"Батькивщина" на карантине

Понедельник, 1 ноября 2010, 12:06

Репортаж зі штабу Партії Регіонів читайте тут

31 жовтня увійде в історію як перший день виборів без Юлії Тимошенко. Не в філософському, а банальному сенсі. Політична пропасниця, в якій "Батьківщина" билася останні півроку, таки звалила свого лідера з ліг.

З п'ятниці Тимошенко злягла з ОРВІ, і так і не видужала до дня виборів.

Керувати справами в штабі на Турівській залишилися Олександр Турчинов, Андрій Кожем'якін та Олександр Абдуллін. Решта депутатів була кинута в округи. Так, Микола Томенко, відбувши перший брифінг в штабі, поїхав захищати результати на рідній Черкащині.

Відтак вся робота штабу обмежилась 4-ма брифінгами

Інформаційний голод журналістам компенсували кулінарним розмаїттям. Особливою популярністю користувалися суші з шубою.

- Ну немає на кухні лосося, зате був оселедець. Довелося викручуватися, - пояснила одна з працівниць штабу.

Без Юлії Тимошенко штаб виглядав як механічна іграшка, з якої витягли батарейку.

Особливо, це було відчутно протягом 2-х брифінгів Олександра Турчинова. Замість зазвичай жорсткого і рішучого, перед журналістами сидів втомлений і пригнічений чоловік.

А втомитися і засмутитися Турчинові було від чого.

Фото Олександра Прокопенка 
Після програшу на президентських виборах політична сила Тимошенко розраховувала взяти реванш на місцевих виборах. Натомість же отримала чергову поразку.

Як відомо, владі вдалося віртуозно викинути "Батьківщину" з виборів у двох стратегічних для неї областях - Київській і Львівській. Тут було заблоковано через органи юстицію зміну керівництва партійних осередків, в результаті чого на вибори пішли кандидати за фальшивими списками. Лише напередодні виборів соратникам Тимошенко вдалося викинути клони зі списків, але у виборах партія участі не взяла.

- Якщо українська і світова громадськість проковтнуть ці вибори, то це будуть останні вибори для української опозиції, - розпачливо прокоментував результати виборів Турчинов.

- Вони давно вже використовували цю схему. Ще з 2002 року вони перекупали наших керівників осередків в Донецькій області, а потім він нас поливав брудом. Але тепер вони довели цю схему до абсолюту, - ділився він враженнями з журналістами.

- Вони переманили керівників і інших областях, але там ця схема не пройшла. А в Київській і Львівській області ми пізно змінили керівників, і вони цим скористалися, - пояснював далі Турчинов.

Повний список втрат "Батьківщини" за останні півроку виглядає наступним чином: Львівська обласна та міська ради, Тернопільська міська, Київська обласна, міські ради Броварів, Борисполя, Переяслав-Хмельницького, Фастова, Обухова; Богуславська, Бориспільська, Києво-Святошинська, Вишгородська, Обухівська, Ставищенська, Фастівська та Яготинська районні ради; міські ради Ржищева та Василькова.

Саме тут в першу чергу "Батьківщина" домагатиметься визнання результатів виборів недійсними.

Наступний об'єкт оскарження - регіони, де відсоток голосування на дому суттєво перевищує показники президентської кампанії.

Так в Криму ці показники зросли в 2,5 рази, на Вінниччині і Дніпропетровщині - в 2, на Луганщині - в 1,5, на Одещині і Полтавщині - в 1,3 рази.

- Як повідомляють з Одеського регіону та Криму, ніхто заяв не пише. Просто є список, хто хоче голосувати на дому, і цей механізм використовують, щоб вкинути бюлетені в скриньки, які туди вже просто не влазять, - заявив Турчинов.

Третій об'єкт оскарження - дільниці, де був надлишок бюлетенів. Турчинов зауважив, що в той час як на деяких дільницях не вистачає бюлетенів по мажоритарних кандидатах, вони є у надлишку в психлікарнях і тубдиспансерах.

- Видно саме там знаходяться будівельники нової країни, - чорно пожартував він над слоганом опонентів.

На те, щоб оскаржити результати, в "Батьківщини" є два дні після офіційного встановлення результатів виборів.

Скоріше всього, список для можливого оскарження "Батьківщини" поповниться. Адже, як відомо, найбільші фальсифікації відбуваються саме під час підрахунку голосів і підписання протоколів.

Наприклад, БЮТ отримав дві несподівані, але дуже неприємні для Партії регіонів перемоги на мерських виборах.

Так, у Харкові за даними екзот-полу перемагає Арсен Аваков, а в Запоріжжі - Олександр Сін. Оскільки розрив менше 10%, то влада може його компенсувати. Особливо зважаючи на низьку явку - лише 40%.

- Ви сподівались на перемогу Авакова? - запитала УП у Андрія Кожем'якіна.

- Ну так, у нас були дані, що він на 5-7% випереджає, - відповів депутат, хоча обличчя його говорило, що результат для "Батьківщини" несподіванка.

- А ви зможете захистити цей результат раптом що?

- Думаю так, - незворушно сказав депутат.

Через кілька хвилин, коли увага журналістів переключилась на брифінг Турчинова, Кожем'якін притис свій айфон до вуха, і тихенько прошепотів:

- Вітаю! Ну як ви там? Якщо потрібна допомога, можу перекинути депутатів з Сумської і Полтавської областей...

Після цього соратник Турчинова зник на дверима.

Абдуллін та Кожем'якін в штабі. Фото Дмитра Ларіна, "Українська правда" 
- Ну що давайте збиратися на нараду, - поплескав по плечу співробітницю прес-служби Олександр Абдуллін.

Ні Абдуллін, ні Кожем'якін, ні Турчинов не поспішали коментувати результати екзит-полів.

- Нас викинули з виборів у 94 населених пунктах, - сухо відповів Абдуллін.

А Турчинов порівняв дані екзит-полів, які робилися в цілому по регіонах, з вимірюванням середньої температури по палаті.

- Водночас можу навести наші внутрішні дані. Якби нас допустили на вибори в Київській і Львівській областях, то наш результат був би на 6 пунктів вищим, в той час на стільки ж пунктів знизився б і показник Партії регіонів, - сухо зауважив соратник Тимошенко.

Звільнившись від журналістів, Турчинов перейшов до кількох міжнародних спостерігачів, які прийшли в штаб. Підвівши гостей до столу з канапками з салом і солоними огірками, Турчинов їх переконував, що "Батьківщині" вдасться втримати західні регіони, а от на Київщині було втрачено 12 районів через клоновані осередки. Як в Олександрії кандидат в мери від БЮТ пройшла через 65 судів, щоб бути зареєстрованою, бо хтось постійно ставив під сумнів легітимність рішення партійної організації.

В ході розмови хтось з іноземців запитав про стрілянину в маєтку Фірташа, і чи не пов'язано це з виборами, на що Турчинов роздратовано запитав: "А хіба Фірташ є в списках "Батьківщини"?

- Ну що, у вас є ще питання? Я можу вже йти? - запитав він у гостей. Потім задумався і запитав: може вам дати охорону до штабу Регіонів?

Але гості відмовились.

Турчинов вже хотів іти на нараду, як  його перестріла німецька журналістка, і почала просити про інтерв'ю з Тимошенко.

- Ви розумієте, хвороба є хвороба, і вона не залежить від результатів виборів, - звернувся він до кореспондентки.

Хоча, можливо, ніч виборів і змусить Тимошенко швидше піднятися на ноги. Бо без цього акумулятора "Батьківщина" не працює.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде