Главная больница на Евро-2012 - позор накануне чемпионата

Вторник, 5 июня 2012, 17:07

Олександрівську клінічну лікарню, колишню Жовтневу, яка знаходиться в центрі Києва на відстані кількасот метрів від Олімпійського стадіону, було обране як головний лікувальний об'єкт для вболівальників.

Питання не лише в близькості від спортарени. Адже тут ще віддавна вирішили створити перший в Україні емердженсі – центр екстреної медичної допомоги. За словами головного лікаря медзакладу Романа Василишина, це "класика для всього світу". А саме – приймально-діагностичне відділення, де цілодобово працюватимуть лікарні всіх профілів. Тут хворим надаватимуть невідкладну допомогу як на догоспітальному етапі, так і в стаціонарі.

На час євротурніру іноземним уболівальникам обіцяють англомовний персонал і сучасне медичне обладнання.

Оскільки Олександрівській лікарні випала така честь – приймати дорогих вболівальників, – українським хворим доведеться дещо потерпіти. "Під час проведення Євро-2012 госпіталізація планових пацієнтів, які страждають кардіологічними й хірургічними захворюваннями, проводитиметься в інших багатопрофільних лікарнях міста", – зазначають у мінохорони здоров'я. 

Будмайданчик за кілька днів до чемпіонату

Емердженсі створюють на базі кардіологічного відділення лікарні, це корпус №10. Там же знаходиться єдине в Києві ревматологічне відділення. Центр займатиме цоколь, перший та другий поверхи корпусу.

Як анонсував головний лікар у жовтні минулого року, в емердженсі будуть нові палати, операційні, найсучасніше обладнання для діагностики – апарати УЗІ, рентген, томографи, МРТ та інше.

Попередньо обіцялося завершити будівельні роботи до 1 січня поточного року. Перших хворих планували приймати в центрі вже з 1 березня. Тобто ще задовго до чемпіонату.

Корпус №10, де має знаходитися емердженсі 

Те, що футбольний чемпіонат відбудеться в Україні, було відомо ще в 2007 році. І от лишилося менше тижня до очікуваної події, а рівень готовності лікарні викликає стан, м'яко кажучи, здивування. А прямо кажучи – шоку.

Автор рядків побувала на вихідних біля цього славнозвісного 10-го корпусу. Усе виглядає на повноцінний будівельний майданчик, де кінцем робіт ще й не пахне. Довкола гори щебеню й піску. На їхньому місці мала би бути дорога – заїзд для швидких. Наразі замість неї – сира земля. Недобудовані ще й сходи та пандуси для працівників та відвідувачів.

У двох місцях просто неба стоять купами пластикові вікна.

Один бік корпусу повністю в риштуваннях.

Троє робітників неспішно розрівнюють в одному місці гравій. На запитання, коли закінчите всі роботи, відповідають: "Це не до нас". Один із будівельників жартома додає: "До Нового року".

Техніки, що має закатує асфальт, як і самого асфальту, яким мали би покрити пісок і гравій, ніде поруч не видно. Тобто дійсно ніхто нікуди не поспішає.

Суть жарту "до нового року" стає зрозумілою, якщо потрапити всередину корпусу №10. На першому поверсі замість приймального відділення й суперсучасних палат, чи що там буде, бачимо голі стіни – без дверей, під'єднаних комунікацій тощо. Є тунель для ліфту, самого ліфту всередині немає.

 

У березні цього року головний лікар закладу Роман Василишин заявляв, що були певні труднощі з фінансуванням. Зауважимо, лікарня знаходиться на балансі Києва, підпорядковується Головному управлінню охорони здоров'я. Водночас, тоді ж Василишин запевнив, що з фінансуванням усе налагодилося, і емердженсі буде дороблена до Євро.

Ми зателефонували головному лікарю на мобільний, щоб зрозуміти, у чому причина таких "стаханівських" темпів за лічені дні до чемпіонату. Однак він повідомив, що зараз вихідні, тому його в лікарні немає, і раніше вівторка його тут немає сенсу шукати.

Задля справедливості зауважимо, що минулого тижня головний лікар хвалився журналістам із ТСН корпусом №8, там знаходиться інфекційне відділення – довгобуд, який ніяк не вдавалося закінчити. Зараз він готовий. Ймовірно, уболівальників через неготовність емердженсі, таки селитимуть сюди, хоча саме 10-тий корпус гучно анонсувався під Євро.

Смітник із пацюками

Брак коштів – одвічна офіційна відмовка українських чиновників щодо відсутності реформ чи бодай якихось змін на краще.

Але як пояснити іноземцю, який матиме нещастя потрапити під час чемпіонату в лікарню й захоче пройтися по її території, взаємозв'язок браку коштів і відвертого нехлюйства? Наприклад, біля одного з виходів із лікарні, що за кілька десятків метрів від емердженсі, поруч із новеньким білим шлагбаумом лежить купа старої цегли – це ще давно завалився старий цегляний паркан. Як упало, так і досі лежить.

Біля іншого шлагбаума, через який у лікарню заїжджають таксі та швидкі, посередині дороги величезна яма. Звісно, швидка й таксисти її можуть об'їхати. Адже, напевно, весь щебінь і асфальт затребуваний на території довкола модного емердженсі. Тому залатати яму на центральному в'їзді матеріалів не вистачає. 

Як пояснити іноземцю, чому на території так багато бродячих собак, які спокійно собі "засмагають" одразу напроти шостого корпусу, де на даний час знаходиться кабінет головного лікаря?

Територія Олександрівської лікарні займає кілька гектарів. І по закутках цих просторів легко наштовхуєшся на купи будівельного сміття.

Смітєзвалище за сто мерів від емердженсі
 Сміттєзвалище одразу під лікарняною парковкою

Різного роду сміттям устелене підніжжя господарського корпусу лікарні. Співробітники називають його між собою "титаніком". Місцеві кажуть, що в підвалах цієї споруди притулок собі знайшли місцеві щурі. У підвалі ми не були, бачили лише одного пацюка, який порався в смітті біля підвальних приміщень.

Сміття в підніжжя господарського блоку лікарні. Тут довелося побачити пацюка

 За словами співробітників, які не схотіли називатися, у "титаніку" на третьому поверсі знаходиться центральне стерилізаційне відділення, на другому – кухня, де готують їжу пацієнтам лікарні, на першому – продуктовий склад. Також частково перший поверх обладнаний під автомийку – цю частину корпусу здали в оренду. А в боковій, найвищій прибудові "титаніка", за словами місцевих, живуть бомжі.

 

Тут, кажуть місцеві, живуть бомжі 

Якщо зайти всередину господарського корпусу, відчуття , немов потрапив у давно закинутий будинок. Стіни чорні від плям, обшарпані, косметичний ремонт тут, виглядає, проводили ще за радянського часу.

 

 Стіни господарського блоку, де знаходиться стерилізаційний пункт та кухня

На дверях, на якому від руки написано "Хоз блок", висить замок. Але нас співробітники переконували, що насправді він працює, і зачинений через вихідні.

"Сучасні" таблички в господарській частині лікарні 
"Сучасні" вказівники в господарській частині лікарні

Уберегти вболівальника від такої лякливої екскурсії частково могли би вказівники. Головний лікар обіцяв, що до єврочемпіонату на території встановлять понад тисячу двомовних табличок усередині й зовні. Проте зовні таких вказівників знайти поки не вдалося.

Як і побачити яскраву ілюмінацію, яку теж обіцяли. "Взагалі ми багато уваги приділяємо зовнішньому вигляду лікарні. На основному корпусі буде розміщена велика вивіска "Олександрівська лікарня", яка вночі буде світитися",казав колись Василишин.

Мар'яна П'єцух, власний кореспондент у Києві телеканалу ZIK, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде