Литвин о Мартынюке: Для меня этого человека не существует

Понедельник, 9 июля 2012, 18:55

Володимир Литвин вперше після нервового зриву, спричиненого ухваленням мовного закону, вийшов у люди.

У суботу спікер Верховної Ради побував на Житомирщині - там на жовтневих виборах він спробує обратися до нового парламенту за мажоритарним округом.

На прес-конференції були присутні журналісти лише місцевих ЗМІ, тому реакція Литвина на події останніх днів залишилася майже непоміченою. Спікер намагався реанімувати свою репутацію серед виборців округу, роблячи винуватими всіх навколо.

У розпорядження Української правди потрапив відеозапис розмови Литвина з журналістами.

Те, що впадає в око - це уповільнена реакція на запитання зазвичай холеричного спікера.  Відчувається, що Литвин жорстко ображений на свого першого заступника Адама Мартинюка, який за його відсутності провів голосування за мовний закон.

Після запитання преси, як Литвин оцінює роль Мартинюка в останніх подіях, спочатку усмішка повільно зійшла з обличчя спікера, а потім він відповів одним реченням: "Для мене цієї людини не існує".

Також Литвин засуджує свою фракцію, яка проголосувала за мовний законопроект.

- Для мене вчинок фракції - це рана на серці, яка кричить! Я все можу зрозуміти. Я о 8:30 на наступний день зібрав фракцію. Я запитував: "Чому ви мене здали?" Потупили очі... Пояснення одне - ми голосували за розгляд цього питання і не більше того. Я не сприймав і не сприймаю ці аргументи.

Згодом, за словами Литвина, керівник його фракції Ігор Шаров запропонував ще одне тлумачення такої поведінки рідних депутатів, у яке він теж не повірив.

- Тоді з'явилося друге пояснення - керівнику фракції було сказано, що зі мною все погоджено. Я цього теж не сприймаю. А телефон?... А потелефонувати? - обурився спікер.

Тепер Литвин зіштовхнувся з проблемою, як втриматися у кріслі спікера, на підписуючи мовний закон. Голова парламенту не згодний з наміром регіоналів поміняти регламент, за яким спікер має обиратися голосуванням у залі простою більшістю.

Раніше, як відомо, Литвин побудував своєрідну систему захисту, згідно з якою голова парламенту може бути звільнений тільки якщо 300 депутатів візьмуть бюлетені для таємного голосування.

Такий складний спосіб обрання та звільнення  спікера Литвин вважає цілком нормальним - "щоб не було спокуси щодня обирати чи змінювати Голову Верховної Ради".

Паралельно регіонали оскаржують до Конституційного суду норму регламенту про такий незручний механізм зміни керівництва парламенту. І, схоже, ручний КС стане їм у нагоді - суд взяв небачений темп, який вразив навіть самого Литвина.

- Суд, кинувши всю роботу, 5 липня отримав відповідне звернення депутатів, а вже 6 липня прислав мені листа, що "у зв'язку з підготовкою розгляду цього питання просимо дати позицію Верховної Ради". Такої оперативності Конституційний суд на моїй пам'яті жодного разу не демонстрував.

Подібна спритність має свої пояснення - регіонали хочуть зібрати позачергову сесію на початку серпня, щоб у разі непоступливості Литвина усунути його з посади та подати на підпис Януковичу мовний закон. Затягувати до осені вони не можуть - на темі "языка" побудована вся цьогорічна виборча кампанія Партії регіонів.

Тому Литвин шукає варіант, який би дозволив йому втримати обличчя та при цьому формально задовольнити апетити регіоналів. Його ідея по виходу з політичної кризи - переголосувати закон про мову з урахуванням поправок та після рішення профільного комітету.

Фактично, як сказав Литвин, комітет має розглянути поправки і запропонувати новий законопроект.

Подібний сценарій дозволить йому втриматися в кріслі та благополучно переобратися за Новоград-Волинським мажоритарним округом у Житомирській області, який Литвин продовжує відвідувати з "робочими поїздками" - за останній рік він здійснив уже двадцять таких передвиборчих візитів за гроші бюджету, в ході яких він роздає подарунки місцевим мешканцям.

Журналісти запитали у Литвина, чому його подачки обмежені лише мешканцями його округу. Відповідь спікера вирізнялася цинізмом:

- Це не я роблю, це робить фонд - у п'яти районах округу. Ви прекрасно розумієте, коли ти бігаєш і намагаєшся всіх обігріти, результат в концентрованому вигляді не проглядається. Воно все тане. А тут можна отримати результат. Я не хочу заходити на поле, яке помічене іншими політиками. Я не хочу скандалів з цього приводу. Будь-який мій прихід буде розцінено як замах на округ, який вже принюхали...

Задача Литвина - вийти з кризи із мінімальними втратами: по можливості зберегти посаду спікера, не підписуючи закон та продовжуючи свою виборчу кампанію за рахунок державного бюджету. І головне - не забувати дивитися у телекамеру поглядом, сповненим трагізму.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде