"Дезодорант" для оппозиции

Пятница, 26 августа 2011, 14:41

Сутичка, яка відбулася 24 серпня між опозиціонерами та міліцією, стала ілюстрацією не лише політичної кризи в державі, але і фобій силових структур.

Адже судова заборона на мирне зібрання не просто довела неготовність влади до мирних протестів. Схоже, метою міліції є створення мікроклімату в державі, який би відбив бажання у незгодних виходити на акції протесту.

Щоб у цьому переконатися, достатньо прослідкувати весь ланцюг подій.

Спочатку метою опозиції було провести в День незалежності мітинг на Майдані. Потім - пройти ходою через центральну площу столиці до Софії, щоб провести головну акцію там.

Управління МВС в столиці, явно не в захваті від таких проявів громадської активності, почало вживати заходів.

Так, за тиждень до свята, 18 серпня начальник київської міліції Олексій Крикун звернувся до намісника Януковича в столиці Олександра Попова з листом "про обмеження прав на проведення акцій протесту".

"З метою уникнення сутичок між представниками різних політичних напрямів, просимо Вас доручити відповідним службам КМДА звернутися до суду...", - пише Крикун.

У своєму плутаному листі начальник міліції закликає не допустити проведення акції в "межах вулиць і площ, на яких заплановані загальнодержавні та міські святкові заходи з нагоди 20-ої річниці незалежності України".

"Просимо Вас рекомендувати представника ВО "Батьківщина", Громадська позиція, Європейська партія України, За Україну, Народна Самооборона, Наша Україна, Народний рух України, ВО "Свобода" (...) змінити час зібрання громадян у парку імені Шевченка на 12:00 та перенести маршрут руху пішої ходи з вулиці Хрещатик на вулицю Володимирську, а саме парк імені Шевченка, вулиця Володимирська, Володимирський проїзд, Михайлівська площа", - також ідеться у листі Крикуна.

 
 

Тобто начальник столичної міліції сам (!) виступив з клопотанням про проведення ходи опозиції вулицею Володимирською - саме там, де 24 серпня ця ж міліція зупинила колони протестувальників.

Отримавши листа від Крикуна, Попов звертається до суду - він просить "встановити обмеження права на мирні зібрання".

Суд задовольняє позов Попова: "Слід обмежити реалізацію права на мирні зібрання 24 серпня в центральній частині Києва".

Водночас тут же в своєму рішенні суд робить обмовку: "Зазначені обмеження не порушують права громадян на мирні зібрання, оскільки стосуються лише визначеної частини міста Києва і не перешкоджають проведенню таких мирних зібрань в інших місцях".

Далі в судовому рішенні наведено повний перелік міської топографії, стосовно яких накладено обмеження на проведення акцій.

Це Європейська площа, вулиця Грушевського, площа Слави, Бесарабська площа, Софійська площа, Михайлівська площа, вулиця Банкова, вулиця Хрещатик, Майдан Незалежності.

Тобто обмеження не поширювалися на вулицю Володимирську, яку "Беркут" перегородив під час опозиційної ходи!

 

Що сталося насправді, на власні очі бачила вся країна - сотні беркутівців без пояснень перекрили вулицю, яка не підпадала під судову заборону. При чому для проведення цієї спецоперації омонівців везли з Дніпропетровської та Луганської областей!

Коли міліція явно перевищила свої повноваження і перешкодила мирній ході опозиції на Володимирській, виникли сутички. В результаті, проти учасників акції "Беркут" застосував сльозогінний газ.

На цьому стоп-кадрі більш чітко видно застосування газу:

 

На цьому відео можна помітити, як співробітник "Беркуту" ховає газовий балон, який побачили у нього в руках.

Ось на цьому стоп-кадрі можна переконатися, що співробітник МВС тримає в руках саме газовий балон:

 

Ну а наступного дня після свята міліція почала виправдовуватися щодо застосування спецзасобів проти власних громадян.

Версія, яку оголосив начальник Головного штабу МВС України Анатолій Лазарєв, може вважатися апофеозом абсурду.

Коментуючи зафіксоване на відео застосування газу, міліцейський генерал заявив: "Це може бути якийсь засіб особистої гігієни, може, це якісь інші пристрої розпилювання, які продаються в магазині парфумерії чи господарському магазині".

"Але те, що це не газ дратівливої дії – це однозначно", – запевнив він.

"Перед 24 серпня були інструктажі, і було ухвалено рішення не видавати особистому складу на руки певні засоби активної оборони. В тому числі і балончики з газом, і шумові гранати", – заявив Лазарєв.

"Жодних спецзасобів міліція не застосовувала", - також заявив речник київського управління внутрішніх справ Володимир Поліщук.

Щоб викрити міліцейських начальників у брехні, треба лише уважно передивитися фотографії співробітників "Беркуту", яких залучали до блокування акцій опозиції.

Отже, на зображенні чітко видно, що співробітник "Беркуту", який перекриває вулицю Володимирську, укомплектований балончиком сльозоточивого газу "Кобра".

Він його тримає в спеціальному футлярі на ремені з лівого боку.

 
 
 
 
 

Очевидно, саме цей газ було застосовано проти учасників опозиційного мітингу.

Сльозоточивий газ "Кобра" виготовляється ТОВ "Лабораторія прикладної хімії" – в тому числі на замовлення міліції.

У основі "Кобри" лежить речовина Алгоген, яку на сайті виробника названо "найбільш потужною з описаних в літературі отруйних речовин несмертельної дії; викликає втрату боєздатності за рахунок надпотужного подразнення очей, носоглотки та шкіри, при потраплянні надмалої кількості речовини в очі тут же виникає надсильне виділення сліз, біль і спазм м'язів очей".

Насправді співробітники міліції не мають права використосувати спецзасоби коли їм заманеться.

Розпилення сльозогінного газу регламентується "Правилами застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку", остання редакція яких була затверджена Кабміном в 2001 році.

Там повідомляється, що "спеціальні засоби застосовуються у випадках, коли використано і не дали бажаних результатів усі інші форми попереднього впливу на правопорушників".

Однак всі, хто були на акції 24 серпня, можуть стверджувати - використання сльозогінного газу відбувалося без попередження. Воно не супроводжувалося жодними "іншими формами впливу на правопорушників", як того вимагають правила.

"Використанню спеціальних засобів, за винятком необхідності відбиття раптового нападу на працівника міліції та звільнення заложників, має передувати попередження про намір їх застосування", - також ідеться в інструкції.

Більше того, в інструкції навіть наведено, як саме мають попереджатися правопорушники про застосування спецзасобів - "попередження може   бути зроблено голосом, а при значній відстані або зверненні до великої групи людей - через гучномовні установки (...) не менш як два рази з наданням часу, достатнього для припинення правопорушення".

Як не складно переконатися, під час подій 24 серпня ніхто з працівників міліції не попереджав про намір застосувати газ.

Однак, очевидно, що жодного покарання за це ніхто не понесе. А для громадян буде вигадана легенда про дезодорант, який захопив із собою на службу боєць "Беркуту". Добре, що міліцейський генерал не договорився до версії про лак для волосся в кишені омонівця.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде