що слухаєш пояснення споуксмена з партії "Єдина Росія".

- Ми знаємо, що є сили, які хочуть будувати на цьому свою політику - на популізмі, зображати із себе героїв або скривджених... - продовжив розповідати Янукович.

- Це їх право, у нас це ніяк не регламентується! - не витримав журналіст.

- Хіба я захищаю міліцію? Я не захищаю міліцію! Я говорю за загальні принципи. Громадян, які порушують громадський порядок, міліція завчасно уберігає від неприємностей, - своєрідно пояснив Янукович. - Чому? Бо є протистояння політичних сил. І міліція стає між ними.

- Міліція стає не між ними, а допомагає Партії регіонів! - ще раз спробував пояснити журналіст відмінність між словами Януковича і тим, що відбувається насправді.

- Я їх не захищаю. З'ясовувати політичні суперечки радикальним шляхом ми не повинні. А звинувачувати міліціонерів - вони теж страждають, - завершив Янукович так, наче не чув аргументів.

Приблизно так само тиждень тому Володимир Путін відповідав музиканту Юрію Шевчуку про спецпідрозділи МВС, що розганяють "Марші незгодних".

Останні події в Україні засвідчили, що влада застосовує нову тактику блокування акцій опозиції. Сценарій складається з трьох частин.

Перше - в місці, де збирається з'явитися Янукович і на пікетування якого подається заявка, тут же організовується нечисельний мітинг його прихильників.

Друга - до місця проведення акції стягується "Беркут" і "Титан" з метою, як стверджується, "охорони громадського порядку". Незалежно від чисельності акцій та транспарантів бійці прибувають повному бойовому спорядженні.

Свої появу вони пояснюють тим, що прагнуть не допустити зіткнень з прихильниками Партії регіонів.

Третє - ще на шляху до місця пікетування ці спецпідрозділи блокують опозицію, беручи її в кільце. Так двадцять-тридцять протестувальників виявляються оточеними 200-300 "беркутятами". Якщо ж колона спробує продовжити рух, це вважатиметься протидією міліції.

Ключова умова - пікет блокують якнайдалі від місця появи Януковича, тоді як аналогічний мітинг його прихильників дозволяють провести прямо в нього під носом.

Аналогічно робиться і в Росії. Заявлене місце мітингу або займає лунапарк, або там раптом оголошують збори донорів, або акцію путінського руху "Наші".

Від російського сценарію, де учасників "Маршу незгодних" омон забирає у відділок, тут  спецназ бере опозицію в кільце та ізолює прямо на місці. Тобто відділок немов сам приходить до вас.

Ця тактика була застосована під час візиту Януковича до Львова, під час спроб мітингу біля палацу "Україна", де Янукович виголошував своє щорічне звернення, та під час прес-конференції Януковича в Українському домі, яку намагалася пікетувати нечисельна група молоді, що так і залишилася стояти біля стадіону "Динамо".

В кожному з цих трьох випадків до місця акції протесту звозилися мітинги Партії регіонів. І поява спецназу завжди виправдовувалася тим, що може відбутися зіткнення.

Власне, застосування "беркуту" як живого кільця зводить нанівець саму ідею проведення акції протесту - тому що той, кому вона адресована, просто її не бачить.

Журналісти не потрапили у "Межигір'я"

Окремою історією на ювілейній прес-конференції Януковича стала тема "Межигір'я".

"Українська правда" протягом останнього року підготувала цикл публікацій щодо відчуження державної резиденції, яка опинилася під контролем президента і бізнес-партнерів його сина.

На репліку журналіста Мустафи Найєма, що Янукович не виконав минулорічної обіцянки та не показав свою власність у "Межигір'ї", президент видав експромт.

- Хорошо. Собирайтесь прямо сейчас, - заявив Янукович, впритул подивившись на репортера.

- Вы готовы прямо сейчас поехать? - перепитав автор "Української правди" з недовірою.

- Прямо сейчас! Без подготовки, - додав Янукович під оплески групи підтримки, що зібралася на правому фланзі "Українського дому".

Але далі, після закінчення прямої трансляції, події стали розгортатися інакше.

Журналісти обступили Януковича з запитаннями щодо візиту в Нові Петрівці.

- Є пропозиція. У мене вдома стіл на чотири особи. Давайте ви визначтеся, хто від вас поїде. Я обіцяв Мустафі, - Янукович обвів очами групу журналістів, - Лещенку...

Однак представники ЗМІ відповіли, що такий підхід - несправедливо по відношенню до інших. Після цього Янукович підкликав заступника глави адміністрації президента Ганну Герман і доручив їй знайти транспорт, який би відвіз журналістів до "Межигір'я".

- Ганна Миколаївна, організуйте, - розпорядився Янукович.

- Віктор Федорович... - почала Герман, але Янукович уже був заведений.

- Підождіть! Ну послухайте мене, -  звернувся він до Герман, стріляючи іскрами з очей. - Ну послухайте мене!

У Януковича були всі підстави почувати себе незадоволеним. Оскільки пряме спілкування з непідготовленою пресою є категоричним табу в адміністрації президента, то, як і за іншими напрямками життя, Янукович призначив тут куратора.

Відповідальною за позиціонування президента в пресі є Ганна Герман - і, власне, з неї Янукович запитує, чому він не користується лояльністю в журналістів.

- Автобус? Два? Три? - запитував Янукович у репортерів. - П'ять автобусів організовуйте, я не заперечую. П'ять автобусів по шістдесят.

- Як скажете, - погодилася Герман.

- Тільки... - спробував Янукович, але Герман встигла нагадати:

- У нас президенту не відмовляють.

- Ганя, ну дай я скажу! - перервав Янукович Герман.

Ця фраза, явно не розрахована для зайвих вух, стала ілюстрацією "високих відносин", що склалися в адміністрації президента.

- Тільки майте на увазі - у мене там півтора гектара, де я власник, - розповів Янукович про свої володіння в "Межигір'ї". - А далі - заборонено ходити. Півтора гектара моєї власності. Я вас на ці півтора гектара запрошую, можете ходити, фотографувати. Я відкритий.

Як відомо, орендарями двох інших ділянок в колишній державній резиденції є фірма "Танталіт" (129 гектарів) і благодійний фонд "Відродження України" (7,6 гектарів).

У своїх розслідуваннях (читайте тут і тут) "Українська правда"  наводила докази зв'язку цих підприємств з Януковичем. Тому цілком логічним було наступне запитання:

- Тобто на решті території навіть вам забороняють ходити?

- Там є власник, - відповів Янукович.

- А хто?

- Ви все знаєте. Ви знаєте більше, ніж є! - почав дратуватися президент.

- Це ж ваші родичі?

Така репліка ще більше вивела його з рівноваги.

- Може, це ваші родичі, я не знаю, - відповів Янукович журналісту. - Скоріше за все, ваші.

- Чому?

- Ну як чому? - знизив плечима Янукович, але не продовжив свою думку та попрямував на вихід.

Майже одразу була скасована і поїздка в "Межигір'я".

- На жаль, я не зможу сьогодні для вас це зробити, - повідомила Герман і пообіцяла обрати інший час. -  Це насправді був експромт. Але на такий експромт треба бути геніальним менеджером і організатором. Я таким не є...

За словами Герман, поїздка в "Межигір'я" зірвалася через щільний графік Януковича.

- У президента за 15 хвилин вже має відбутися міжнародна зустріч, - заявила вона.

На годиннику в цей час була 14:30. Цікаво, що пізніше "Українській правді" повідомили, що близько 14 години відбулося перекриття руху в районі Оболоні - це кортеж Януковича рухався у напрямку "Межигір'я".

Коли ввечері "Українська правда" повідомила Герман про невідповідність її слів стосовно "міжнародних експертів", вона зізналася:

- Так, він поїхав. Він не зустрічався в адміністрації президента. Він зустрічався в іншому місці, - сказала Герман.

Але вона не змогла повідомити, ні хто були ці люди, ні чому місцем для "переговорів" було обрано "Межигір'я".

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде