Бандиты украинского Шервуда

Четверг, 7 июля 2011, 15:28

- Да, ширка була 30 кубов і мака 10 стаканов… Вони хотіли закривать нас, а я кажу: "Мужики, давайте якось договарюваться". "Ну, давай 10 тисяч". У мене восемь було, і ще дві позичив у брата.

- А хто сказав, Хомич? Именно давай десятку?

- Да.

- І оце ти оддав і вони уїхали?

- Да.

- Кого ти знаєш з них?

- Нікого. Вони даже коли принімали, я упав ліцом, шоб рожи їхні не бачив. А потом же разговарювали з ним один на один, а ті вишли…

- А яка в нього должность?

- Начальник лінейної міліції…

Це роздруківка відеоінтерв’ю Олександра Решітька, або просто "Ракети", як його знають в Ніжині та околицях. Будь-хто може подивитися його на YouTube. Навіть сам Ракета. Або його тезка з міліції Олександр Хомич, про хабар якому він зізнався.

Проблеми з доступом до Youtube хіба що в авторів відео. Їх шестеро. Минулої весни вони зібрали у школі містечка Ніжин Чернігівської області прес-конференцію й оголосили: наркодилери міста працюють під відділом боротьби з незаконним обігом наркотиків.

Ось їхні зізнання:

Міліція місяць мовчала. Рівно за місяць усіх шістьох учасників прес-конференції заарештували за звинуваченням в угоні, незаконному зберіганні зброї, розбої, вимаганні та бандитизмі.

За версією слідчого з управління по боротьбі з організованої злочинністю Чернігівщини Сергія Шевченка, автори відео нападали на добропорядних громадян, забирали їхнє майно та змушували оговорювати себе та міліцію.

Як оговорювали міліцію

Всього шестеро зняли більше 100 роликів з десятками наркоторговців. У синцях та саднах ті зізнавалися, що продають зілля, казали, де його беруть, у кого, а найбільші "бариги" – хто їх кришує.

Вони назвали імена начальника ніжинського підрозділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків Валерія Федорця, його заступника Володимира Бойка та інших співробітників.

На одному відео людина свідчить прямо з мішком з маковою соломкою.

Для чого "ніжинські робінгуди", як прозвали їх журналісти, збирали або, скоріше, вибивали ці зізнання?

"Мій молодший брат Толік спробував наркотики. Безкоштовно дали. Я тоді заприсягся, що спіймаю того гада, – розповідає "Свідомо" лідер "робінгудів" Владислав Попович. - Ми подзвонили баризі, сказали: хочемо купити. Потім посадили в машину, вивезли в ліс і поговорили по-хорошому.

Навіщо він продає? Йому шпани не шкода? А він сам такий же, шестьорка… Знімали його на камеру в телефоні. Сказали: "Дивись! Ти тут все розказав, зізнався. Якщо дізнаємось, що знову продаєш, це відео буде в Інтернеті і в міліції, а тебе ми знову знайдемо і скрутимо голову".

Впродовж зими 2009-2010 років "робінгуди" зробили серію рейдів по місту. Діяли жорстоко. Тих, на кого вказували наркомани як на постачальників, вивозили до квартири або лісу, там били, навіть стріляли з пістолету для гумових куль в ноги та живіт.

"23 березня 2010 року в складі організованої озброєної групи-банди... на автомобілі ВАЗ 21099 під керуванням Поповича виїхали до міста Носівка, де на вулиці Вокзальній здійснили силовий захват місцевого мешканця Валерія Семенця. Представляючись представником міліції, Попович посадив Семенця до автомобіля на заднє сидіння, куди з двох боків до нього підсіли Бондаренко та Анатолій Попович.

В машині Владислав Попович вдягнув на потерпілого наручники, а Ярмоленко натягнув на голову куртку. З метою подолання опору Анатолій Попович однією рукою обхопив потерпілого за шию і почав душити, а пальцем іншої руки почав давити на очі...

Вивезли потерпілого в лісосмугу, Попович, діставши з машини биту, почав наносити потерпілому удари по спині та ногам, вимагаючи від Семенця зізнання в продажі наркотичних засобів... провів постріл з пістолета у нижній лівий бік живота...", – сказано в постанові про притягнення "робінгудів" в якості обвинувачених.

Звідки такі методи? З шістьох учасників групи Поповича половина судимі за грабіж, або крадіжки, або хуліганство, один – за ті самі наркотики. Лідер попав до в’язниці у 1999 році за крадіжку і ще двічі був засуджений за грабіж майна. Під час відбування покарання засуджений за злісну непокору адміністрації.

"Робінгуди" самі визнають, що били людей: "Якщо ми винні за хуліганство або нанесення тілесних ушкоджень – хай нас судять, але по справедливості, з чесним розслідуванням. І хай скажуть, чому на цьому місці не сидять міліціонери, які насправді беруть гроші у цих торгашів", – обурюється друг Поповича Сергій Ярмоленко.

Але слідство сконцентрувалося на судимостях "робінгудів" та свідченнях "постраждалих". При цьому воно ніяк не пояснює, для чого "робінгуди" виклали відео в Інтернет і наважилися на прес-конференцію.

Якщо сенс діяльності "робінгудів" полягав в рекеті наркоторговців, для чого їм привертати до себе увагу. Не кажучи про публічне викриття зв'язку наркомережі з УБНОНом.

Також слідство наче не помічає, що "постраждалі" в справі в інших справах проходять як наркоторговці зі стажем.

Кого викрили "робінгуди"

"Ракета" раніше судимий за розбій, угон і грабіж. Коли він в суді Чернігова свідчив як його змусили оговорити себе та міліціонерів, "Свідомо" відвідало інший суд – у Носівці. Там двох хлопців засудили до 3 та 5 років позбавлення волі, спіймавши їх за зрізанням макової соломи.

Ті хлопці розповіли, що саме Ракета вказав їм на вигідну оборудку.

Ще як мінімум по двом кримінальним справам з наркотиками, порушеним за останній рік, Ракета проходить як свідок – затримані знаходились в його машині з товаром.

Яскравою видалася поява у суді над "робінгудами" іншого "постраждалого" – Ігоря Захарова. Він з'явився до суду лише на третій виклик. Більше години стояв в залі мовчки, ігноруючи запитання Поповича та його адвокатів.

Проте говорили свідки. Микола Циба підтвердив, що знайомий з Захаровим більше 15 років. Перше прізвище Захарова – Колесник, прізвисько Колесо. Займався рекетом в Ніжині, потім в Києві, переїхав до Польщі. В Польщі був засуджений за розбій. Відсидів, повернувся до України, змінив прізвище.

Працював провідником в московському потязі. "Он из Москвы возил героин в Нежин дешевле, чем на всём постсоветском пространстве. В 2004-2006 году я лично у него покупал, так как ранее был наркозависимым. Дальше он стал более аккуратным, перестал доверять, засылал своих доверенных лиц. Я покупал через его соседа Комиссара... Комиссаренко. Делал закупку там 10 стаканов на 2 тысячи гривен", – розказав свідок.

"Свідомо" дізналося, що як мінімум троє "постраждалих" від "робінгудів" фігурують у міліцейській базі даних "Армор" http://uk.wikipedia.org/wiki/Армор_(система) – і всі у справах про наркотики. При цьому напроти всіх стоїть примітка – "за відсутністю події злочину".

"Пункт 6, частина 1 – це перекладається "порєшал". Відкупився, розумієш", – пояснює "Свідомо" інформатор, який з відомих причин прагне залишитися неназваним.

Якщо ж дані самих правоохоронців підтверджують, що "робінгуди" вийшли на справжніх наркодилерів, що ж з міліціонерами, чиє кришування цього бізнесу "робінгуди" викрили?

"Ми проводили перевірку і я впевнений, що ці люди займалися бандитизмом, а ніжинські правоохоронці на своєму місці. Повірте, божих ангелів в цій історії немає. Слідство розбереться", – заявив "Свідомо" тодішній керівник всього департаменту боротьби з незаконним обігом наркотиків Геннадій Лісконог.

"Свідомо" дізналося, як розібралося слідство. Начальник ніжинських борців з обігом наркотиків Віктор Федорець, який за свідченнями Ракети раз в два тижні отримував тисячу гривень, вийшов на пенсію. Його заступник – Володимир Бойко – теж звільнився сам. Згаданий на відео співробітник БНОНу Ярослав Лавринець залишається працювати слідчим.

Судний день

На прохання журналістів "робінгудів" безкоштовно захищає київський адвокат Олександр Заруцький. Але суддя Андрій Стеблина – у минулому прикордонник – відхиляє клопотання Заруцького про перевірку свідчень "постраждалих". Замість допиту у судовому засіданні Стеблина віддає перевагу відбиранню показань у свідків вдома. Його роблять ті ж самі міліціонери.

У квітні один зі свідків – Вікторія Шевцова – дала покази на користь "робінгудів". У травні її було звинувачено та засуджено за розповсюдження наркотиків.

Вона й не заперечувала – дійсно цим займалась. Але роками міліція її не чіпала. Більше того, вона теж розказала робінгудам, що "убнонівці" Лавринець та Бойко брали в неї гроші "на бензин". "Тепер сказали: "сідаєш, бо багато говорила", – передали слова Шевцової робінгудам в СІЗО "по етапу".

Найближчими днями на "робінгудів" чекає вирок суду. Владислав Попович та його команда можуть отримати від 8 до 15 років в’язниці.

Олександра Веснич, бюро журналістських розслідувань "Свідомо", спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде