Партійна нерухомість Юлії Тимошенко. На 150 мільйонів гривень

Пятница, 2 июля 2010, 11:58

Реєструвати майно не на себе, а на родичів - ця риса притаманна не лише для Юлії Тимошенко, але і для очолюваної нею політичної сили.

Минулого року партія "Батьківщина" тихо від очей громадськості обзавелася новою офісною будівлею. У розпал глобальної фінансової кризи для них не стало проблемою знайти декілька мільйонів доларів на придбання нерухомості.

Про купівлю нового офісу для "Батьківщини" автор цих рядків довідався випадково - в ході підготовки іншої публікації, про інтриги навколо продажу "Запоріжсталі".

Київський офіс власника "Запоріжсталі" Едуарда Шифріна був розташований по вулиці Турівській, 15 на Подолі. Прямо по сусідству з офісом Тимошенко, який розташований за адресою Турівська, 13.

Однак зателефонувавши в офіс "Запоріжсталі", ми дізналися, що Шифрін продав будівлю. Розгадку надав Ян Табачник - депутат від Партії регіонів, який також мав там кабінет.

"Будівлю придбала Юлія Тимошенко ще до виборів президента. Потім вона деякий час чекала, коли ми виїдемо", - розповів Табачник.

 Нова будівля Тимошенко

Після переходу будівлі до партії "Батьківщина" там влаштували ремонт. І от нарешті нещодавно в новий офіс по вулиці Турівській, 15 в'їхав Олександр Турчинов.

Отже, тепер Турчинов сидить в окремій будівлі від Юлії Тимошенко, яка і далі займає Турівську, 13. Раніше там же був і кабінет Турчинова, але тепер він вирішив відокремитися.

Тож чутки про охолодження у їхніх стосунках отримали ще одну підозрілу деталь. Віднині у Турчинова - окремий вхід, і його відвідувачі можуть заходити всередину, оминаючи центральну прохідну.

 Тепер у розпорядженні Тимошенко і Турчинова два офісних центри

Технічні характеристики нового офісу партії Тимошенко встановити було нескладно. На сайті попередніх власників будівлі, компанії Едуарда Шифріна Midland Group вказано, що площа бізнес-центру становить 1 379 квадратних метрів.

У розмові з "Українською правдою" Олександр Турчинов відмовився назвати заплачені за будівлю кошти. Але приблизну вартість об'єкту можна з'ясувати у відкритих джерелах.

Едуард Шифрін у дворі офісу по Турівській, 15 збудував ще один скромніший офісний центр, який продавав за ціною 3 500 доларів за метр.

 

Тож у Шифріна не було сенсу реалізовувати дешевше свій власний офіс, збудований лише на чотири роки раніше та на оздоблення якого він не шкодував грошей.

Тож орієнтовна ціна, заплачена Тимошенко за нову офісну будівлю по Турівській, 15, становить близько 4 мільйонів 800 тисяч доларів - або 38 мільйонів 600 тисяч гривень.

Гра у схованки

Однак у відповіді на запит "Української правди" керівництво партії Батьківщина спростувало придбання нерухомості.

Пошук власника привів "Українську правду" до схеми оформлення нерухомості в оточенні Тимошенко. Схоже, що для економії коштів партія вдалася до певних маніпуляцій, легальних з точки зору закону, але сумнівних з точки зору моралі.

 Новий офіс "Батьківщини" на Турівській, 15

Партія "Батьківщина" могла купити офіс двома способами. Перший - придбати напряму через нотаріально оформлений договір купівлі-продажу. В такому разі Тимошенко мала би сплатити:

а) до Пенсійного фонду 1% від ціни, вказаної в договорі купівлі-продажу.

б) 1% державного мита від ціни, вказаної в договорі купівлі-продажу, за нотаріальне посвідчення.

в) у разі, якщо у власності продавця була земельна ділянка під будівлею, то вона теж підлягає продажу - і тут теж сплачується 1% держмита від вказаної вартості землі.

г) окрім того, продавець має сплатити податок з прибутку, який формується при продажі будівлі.

Другий спосіб придбання будівлі - це зміна в акціонерному капіталі фірми, яка володіє будівлею. Головне, щоб фірма була "чиста", тобто за нею не було боргів. Саме цим способом вони і скористалися.

Щоб зекономити на платежах до бюджету при продажі офісу, була створена спеціальна фірма, на яку був оформлений цей бізнес-центр.

Назва згаданої фірми - "МЦ - Файнанс".

Згідно з випискою Держкомстату, ця фірма була зареєстрована 24 липня 2009 року. А вже через сорок днів, 3 вересня 2009 року, на неї було оформлено право власності на будівлю по вулиці Турівській, 15.

 

"МЦ - Файнанс" - це скорочено від "Металургійний Центр - Файнанс". Материнська компанія "Металургійний центр" пов'язана з Едуардом Шифріном - власником "Запоріжсталі".

Власне, саме корпоративні права у фірмі "МЦ - Файнанс" було продано від "Металургійного центру" (читай - Шифріна) до структур Тимошенко.

Після передачі приміщення одноосібним акціонером "МЦ - Файнанс" стало інше товариство з обмеженою відповідальністю "Екотехпром", яке діяло в інтересах БЮТ.

 

Але зовні нічого не змінилося - за документами будівлею і далі володіє та ж компанія "МЦ - Файнанс".

Таким чином, БЮТ та Едуард Шифрін змогли зекономити на податках, які збираються при оформленні купівлі-продажу нерухомості.

Сімейний ланцюг

Коли оборудка з передачею офісної будівлі Тимошенко була завершена, тобто відбувся продаж фірми "МЦ - Файнанс", керівником цієї компанії став пан на прізвище Володимир Шакало.

Крім посади директора у фірмі "МЦ - Файнанс", Володимир Шакало значиться директором у другій фірмі - "Екотехпром". За цим товариством з обмеженою відповідальністю значиться другий офіс Тимошенко по вулиці Турівська, 13 площею 3 970 метрів.

 

Але насправді Шакало - підставна фігура. Він - завгосп партії "Батьківщина". Володимир Шакало, за розповіддю джерел, займається питанням прибирання території та матеріально-технічного забезпечення офісів Тимошенко. У партії також працює його дружина - вона, за словами очевидців, поливає квіти в кабінетах на Турівській.

Тобто непримітна фірма "Екотехпром" - це власник не однієї, а навіть двох офісних центрів площею понад 5 тисяч метрів і загальною вартістю понад 17,5 мільйонів доларів - 150 мільйонів гривень.

Набагато цікавіше, хто є акціонерами у компанії "Екотехпром".

 

Так, ТОВ "Екотехпром" має чотирьох засновників - двох фізичних осіб та двох юридичних.

Перший засновник на 0,07% - це ТОВ "Інститут економіки та права", що має стосунок до Олександра Турчинова і зареєстроване за адресою бульвар Лесі Українки, 26 - де знаходяться частина департаментів партії "Батьківщина".

Другий засновник також на 0,07% - це ТОВ "Трейд-компани". У числі акціонерів цієї компанії - АТ "Центр фінансових технологій", створений Турчиновим у 1995 році.

Третій засновник на 49,9% - це Мирослава Лук'янчук, дружина депутата від БЮТ Руслана Лук'янчука. Лук'янчук - це людина, яка "тримає касу" "Батьківщини". Він - керівник фінансового департаменту партії та одна з ключових фігур у політичному проекті Тимошенко, через якого проходять гроші.

Так, в 2002 році Руслан Лук'янчук був арештований податковою міліцією - і вся країна була свідком, як заради порятунку свого соратника Олександр Турчинов кидався на мікроавтобус, куди Лук'янчука помістили після затримання.

Четвертий засновник ТОВ "Екотехпром" на 49,9% - це Раїса Вишневська, член родини Олександра Турчинова. Вона - сестра-двійняшка Ганни Турчинової, дружини першого заступника голови партії "Батьківщина".

Прізвище Раїси Вишневської вже відоме читачам "Української правди" за журналістським розслідуванням "Дерибан спадку Микити Кожум'яки".

Тоді Раїса Вишневська виявилася в числі тих щасливчиків, кому за часів роботи Турчинова першим віце-прем'єром було виділено 25 соток землі для будівництва в селі Лісники - за компанію з сином міністра Кабміну Володимиром Крупком і донькою заступника міністра Кабміну Оксаною Чеботар.

Крім того, сестра Ганни Турчинової намагалася робити бізнес з родиною Тимошенко. Раїса Вишневська була засновником ТОВ "Народна творчість", другим акціонером якого була сестра Юлії Тимошенко Тетяна Шарапова.

Об'єкти в надійних руках

Тобто всі активи з нерухомості партії "Батьківщина" значаться на фірмі, акціонерами якої є родичі Турчинова і Лук'янчука.

 

При чому обидва рази ця фірма, пов'язана з Юлією Тимошенко і Олександром Турчиновим, обзаводилася власністю під час або одразу після їхнього перебування на вищих щаблях влади.

Так, другий офіс Тимошенко по вулиці Турівській, 13, був придбаний в листопаді 2005 року, невдовзі після звільнення Юлії Тимошенко з посади прем'єра. Попереднім власником цієї будівлі був Вадим Гривковський - нинішній депутат-сумісник від блоку Литвина, який вважається спецпредставником олігарха Василя Хмельницького.

В "Української правди" була версія, що п'ять років тому Хмельницький заплатив цим офісом за місце у виборчому списку БЮТ на виборах 2006 року, але Олександр Турчинов категорично спростував - він заявив, що приміщення по Турівській, 13 придбали за гроші.

 Офіс Тимошенко на Турівській, 13
Тут на другому поверсі розташований кабінет Тимошенко. Звідси переїхав Турчинов у нове приміщення 

В інтерв'ю "Українській правді" Олександр Турчинов пояснив, що офіси були оформлені не на партію, а на комерційну фірму, тому що вони в БЮТ... боялися політичних переслідувань.

Але Турчинов не врахував одну деталь - приміщення по Турівській, 15, вони купили в 2009-му, коли... перебували при владі. І швидше це з їхнього боку могли бути політичні переслідування, але аж ніяк не на їхню адресу.

Загалом же вся ця історія порушує декілька запитань:

Перше. Оскільки фірма "Екотехпром" - кишенькова структура БЮТ, то цікаві джерела, звідки Тимошенко взяла кошти на купівлю нового офісу. Ідеться про чималу суму, яка може вимірюватися навіть 5 мільйонами доларів.

Друге. Кому відійде ця нерухомість у разі негараздів, наприклад, розпаду партії "Батьківщина" або конфлікту Тимошенко-Турчинов? Зараз ці офісні приміщення залишаються у власності приватних осіб, хоча очевидно, що купувалися вони не за приватні кошти, а за партійні.

Третє. Фактично партія "Батьківщина" орендує приміщення сама в себе. Це - зручний спосіб виводити гроші з каси партії на приватні фірми.

Четверте. Ця схема дозволяє родичам лідерів партії заробляти на партії, орендуючи будівлю. Турчинов в інтерв'ю "Українській правді" відмовився назвати розмір орендної плати, яку "Батьківщина" спрямовує фірмам "Екотехпром" і "МЦ - Файнанс" за наймані приміщення.

"Українська правда" надіслала запит до Тимошенко щодо оформлення партійних приміщень на родичів керівництва партії, але відповіді не отримала. Після останньої прес-конференції Турчинова автору цих рядків вдалося отримати від нього коментар.

Турчинов вже знав, що "Українській правді" відомі кінцеві власники фірми, яка володіє офісом, тому він не став заперечувати:

- Справді, серед засновників цієї комерційної структури є сестра моєї дружини. Я не бачу ніякої проблеми. Коли купувалися ці офісні приміщення, то ми перебували в опозиції. Ви розумієте, в яких умовах нам доводиться працювати. Щоб не було погроз виселення з офісу, нам треба мати надійних партнерів...

- Але ця будівля по Турівській, 15 була придбана у вересні 2009, коли ви були при владі. Тому казати про побоювання переслідувань у вас не було підстав!

- Купувалося не приміщення, а корпоративні права. Для партії вигідніше орендувати приміщення, ніж купувати.

- Скільки ж ця структура заплатила за корпоративні права?

- Це комерційна інформація.

- Ваші родичі заробляють гроші на орендній платі?

- Не заробляють.

- Тоді яку орендну плату платить "Батьківщина" за офіси?

- Це внутрішнє питання партії "Батьківщина". Орендна плата нижче ринкової. Ми звітуємо про свої доходи і видатки (у опублікованому звіті за 2009 рік вказано лише, що партія "Батьківщина" витратила 11,3 мільйони гривень на своє "утримання").

- За які кошти фірма "Екотехпром" придбала будинок?

- За легальні кошти. Ця структура створена відповідно до українського законодавства. Ми впевнені у людях, які керують цією структурою. Краще мати справу з тими людьми, яким довіряєш.

- Чому ви вирішили переїхати з офісу по Турівській, 13, де розташований кабінет Юлії Тимошенко, в окрему будівлю по Турівській, 15?

- Щоб більш детально та цікаво відповідати на ваші запитання.

Після нетривалого спілкування Олександр Турчинов сів у ліфт і піднявся до свого кабінету, що раніше належав Едуарду Шифріну. На пропозицію "Української правди" показати нові робочі апартаменти Турчинов відповів відмовою.

Раніше звідти давалися команди по управлінню металургійними заводами, тепер же там народжуються плани про повернення до влади. А нерухомість завжди залишається нерухомістю - традиційно високоліквідним активом.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде