Бои за Киевсовет. Оппозиция проигрывает 1-2

Среда, 2 октября 2013, 18:44

Після однієї вдалої спроби зірвати роботу нелегітимної Київради, опозиція вдруге зазнає поразки в цій боротьбі.

2 жовтня Київрада продовжила свою незаконну діяльність. Як і минулого разу для цього їй знову знадобилось майже тисяча бійців внутрішніх військ, які з самого ранку закрили своїми тілами весь периметр Київради.

Представники влади як і 19 серпня пройшли туди заздалегідь. Народні депутати від УДАРу групою у 10 чоловік стояли біля підземного переходу. О 9-30 вони, а також кілька депутатів від "Свободи" з помічниками, спробували зайти в Київраду через двері з лівого крила.

- Шановні журналісти, дайте депутатам пройти, не заважайте, - кинув один з нардепів у натовп фотографів і операторів, які намагалися зняти прохід.

- Можна подумати, у вас щось без нас вийде, - відповіла йому одна з тележурналісток.

У депутатів і справді нічого не вийшло. Вони так і штовхалися біля кордону міліції, а епіцентр уваги тим часом перемістився на центральні східці, де кордон внутрішніх військ намагалася прорвати "Батьківщина".

Виявляється, тепер не тільки Тягнибок і Кличко не ходять блокувати Київраду, але й опозиція її штурмує з різних боків. І навряд чи це хитрий тактичний хід. Скоріше, негласне свідчення відсутності єдності опозиції. Хоча, правду кажучи, потім "свободівці" і приєдналися до "Батьківщини".

Спочатку через залізний паркан намагався перелізти "народний мер" Катеринчук, потім якась жіночка-активістка в білому, а потім журналістка Таня Чорновіл. Останній, як завжди, штурм удався.

В цей час кілька депутатів і учасників акції почали розкачувати паркан. Решта депутатів вважали за краще дивитися на це збоку. З епіцентру подій вже летіли шоломи міліціонерів, здерті налокітники і шматки від курток. Частина огорожі після 10 хвилин тяганини була відірвана, а ось міліція стояла як і раніше. Прорватися через 15 рядів озброєних чоловіків було просто нереально. Тим більше, що міліція стала оборонятися сльозогінним газом.

 

І хоча в прес-службі київської міліції заявили, що газ вони не використовували, на знімку фотографа УП добре видно, хто саме розпилює газ.

 

- Ну що подихали свіжим повітрям? Нормальок… - сміялися активісти.

- Треба міняти тактику! - крикнув колезі депутат-бютівець Сергій Пашинський.

Тепер учасники акції виривали з кордону міліції по одному бійцю, і тягли у натовп.

 

- Тільки бити їх не треба, - кричав навздогін той же Пашинський, в той час як "свободівці" готові були "гнати копняками до Майдану" міліціонера з переляканими очима і блідим з рожевими плямами обличчям.

"Міліція з народом, а мєнти з уродом!", "Банду геть!" - кричав натовп, а в сторону Київради летіли димові шашки. Хто їх перший кинув – міліція чи активісти – невідомо. Але те, що міліція і активісти хвилини 3 грали в пін-понг, це точно.

Штурмувати ще пробували кількома хвилями. Останній раз Арсеній Яценюк здерся на паркан, і височіючи на півтулуба над правоохоронцями, намагався їх вмовити не перешкоджати депутатській діяльності.

- Хлопці, одна ж справа за 19 серпня вже є, - нагадав він міліціонерам, постукуючи долонею по шоломах.

Ті видно почали обурюватися.

- Не хочеш пускати, то терпи, - відповів йому Яценюк.

- Народ, оглохли чи що? Пускайте народних депутатів, - кричав лідер фракції "Батьківщини" кудись ближче до дверей.

- Давай, Арсеній, вперед на Київзраду, - підгукували йому ззаду регочучи активісти. – Давай вперед, по головах.

- Так незручно! - повернувся до них Яценюк.

- Драбину попроси, - сміялись чоловіки.

Напевно, вони чекали, що опозиціонери знову полізуть через вікна, але 2 жовтня міліція їм такого шансу не лишила.

Тому о 10-40 опозиція припинила спроби прорватися в Київраду. Арсеній Яценюк звернувся до людей:

- Треба визнати, що Попов – це лише маріонетка Віктора Януковича. Що саме Янукович сказав проводити це засідання і дав вказівку, щоб міліція не пропускала депутатів. І саме він дав вказівку не голосувати за вибори в Києві. Тому ми зараз тут приймемо рішення, яке передамо Віктору Януковичу і додатково озвучимо в стінах українського парламенту, - звернувся Яценюк до мітингувальників.

Далі він закликав людей підтримати звернення до Ради Європи, і просити останню вплинути на президента і змусити призначити вибори в Києві.

 

Фактично, тим самим Яценюк визнав, що опозиція не спроможна на сьогодні інакше вплинути на президента, ніж просити Європу наставити українського "гаранта" Конституції стати на шлях істини.

Звісно, така безпомічність викликає розчарування.

- А що ми могли зробити? Скільки нас і скільки їх? Ми б все одно їх не прорвали зараз. І чого ви не питаєте, а де інші лідери опозиції? А то виходить, що він один ходить і все одно винен, що опозиція припинила акцію, - казав УП один з депутатів від "Батьківщини".

- Ви могли б повести людей на Банкову…

- А ти думаєш, хтось би туди дійшов? – з сумнівом сказав інший співрозмовник УП.

Народу знову зібралось дуже мало. Батьківщина каже, що привела 800, решту 300 – "Свобода", УДАР і активісти.

Після мітингу Яценюк не дуже радісно спілкувався з пресою:

 

- Чи готова опозиція заблокувати Верховну Раду, щоб добитися виборів, - питали його журналісти.

- Ми готові на те, щоб проголосувати за ці вибори, як обіцяв Рибак. Рибак сказав про те, що Партія регіонів готова проголосувати. І коли ми йому сказали ставити законопроекти на голосування, на превеликий жаль, Партія регіонів вкотре відмовилась підтримувати цей проект рішення.

- А як примусити Рибака поставити питання на голосування проект?

- Примусити Рибака може тільки Янукович. От нехай вони там вдвох і розбираються, - кинув лідер фракції "Батьківщини".

- Чому ви змінили план і не пішли всередину?

- Ми проштурмували. Але надто багато вони пригнали міліції. Тому ми передамо Януковичу наше рішення, а Попов нехай чекає нашого візиту тоді, коли тут не буде 500 чоловік "Беркута", - відповів Яценюк.

Крім того, його ще спитали, де Кличко і Тягнибок, але Яценюк вирішив їх прикрити і сказав, що делегували в Київраду його.

- Ну от, тепер він ще й буде у всьому винен, - зітхнув депутат з "Батьківщини". – А що нам робити, а то тільки критикуєте…

- Придумати за вас план? - здивувались журналісти.

- План у нас є, але він поки не діє, - відповів депутат.

Після цього Яценюк пішов визволяти Тетяну Чорновіл і ще кількох активістів, яких міліція забрала в автозак. Здавалося, історія зі штурмом в Київраді повториться в мініатюрі. Автозак з Чорновіл виставили захищати вже "Беркут".

- Зроби так, щоб журналістів тут не стояло, - кинув один з начальників "Беркуту" підлеглим, які відтискали на Хрещатик активістів і Яценюка.

Втім через 15 хвилин протистояння Чорновіл все ж відпустили. А потім випустили і інших активістів. Це була єдина перемога опозиції в цей день, якщо звісно скептично не зауважувати, що активістів мали відпустити і так.

з лівого крила.

 

Результат не може не розчаровувати. Об’єктивно, та кількість людей, яка була на площі, не могла прорвати кордон до Київради. Теоретично, зважаючи на ставлення киян до цієї влади, опозиція має людський ресурс, щоб все таки дотиснути владу. Але явно не знає, як спрямувати цей людський ресурс у правильне русло.

 

Самі ж кияни незважаючи на невдоволення, самостійно нічого не роблять, щоб змусити цю владу шевелитися.

Повертаючись з мітингу, автор стала свідком, як близько ста бабусь і студентів шикувались під "Глобусом", щоб взяти участь в проплаченій акції на захист торгового центру, де вони собі і чашки кави не зможуть купити.

При цьому одна з жіночок живо описувала міліціонеру, як там на Хрещатику тільки що зі слізогінним газом ганяли опозицію "сволочі" від влади. От тільки на запитання кореспондента УП, а чому вона прийшла на цю акцію, а не на ту, де б’ються зі "сволочами", жіночка розширила очі і спитала: "А шо?".

Видно, радянська пісенька "Прилетит вдруг волшебник в голубом вертолете и бесплатно покажет кино" мала свій вплів на виховання поколінь людей.

Фото Дмитрия Ларина

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде