ГПУ останавила следствие против Тимошенко. И возобновила ради Кириченко

Понедельник, 13 мая 2013, 14:37

Генеральна прокуратура 26 квітня призупинила слідство у справі про вбивство Євгена Щербаня.  Але вже 13 травня поновила справу.

Формально, підставою для зупинення справи 26 квітня стало незадоволення запитів про юридичну допомогу до Чеської республіки та США.

"13.03. 2013 підготовлено та 25.03.13 у порядку глави 43КПК України до компетентних органів Чеської республіки направлено запит про надання правової допомоги у кримінальному провадженні № 42012000000000006.

Окрім цього, 05.04.2013 підготовлено у порядку глави 43КПК України у зазначеному кримінальному провадженні також направлено запит про надання правової допомоги до компетентних органів Сполучених Штатів Америки.

Враховуючи те, що на виконання запитів про міжнародну правову допомогу компетентними органами іноземних держав вимагає досить тривалого часу, а тому є необхідність і передбачена законом можливість зупинення досудового розслідування до завершення процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва та отримання міжнародних матеріалів", - сказано в постанові Степана Божила.

 

 

 

Йдеться, скоріше за все, про допит Олександра Тимошенка та Павла Лазаренка, якого Генпрокуратура намагається допитати вже кілька років.

Водночас попри появу постанови допит Петра Кириченка, запланований на 15 травня, не скасували.

"15.04.2013 у порядку ст.. 225 КПК України слідчому судді Печерського районного суду міста Києва направлено клопотання про допит Кириченка П. М. під час досудового розслідування у судовому засіданні в режимі відео конференції, яке слідчим суддею задоволено. Проведення цієї слідчої дії неодноразово переносилось з незалежних від органу досудового розслідування причин. Зокрема, чергове судове засідання призначено на 15.052013", - сказано в постанові Божила.

"Інші слідчі дії, проведення яких необхідне і можливе, виконані", - вказано в документі.

Постанова вже вручена Тимошенко за різними версіями 30 квітня  чи 7 травня увечері, так щоб максимально уникнути розголосу перед травневими святами.

Крім того, Ренат Кузьмін мав вилетіти до Німеччини, щоб провести там зустрічі у справі Тимошенко, на 14 травня в Берліні була запланована його конференція у праві Щербаня. Але наразі прес-конференція скасована.  

Як вважають співрозмовники "Української правди", цей постанова від 26 квітня є свідченням того, що президент Віктор Янукович красиво відступає, щоб мати можливість підписати угоду про асоціацію з ЄС.

Як відомо, західні лідери, в тому числі, в останні дні єврокомісар Штефан Фюле, зробили заяви, що помилування Луценка не є достатньою умовою для підписання угоди, і Україні потрібно покінчити з вибірковим правосуддям.

Водночас президент загнаний в глухий кут як у переговорах з Росією, яка фактично вимагає здачі в полон, так і відсутністю грошей у бюджеті.

Гроші може дати ЄС та МВФ, але їхня умова – Тимошенко.

Про помилування Юлії Тимошенко, як того також вимагає Захід, поки не йдеться. Очевидно, що не є бажаною її участь у виборах президента у 2015.

Однак президент Віктор Янукович начебто вже готовий відправити лідера "Батьківщини" на лікування до Німеччини. Проблема одна – цього не хоче сама Тимошенко.

Призупинення постанови вже радісно коментували прихильники Тимошенко, коли прийшла новина: Слідчі дії у справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня в 1996 році, в організації якого прокуратура підозрює екс-прем'єра Юлію Тимошенко, відновлені.

Слідство було призупинено лише у зв'язку з регламентованими законодавством термінами, необхідністю виконання дій у рамках міжнародно-правових доручень.

"Постанову про призупинення слідства було датовано 26 квітня, слідчі дії відновлено постановою від 13 травня", - розповіли агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі Генпрокуратури в понеділок.

Коментуючи поновлення справи, адвокат Тимошенко Сергій Власенко сказав, що це лише "доказ політичної природи справи".

"Це рішення – це лише доказ політичної природи справи. У тому документі, який ви оприлюднили, сказано, "Враховуючи те, що на виконання запитів про міжнародну правову допомогу компетентними органами іноземних держав вимагає досить тривалого часу, а тому є необхідність і передбачена законом можливість зупинення досудового розслідування до завершення процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва та отримання міжнародних матеріалів". Це що вони за вихідні отримали відповіді на свої запити?", - зазначив Власенко.

"Я насправді, ще хочу почитати цю нову постанову, що вони там написали. Але це ще раз підтверджує, що до юриспруденції це жодного відношення не має", - сказав адвокат Тимошенко.

На питання, що як розуміти те, що Юлію Тимошенко ще не допитали, але всі важливі слідчі дії вже завершені, Власенко порадив "не шукати здорового глузду в діях ГПУ".

"Ну якщо з них досить допиту Марїнкова, то що я можу сказати…", - зіронізував адвокат Тимошенко.

Водночас прес-секретар Генпркурора Маргарита Велькова пояснила УП, що "слідство поновлено через слідчі дії, які мають відбутися найближчим часом (допит Кириченка)".

"Законодавством, як ви знаєте, встановлено граничний  термін, що слідство має бути закінчено через 2 місяці після вручення повідомлення про підозру. Але на випадок, коли не можна вкластися в ці рамки, законодавець передбачив можливість, коли відповідно до п.3. ст 280 слідство може бути призупинене, коли "наявна необхідність виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва". Зверення направлені, тому слідство і було призупинене", - пояснила Маргарита Велькова.

Водночас, оскільки Кириченка не можна допитувати при призупиненій справі, слідство поновили.

Чи буде призупинена справа після допиту, пресс-секретар керівника ГПУ, сказати не змогла.

Однак не виключено, що станеться саме так. Адже навряд чи Захід, який заблокував просування справи своїми силами, швидко дасть відповіді на запити про юридичну допомогу у справі Тимошенко.

З іншого боку, влада в такий спосіб може "довічно" тримати Тимошенко на гачку, просто призупинивши справу, і в потрібний момент, її поновлюючи.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде