Осторожно, объявления! Или нетрудовые доходы "трудовых" аферистов

Вторник, 9 апреля 2013, 13:48

Це відбувається уже кілька років. Так званий "лохотрон з працевлаштування", попри скарги численних жертв, працює і досі.

Суть його в наступному: мешканці маленьких містечок дізнаються з оголошень про роботу в Києві. Приїздять до столиці, платять по 500 гривень за інформаційні послуги, потім їх виставляють на вулицю. І хоча обдурені заробітчани написали сотні заяв до міліції, правоохоронці ніяк не реагують. "Слідство.Інфо" спробувало розібратись, під чиїм дахом працюють аферисти.

 Кілька дуже смачних і фіктивних оголошень про роботу

"Пакувальник київських тортів в коробки. Без досвіду роботи. Графік: з 9.00 до 16.00. Зарплата: 3000 гривень за тиждень. Проживання в гуртожитку, двохразове харчування", – такими оголошеннями рясніють обласні і районні газети.

"Пакувальник київських тортів" – робота-мрія, зарплатня чимала навіть за столичними мірками. Не дивно, що на такі і подібні оголошення клюють тисячі людей в депресивних містечках.

"Сама робота поруч з гуртожитком. В гуртожитку – комфортабельні двохмісні номери. Якщо ви не вживаєте м’яса, ми вам запропонуємо вегетаріанське меню, – люб’язним голосом дівчина на тому кінці дроту рекламує трудову пропозицію. – Тільки не забудьте паспорт і 500 гривень на оплату першого місяця проживання в гуртожитку. Почнете працювати – він буде вам надаватися безкоштовно".

Мешканець Харкова Любомир нічого підозрілого в такій пропозиції не побачив. Йому 21, виріс без батьків. Зібравши грошей, подався в Київ – влаштовуватися на роботу.

В столичному офісі компанії "Промальянс" на вулиці Уманській 35 стояв цілий натовп приїжджих. Всі хотіли працювати пакувальниками тортів, пакувальниками кукурудзяних паличок та пластівців, охоронцями в бізнес-центрах.

Відстоявши чергу, Любомир підписав, як йому сказали, "Угоду з працевлаштування". Віддав 500 гривень за проживання в комфортабельному гуртожитку.

Одразу отримав телефон роботодавця і адресу нової домівки. Працівниця офісу повідомила, що на роботу він зможе вийти з завтрашнього дня, а вже сьогодні може заселятися.

Коли хлопець приїхав до гуртожитку на інший край міста, він побачив, м’яко кажучи, зовсім не те, що було обіцяно телефоном.

Замість двох ліжок в одному "номері" – десяток двохярусних нар.

В кімнатах живуть по 20 і більше людей. Одна вбиральня на два поверхи. "Комфортні" умови постраждалому вдалося зняти на відео.

"Комфортабельний" гуртожиток на вулиці Лауреатській 73

Шокований "нечуваним" комфортом, хлопець з нетерпінням чекав наступного дня, коли вдасться вийти на роботу. Але телефони роботодавця, які він отримав в агентстві, не відповідали. Любомир в розпачі знову поїхав у фірму, в якій залишив 500 гривень.

Скарги на те, що роботи немає, а гуртожиток більше схожий на СІЗО, на працівників фірми не подіяли. "Поверніть мені гроші, будь ласка! Мені треба їхати в Харків назад!" – попросив Любомир.

На це охоронець контори люб’язно відповів:"Потіше! Бо я щас здєлаю тіше звук...". Любомира виставили за двері, натомість до приміщення запустили чергову партію заробітчан з грошима.

Як з’ясувало "Слідство.Інфо", аферисти мають декілька "контор" у столиці, через які щодня проходять не менше двохсот людей. В ході розслідування вдалося виявити офіси за адресами: Коперника 18, Сім’ї Сосніних 9, Тополевій 4/8, Уманській 35, Василенка 7, Бучми 7а, Картвелішвілі 3а.

Щодня до кожної з контор звертається не менше тридцяти людей. Приблизний заробіток шахраїв становить таким чином 100 тисяч гривень на добу.

На наші запитання міліціонери розводять руками: мовляв, жертви шахрайства самі винні, не уважно читають угоду, яку підписують з аферистами. Там йдеться, що гроші сплачуються за інформаційні послуги. От людина якісь інформаційні послуги і отримує.

Заперечення постраждалих, що вони стали жертвами шахраїв, на міліціонерів не діють. Назва фірми "Промальянс" – вигадана. Угоди щодо надання інформаційних послуг укладаються від імені численних фізичних осіб-підпримєців.

Один з них – Олександр Різник – мешканець містечка Драбова, Черкаська область. Його вдалося розшукати. "Навіщо ви підписуєте фіктивні угоди про надання інформаційних послуг?". Різник здивовано відповідає, що вперше про це чує і не знає хто від його імені займається такою діяльністю. Отже, навіть угоди про надання інформаційних послуг підробляються?!

Тим цікавіше було з’ясувати, хто ж стоїть за цією аферою.

Як виявилося, декому з постраждалих таки вдається розчулити "лохотронщиків". "Хочете повернути свої гроші? Їдьте в головний офіс – на вулицю Бучми 7а!" – кажуть в офісі "Промальянсу".

Біля основної контори трудових аферистів на Бучми "7а" натовп збирається вже третій рік поспіль. "Воно тут без кінця оце…", – роздратовано розповідають мешканці Русанівки. Обдурені люди очікують повернення своїх коштів. Втім, очікують марно.

В цій же будівлі сидить дільничний міліціонер, який ніяк не реагує на аферу, що коїться у нього за стінкою.

Обурені люди приходять на Бучми 7а і взимку і влітку
Обурені люди приходять на Бучми "7а" і взимку і влітку

Ключовий свідок: Сергій Новік – начальник ЖРЕО № 418 Дніпровського району. На балансі очолюваного ним ЖЕКу перебуває будівля, в якій ділки винаймають приміщення для головного офісу.

Пан Новік повідомляє, що орендатором офісу, де сидить керівництво "лохотрону", є благодійна організація: "Фонд взаємної підтримки "Відновлення". "Я думав, що їхня діяльність є абсолютно легальною, – обурено каже начальник ЖЕКу. – Назва у них така, наче вони надають якусь соціальну підтримку".

Схоже, соціальну підтримку цей фонд справді надає. Тільки не простим громадянам.

 Керівник Благодійного Фонду "Відновлення" – Марина Саакян на роботі (фото з соціальних мереж))

Згідно даних Єдиного державного реєстру громадських формувань, керівниками Фонду відновлення є Марина Саакян та Людмила Гусенкова.

Перша жінка працює також одним з керівників громадської приймальні Олеся Довгого в Дніпровському районі.

А її колега Гусенкова свого часу була депутатом Дніпровської районної ради від блоку Черновецького.

Зареєстрований фонд "Відновлення" за адресою: бульвар Верховної Ради, 21 б. В квартирі за цією адресою мешкає подружжя Афіновичів.

Вони розповідають, що до фонду не мають відношення, але кілька років тому купили квартиру у чоловіка на ім’я Олексій Новіков. Ймовірно, він і зареєстрував "благодійну" організацію в квартирі, коли вона належала йому.

Олексій Новіков – також раніше був депутатом райради Дніпровського району.

А після її ліквідації, також очолив одну з його громадських приймалень Олеся Довгого.

На цьому фото керівник фонду відновлення Марина Саакян разом з колегами святкує відкриття нової приймальні депутата Київради Довгого.

Тієї самої, де Олексій Новіков став головою.

Олексій Новіков (нижній ряд, другий праворуч) та Марина Саакян (верхній ряд, праворуч) святкують відкриття приймальні Олеся Довгого
Олексій Новіков (нижній ряд, другий праворуч) та Марина Саакян (верхній ряд, праворуч) святкують відкриття приймальні Олеся Довгого

Цікава деталь. Новіков раніше був директором та засновником ТОВ "Марс-1", що він підтвердив "Слідству.Інфо" особисто. Ця фірма входила до горезвісної групи компаній "Еліта-Центр".

Реєстр судових рішень буквально завалений ухвалами судів за позовними заявами обдурених інвесторів ТОВ "Марс-1" та "Еліти-Центру". Фірми мали збудувати житло по вулиці Петра Запорожця 15 в. Мали, але не збудували, залишивши вкладників без житла і грошей.

Іншим засновником скандального ТОВ "Марс-1" був… Олександр Волконський. Саме ця людина офіційно була визнана винною у організації оборудки "Еліта-центр", внаслідок якої 1500 осіб втратили близько 400 мільйонів гривень.

Нині засуджений Волконський навіть зізнався про свій зв’язок зі Степаном Черновецьким – сином екс-мера столиці. "Українська Правда. Київ" раніше вже писала про це.

"Я на всі питання правоохоронних органів відповів. Ви даремно шукаєте сенсації", – відмахнувся Олексій Новіков, який, на відміну від Волконського, перебуває на свободі і активно допомагає Олесю Довгому. Свою причетність до фонду "Відновлення" він коментувати відмовився, порадивши написати йому листа за адресою прописки.

Не сподіваючись на допомогу міліції, громадяни, що постраждали від "трудового лохотрону", вирішують захищатися від аферистів самостійно.

Один з активістів – Євген Чепелянський – розповідає, що зацікавився темою фіктивного працевлаштування ще коли працював пожежником. "В день до нашого пункту обігріву приходили десятки людей. Всі вони розповідали, що хочуть поїхати додому, але не мають за що", – каже хлопець.

В один із січневих днів Євген та десяток громадських активістів разом з постраждалими зайшли до офісу трудових шахраїв. Розлючені люди вимагали повернути гроші обдуреним заробітчанам. Подробиці сутички активісти зняли на відео і виклали в мережу.

Після нетривалої суперечки, ділки повернули жертвам гроші і викликали міліцію. Оперативна група, яка прибула на місце події, почувши пояснення сторін, склала протокол на шахраїв.

"Солом’янське управління міліції відкрило кримінальне провадження за частиною 1 статті 366 ККУ (підробка документів). Але, каже Євген, це ще нічого не означає."В те, що справу передадуть до суду, громадські активісти мало вірять".

Сам Олесь Довгий проігнорував всі телефонні і письмові прохання про коментар щодо можливої причетності до трудової афери.

***

Якщо правоохоронці і надалі ігноруватимуть діяльність "лохотрону", він працюватиме ще довго. Люди з регіонів все одно шукатимуть в столиці кращої долі, прагнучи хоч трохи заробити, аби пережити теперішні важкі часи тотального "покращення".

Марія Усенко, "Слідство.Інфо", для УП

Проект за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження" та ГО "Інтерньюз-Нетворк"

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде