Партия регионов превращается в КПСС

Среда, 1 августа 2012, 14:41

Наприкінці червня "Українська правда" вже публікувала приклад використання Партії регіонів адміністративного ресурсу для незаконного збору персональних даних виборців. 

Тоді ми звернулись з інформаційними запитами до керівників регіональних штабів Партії регіонів з вимогою підтвердити або спростувати збір персональних даних через начальників районних управлінь праці та соціального захисту населення в Житомирській області.

Попри документально доведені факти та аудіо записи розмов з керівниками виконкомів та працівниками штабів, Партія регіонів надіслала відповідь, у якому повністю заперечила незаконні дії та використання адмінресурсу.

 
 

Збір даних заперечив і керівник виборчого штабу Партії регіонів Сергій Тігіпко.

"Будемо розбиратися в цій ситуації. Такі ініціативи не узгоджувалися з центральним штабом партії. Як міністр і керівник публічної частини виборчої кампаніїї Партії регіонів, таких розпоряджень я не давав. Вважаю адміністративний тиск на виборчий процес неприпустимим. Вибори повинні бути демократичними й відповідати нормам чинного законодавства", - написав пан Тігіпко у відповідь на запит "Української правди".

На цьому інцидент мав би бути вичерпаний. Але вже наступного дня на поштову скриньку редакції почали поступати листи з різних регіонів України з детальною інформацією про приклади збору персональних даних.

Найчастіше такі листи поступають від працівників регіональних штабів Партії регіонів і що цікаво – від їх родичів та близьких.

Минулого тижня "Українській правді" вдалось отримати приклади форм, які розсилаються штабами провладної партії у регіональні осередки. Ці документи надійшли до нас з різних областей України. Більше того, в декількох регіональних штабах нам підтвердили, що такі дані дійсно збираються.

Отже наводимо дві найбільш розповсюджених форми таких запитів від керівників штабів.

Документи називаються Паспорт виборчої дільниці та Паспорт району.

Взагалі-то складання портретів регіонального виборця не є незаконним. Втім в цих документах наявні очевидні ознаки використання адміністративного ресурсу та незаконного збору персональних даних.

Збір даних стосується усіх сфер життєдіяльності регіонів – починаючи від даних щодо керівників та працівників державних адміністрації, правоохоронних органів та медичних закладів і закінчуючи членами релігійних конфесій. В так званих паспортах вимагається вказувати не лише прихильність того чи іншого держслужбовця до Партії регіонів, а деколи й кількість голосів, яку він може забезпечити при голосуванні.

Зазначимо, що згідного чинного законодавства збір персональних даних щодо осіб без їх дозволу є незаконним. Особливо красномовними ці документи виглядають на тлі публічних заяв керівництва Партії регіонів та адміністрації президента щодо деполітизації державних органів.

Паспорт району

Паспорт виборчої дільниці 

 

Користуючись нагодою та беручи до уваги запевнення Партії регіонів щодо дотримування принципів відкритості і прозорості у політичній діяльності, "Українська правда" звертається до прес-служби партії з проханням публічно прокоментувати оприлюднені документи та надати всі наявні форми щодо збору даних у регіональних осередках.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде