Янукович получил контрольный пакет в парламенте

Среда, 2 февраля 2011, 00:37

Буденно і майже без емоцій Верховна Рада проголосувала зміни до Конституції, які узаконили повноваження нинішніх депутатів ще на два роки.

Тепер наступні вибори парламенту мають відбутися 28 жовтня 2012 року, а перший тур виборів президента - 29 березня 2015 року, якщо в політиці не відбудеться надзвичайних подій.

Відкриття сесії парламенту засвідчив своєю увагою Віктор Янукович. Висловлюючи реверанси на його адресу, спікер Володимир Литвин аж надто намагався сподобатися верховній владі.

- Про реформи говорять всі (...) Але скажіть: хто запропонував активну, в тому числі мізкову роботу щодо виведення країни зі складного становища? Хто на ділі окреслив і запропонував своє бачення реформ та наполягає на здійсненні далеко не простих перетворень? Президент Віктор Федорович Янукович!

Литвин оригінально протрактував поведінку тих, хто ставить під сумнів заяви влади:

- Взагалі критика – це рабська звичка. А відповідно заклики побудувати рай в Україні обертаються пеклом!

Очевидно, за такою логікою Литвина, запопадливість перед владою є вірною ознакою вільної людини...

Якби парламент не проголосував зміни до Конституції, то за чинною редакцією вибори парламенту мали відбутися вже через два місяці. Для Литвина цей сценарій був катастрофічним, адже на фоні падіння рейтингів спікер з його Народною партією не потрапляв у нову Верховну Раду.

Впевненості у тому, що в залі знайдеться 300 голосів, не було до останнього моменту. Тому відповідальним по фракції Партії регіонів довелося видзвонювати всіх, хто був у зоні досяжності - того ж Сергія Головатого, який забрав свою картку з загального фракційного "общака".

Головатий носить свою картку з собою після того, як нею скористалися в квітні 2010 року, в день ратифікації Харківських угод, коли сам депутат перебував у Страсбурзі та балотувався до Європейського суду з прав людини. Ця подвійна гра вразила європейців, і Головатий так і не обрався на посаду своєї мрії.

Те, що за допомогою мертвих душ, але зміни до Конституції були ухвалені, є перемогою в локальній внутрішній війні Андрія Клюєва, який відповідає у новій владі за те, щоб депутати ходили строєм.

Коли всі перші особи роз'їхалися, Клюєв залишився у Литвина обговорити плани на майбутнє. Результативне голосування добавляє Клюєву один бал у гонці за посаду прем'єр-міністра.

По гарячих слідах роль Клюєва у формуванні 300 голосів відзначив його підлеглий Михайло Бродський у своєму блозі: "Тяжелый, профессиональный переговорный путь прошел Андрей Петрович Клюев. Во время работы в парламенте я много раз участвовал в сложных переговорах по организации большинства. Это, поверьте, трудный процесс поиска компромисса. И не всегда приходится общаться с приятными людьми".

 Янукович на відкритті сесії. Фото прес-служби президента

За ухвалення змін до Конституції проголосували 310 депутатів. Однак при цьому очевидно, що фізично в залі не було 300 депутатів з числа тих, чий голос було зараховано "за".

Зокрема, традиційно не було Ріната Ахметова, який за сім сесій цього скликання парламенту побував лише на одному засіданні - коли підписав присягу. Також були відсутні всі депутати з найближчого оточення Ахметова - Кій, Мальцев, Чертков, Аркаллаєв. Окрім того, не було легендарного Юрія Іванющенка, відомого як "Юра Єнакіївський".

Також були відсутні сумісники, картки яких також проголосували - Васильєв, Саламатін, Джига, Ілляшов, Калетнік. Уже тільки цих перерахованих прізвищ достатньо, щоб число людей, які фізично були в залі та голосували "за", зменшилося до 299.

Голосувати за іншого депутата заборонено законом. Оскільки формальні порушення процедури при ухваленні Конституції вже були підставою для скасування політреформи 2004 року, то натискання кнопок за відсутніх депутатів є такою самою підставою оскаржувати голосування 1 лютого 2011 року.

Окрім того, депутат Володимир Ар'єв заявив, що його голос було сфальсифіковано. У вівторок ввечері Ар'єв передзвонив до "Української правди" з Вашингтона і повідомив, що в момент голосування він був у літаку, а його картка - з ним. На доказ цього він переслав фотографію з карткою в руках, зроблену на фоні термінала авіакомпанії Delta.

Володимир Ар'єв у Вашингтоні з власною карткою 

В числі 310 депутатів, які натиснули кнопки "за", виявилося семеро БЮТівців, які в той же день були виключені з фракції. При чому в кожному випадку це окрема історія. Так, Олег Бабаєв, обраний мером Кременчука, як сумісник мав втратити мандат. Він сам після перемоги на місцевих виборах вийшов з партії "Батьківщина". Тому його перебування в рядах БЮТ так чи інакше добігало кінця.

Іван Куровський - власник великої компанії "Житлобуд", а без підтримки влади цей бізнес приречений на смерть. Найскандальніший об'єкт цього забудовника - майданчик біля Жовтневої лікарні в Києві. А тут якраз доля "раптом" повернулася обличчям до Куровського - наприкінці минулого року Вищий господарський суд, після неодноразових негативних рішень у різних інстанціях, взяв і знову дозволив Куровському зводити там 17-типоверхівку.

"За" також проголосував Руслан Богдан, якого рік тому називали одним з трьох фігурантів педофільного скандалу. Несподіванкою для Тимошенко став голос Павла Мовчана, який є головою товариства "Просвіта".

Очікуваною була підтримка рішення з боку хрещеного батька Тендерної палати Антона Яценка - враховуючи, що тривалий час ходили чутки про можливе порушення проти нього кримінальної справи та рішення Яценка перечекати важки часи на лікарняному.

Зате особливо неприємним для Тимошенко мало стати голосування Віктора Павленка і Анатолія Семиноги.

Павленко хоч і вважається близьким до Миколи Баграєва, але, після дрейфу цього головного шоумена БЮТ в бік влади, він продовжував голосувати синхронно з фракцією. Також Павленко був постановником останнього опозиційного з'їзду "Батьківщини". Нинішнє рішення проголосувати за зміни до Конституції, за словами джерел у БЮТ, Павленко прийняв після відвідин Генеральної прокуратури в рамках однієї з кримінальних справ.

Так само проблеми, які виникли у брата Анатолія Семиноги з правоохоронцями, називають причиною його підтримки влади. Ця втрата - особливо для Тимошенко. Семинога не просто тривалий час очолював міську організацію партії "Батьківщина" в Києві - одному з форпостів Тимошенко, де тепер доведеться заповнювати кадрову вакансію. Він - близький персонально до лідерки БЮТ.

Серед депутатів НУНС за рішення продовжити повноваження проголосували більше половини фракції - 41 депутат, в числі яких - перебіжчики з неформальних груп Жванії, Костенка, Балоги. Остаточно на профанацію перетворився опозиційний уряд, коли "за" проголосували тіньові "віце-прем'єри" та "міністри" Кармазін, Стретович і Москаль.

Окрім того, "за" натиснув кнопку Владислав Каськів, який входить у групу Сергія Льовочкіна, а також керівник фракції Микола Мартиненко, який тепер робить ставку на Арсенія Яценюка. Сам Яценюк, який був зацікавлений у дочасних виборах, натиснув "проти".

Також голосував "проти" В'ячеслав Кириленко, хоча відтермінування виборів створює час на об'єднання на правому фланзі. В'ячеслав Кириленко повідомив Українській правді, що в ході підготовки до парламентської кампанії планується проведення об'єднавчого з'їзду для створення єдиної партії, до якої увійдуть "Фронт змін", "За Україну" та "Собор".

Основним мотивом поведінки нашоукраїнців було усвідомлення того, що на парламентських виборах шанси переобратися у них мінімальні - а тому продовження роботи Верховної Ради гарантує їм щонайменше півтора роки в статусі депутатів.

...Одразу після голосування за зміни до Конституції на третьому поверсі парламенту відбулося фотографування нової депутатської групи Ігоря Рибакова, яку він зібрав з числа перебіжчиків, але поки офіційно не представив.

Майбутня "фракція тушок" у повному складі 

На збори "тушок" прийшло 17 депутатів, більшість з яких виключили з блоку Тимошенко за співпрацю з владою. Також до цього утворення вступили Іван Плющ і Тарас Чорновіл.

Офіційно група Рибакова не оголошується, оскільки він хоче набрати до її складу 21 депутата і перевищити за чисельністю фракцію Литвина.

Таким чином, вчорашні перебіжчики, які були легалізовані в тому числі за участі самого Литвина, сьогодні позбавляють його ефемерної "золотої акції".

Це - логічний фінал для спікера, який намагався всіх перехитрити, а в підсумку залишається на посаді тільки завдяки добрів волі Банкової. Адже до всього іншого Литвин більше не захищений регламентною нормою, і для його відставки більше не потрібно збирати кворум в 300 голосів.

Враховуючи ці обставини, найближчим часом на адресу Януковича можна очікувати нових панегіриків з боку голови Верховної Ради, який чи не все політичне життя пафосно хизувався своєю незалежністю.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде