Дипломатическое "подслушивание"

Пятница, 7 февраля 2014, 15:59

У четвер представник уряду Росії Дмитро Лоскутов через соціальні мережі оприлюднив записи телефонних розмов дипломатів США та ЄС щодо України.

На цей момент оприлюднені два записи. Перший – це спілкування представника Державного департаменту США Вікторії Нуланд з послом США Джеффрі Пайєттом, яке, схоже, відбулося 25 січня.

Про це свідчить те, що під час розмови вона згадала, що на той момент відбувалося засідання фракції Партії регіонів. Як відомо, тоді, 25 січня проходило засідання фракції ПР на Банковій і саме тоді з'явилося рішення запропонувати лідеру Батьківщини Арсенію Яценюку посаду прем’єра, а лідеру УДАРу Віталію Кличку – гуманітарного віце-прем'єра.

В одному місці Нуланд використовує ненормативну лексику, щоб висловити своє роздратування відсутністю активних дій Євросоюзу щодо врегулювання кризи в Україні.

Друга розмова відбулася між людьми з голосами, що нагадують голоси генсекретаря Європейської служби зовнішньої діяльності Хельги Шмідт та представника ЄС в Україні Яна Томбінського.

У розмові нібито Шмідт по-секрету обговорює з Томбінським питання санкцій ЄС стосовно українських чиновників. Вона скаржиться на тиск з боку США через те, що позиція Євросоюзу в цьому занадто м'яка.

Обидва відео оприлюднені в інтернеті 4 лютого. В цей день Україну відвідала голова Європейської дипломатії Кетрін Ештон для проведення переговорів з владою та опозицією для вирішення кризи. Тоді відео ніхто не помітив.

6 лютого запис поширив у своєму Твіттері помічник першого заступника голови уряду РФ Дмитро Лоскутов. Тільки тоді скандал набув широкого розголосу. Саме в цей день в Київ приїхала офіційний представник Державного департаменту США Вікторія Нуланд.

 

Не можна не звернути увагу на те, що відбулося в період між записом розмови і його оприлюдненням. 1 лютого під час Мюнхенської конференції відбувся конфлікт між США і Росією.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров різко відреагував на заяву держсекретаря США Джона Керрі щодо України. За словами журналістів з його пулу, голова російської дипломатії навіть хотів дострокового залишити конференцію.

"Лавров не був готовий до такого повороту і хотів достроково залишити конференцію, але з Кремля наказали зачекати", - наводить слова неназваного журналіста "Независимая газета".

Пізніше сам Лавров підтвердив те, що був обурений заявою держсекретаря США Джона Керрі:

"Наш друг, держсекретар США Джон Керрі заявив, що Україна має обрати, з ким вона: з усім світом чи з однією країною. Від нього, з досвідом і розважливістю подібної "агітки" я не очікував. У нас ще належить контакт з ним, і я запитаю, що у нього було з арифметики", - обурився Лавров.

На думку експертів, оприлюднення записів направлене на те, щоб розсварити дипломатів США та ЄС, вони підозрюють, що саме Росія є автором скандалу.

Про це прямо заявив прес-секретар Білого Дому Джеймс Карні: "Відео вперше згадав і твітнув представник російського уряду. Я думаю, це щось говорить про роль Росії".

На питання, чи звинувачує він Росію в тому, що вона записала розмову, Карні відповів: "Ні. Я лише зауважую, що вони поширили її у твітері".

Сам Лоскутов у твіттері пізніше виправдовувався, що він знайшов записи в інтернеті:

"Поширювання почалося раніше. Той факт, що я відреагував (неофіційно – дивіться біо) використовується, щоб повісити вину на Росію".

"Я лише моніторив інтернет, поки мій бос був на зустрічі з китайським лідером… Віде було на сторінці в одній з соцмереж мого друга", - додав він.

 

Проте ані американський посол, ані пані Нуланд не виглядали засмученими. Пайєтт навіть передав через Твіттер привітання Дмитру Лоскутову.

 

Наступного дня Яценюк в Фейсбуці розмістив кілька фото щасливих лидерів опозиції з не менш радісною Вікторією Нуланд.

 
 

Дивним виглядає і те, що в ілюстраціях до відео, коли розмова стосується лідера УДАРу, іноді використовуються фотографії не Віталія Кличка, а його молодшого брата - Володимира Кличка. На перший погляд, вони дуже схожі, але українці точно не плутають двох братів.

EUobserver з посиланням на джерело в дипломатичних колах ЄС, повідомляє, що "ці записи з'явились саме через те, що росіяни та українці у владі бояться, що ЄС та США будуть співпрацювати разом по Україні. Вони розраховують розірвати цю єдність".

Він також припустив, що Росія використовуватиме плівки, щоб звинувачувати США і ЄС у маніпулюванні подіями в Україні.

Саме в той день, коли записи набули широкого розголосу, в інтерв’ю газеті Комерсант-Україна радник президента Сергій Глазьєв заявив, що США фінансують українських опозиціонерів та акції протесту, а на території американського посольства проходять інструктаж бойовики.

"За нашим даними, американські джерела витрачають по $20 млн на тиждень на фінансування, у тому числі на озброєння, опозиції та заколотників. Є інформація, що на території американського посольства проходять інструктаж бойовики, що їх озброюють", - заявив Глазьєв.

На його думку, "якщо США припинять втручання й тиск, фінансування й провокування, ситуація (в Україні) нормалізується сама собою".

"Опозиційні політики, переставши відчувати підтримку США, уже не будуть поводитися тик нахабно й жорстко і будуть змушені домовлятися", - заявив радник російського президента. 

Сама ж Нуланд, коментуючи заяви Глазьєва, заявила у п'ятницю:  "Що стосується цих заяв, то це - наукова фантастика. США дуже прозоро проводять політику щодо України", - заявила Нуланд. 

У п’ятницю стало відомо, що слова Нуланд викликали принаймні роздратування в ЄС: канцлер Німеччини Ангела Меркель  назвала їх "абсолютно неприйнятними".

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде