Меньшая, но сильнее "Беркут" армия

Пятница, 6 июля 2012, 12:22

П’ятниця почався четвертий день акції протесту проти прийнятого скандального мовного законопроекту Колесніченка-Ківалова.

За цей час загалом сталося близько десяти сутичок з міліцією – народ били кийками, топтали ногами, травили газом.

Міліція, яка наразі уособлює в собі бік влади, опинилася по той бік барикад від громадськості.

І зовсім не на руку протестуючим наразі грають правоохоронці. Єдине, що вони залишили активістам – це гранітні плити перед Українським домом. До фонтану і газону по правий бік будівлі вже нікого не пускають – пропонують "смажитися" на сонці.

Першого і другого дня міліція допустила серйозну помилку, коли пішла на сутички з громадськістю. Ніхто не очікував від пари сотень тоді пікетуючих Український дім такого спротиву. І він дійсно є.

Коли безтурботно розмовляючи на зовсім уже не політичні теми, люди почули якісь крики на лівому фланзі будівлі, то в лічені секунди (!) там було кілька сотень людей. Людей, які без вагань були готові стримувати "Беркут", автозаки, танки чи армію роботів. І хоч там, як виявилося, всього-навсього розвертався "бусик" з "беркутом", така швидка мобілізація людей не може не вразити.

Подекуди здається, що опозиція, яка ось уже три дні закликає громадськість приходити під Український дім, уникає відповідальності. Чого лише варті пусті обіцянки Миколи Томенка оголосити план дій. Пусті, бо ніхто так і не почув обіцяного плану.

Проте це не заважає людям "тримати оборону".

То чому люди приходять під Український дім, і що їх тримає на гарячому граніті? "Українська правда" вирішила дізнатися це.

 

Олександр Солонтай, політолог: "Будь-які люди, які борються проти режиму Януковича – це мої друзі"

 

Будь-які люди, які борються проти режиму Януковича – це апріорі мої друзі. В Україні встановлений режим, і цей режим потрібно скидати. Я би взагалі пропонував перейменувати акцію на "Україна проти бандитів і казнокрадів". Саме вони відволікають Україну мовою, щоб і далі безперешкодно грабувати і красти.

Мову витягли лише як політичну технологію. Я проти того, щоб народ розділяли різними мовними, національними чи релігійними питаннями. І я за відсторонення бандитів від влади – тому я тут.

Я очікую, що з цієї точки почнеться точка скидання влади. Вважаю, що багато людей ще не долучилося – 45 мільйонів точно ще не долучилися. Тому запрошую всіх на площу під Український дім.

 

Ірена Карпа, письменниця: "Псевдо парламент приймає псевдо закони"

 

Я не підтримую думку про те, що треба когось про щось просити – Януковича накласти вето на закон чи щось інше.

Я тут, щоб підтримати небайдужих людей. Я прихильник протесту, прихильник дієвих масових заворушень, які можуть тут бути.

Ситуація така, що псевдо парламент приймає псевдо закони, а наступний парламент просто їх скасує.

Насправді, це все маразм і спекуляція, я думаю, що це довго не протримається. Я впринципі дуже здивована, що вони це взагалі прийняли. Це все робиться, щоб потім замаскувати масове фальсифікування на парламентських виборах.

Вони сфальшують купу голосів і скажуть, що це через те, що вони прийняли російську мову.

Якщо українська мова пережила Голодомор, то переживе ще не один їх "гамнозакончик".

 

Таміла Ташева, громадська активістка: "Вся надія на громадських активістів"

 

Моя рідна мова кримсько-татарська. Але я сьогодні прийшла на акцію, бо розумію, що цей законопроект не поліпшить життя кримським татарам в Криму, або гагаузам в Одеській область, чи угорцям на Закарпатті.

Цей законопроект має єдину мету – зробити офіційною російську мову. Скажу так – я знаю, що якщо я в Криму буду звертатися до чиновників із запитами на кримсько-татарській мові, то на них мені на моїй мові відповідати не будуть.

До того ж постає питання – який штат держслужбовців вони будуть шукати в Криму, щоб відповідати на всі звернення більше ніж 12% кримських татар на місцях. Тобто це шалені витрати, тому і зрозуміло, що я проти.

А щодо очікувань, то вся надія тільки на громадських активістів, бо саме від них залежить чи відмінять цей законопроект чи ні.

Вчорашня акція, коли люди йшли "стінка на стінку" з Беркутом, коли Янукович таки відмінив свою прес-конференцію показала, що Янукович зрозумів, що ми готові йти до останнього. Тому і нам залишається тільки це і робити.

 

Ксенія Ляпіна, народний депутат, голодуюча: "Далі ця акція повинна перерости у акцію "Україна без Януковича"

 

Наша тактична мета – визнати, що голосування за мовний законопроект було недійсним. Наше голодування безстрокове і буде припинене тільки після досягнення цієї мети.

Наша перша стратегічна мета – збудити увагу до цього питання. По кухнях сидять українці, в інтернеті – вони сваряться на владу і скаржаться, що ми їх не мобілізуємо, ми їх не запрошуємо.

Тому наша друга стратегічна мета – це сказати, що є такий майданчик, ми тут постійно є. Якщо ви готові вийти з інтернету, вийти з кухонь і прийти на акцію протесту прямої дії – ви не будете тут одні, ви тут знайдете однодумців.

Я переконана, що далі це буде розвиватися. Все більше людей залучаються до нашої акції, приїздять делегації з різних міст.

Тому я думаю, що далі ця акція повинна перерости у акцію "Україна без Януковича".

 

Андрій Парубій, народний депутат: "Це була не законотворча діяльність, а гоп-стоп по прикладу донецьких 90-тих"

 

Я тут як громадянин в першу чергу, а не як депутат. Я розумію, що може бути в будь-яку секунду напад "Беркуту", я розумію, що треба взяти удар на себе, щоб хоч якось захистити людей, які тут знаходяться.

Фактично станом на даний момент законопроект є похований і недіючий. Він був прийнятий з грубим порушенням процедури. Це по-суті була не законотворча діяльність, це був гоп-стоп по прикладу донецьких дев’яностих. Тільки тоді Янукович крав шапки, а тепер вирішив вкрасти в українців мову.

Що стосується плану дій… революція - це не меню і не план розкладу потягів, де можна щохвилинно розказати в який день і яка подія буде відбуватися. Революція – це в великій мірі дія, яка реагує на відповідний момент. Тому наш план такий – сьогодні і завтра ми маємо бути тут, ми маємо стояти відбивати атаки міліції.

 

Артем Скоропадський, журналіст: "Я не хочу, щоб Україна стала тим, чим свого часу стала Росія"

 

В першу чергу я на акції як журналіст. Хоча навіть якби я ним не був, то я б все-одно прийшов. Я вважаю, що люди у своїй країні мають право на свою мову, культуру, історію.

Сам по собі закон є сумнівним. Колесніченко каже, що цей закон не притіняє українську мову – це неправда. В першу чергу це робиться для того, щоб більше розвивати російську мову ніж українську. Тобто на Сході, Півдні, в Криму буде російська мова.

Я вважаю, що кожен патріот, незважаючи на свій вік повинен прийти до Українського дому і відстоювати не тільки мову, бо мова - це тільки одне з того, що робить Партія регіонів. Потрібно загалом боротися з цією владою, бо ні до чого хорошого вона Україну не приведе.

Я не хочу, щоб Україна стала тим, чим свого часу стала Росія.

Я - громадянин Росії. Я живу в Україні уже більше шести років, я журналіст і мені доводиться спілкуватися з великою кількістю людей. Але жодного разу за весь час не було такого, щоб мене хтось дискримінував чи робив зауваження через те, що я розмовляю на російській.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде