Виталий Ярема: Против Генпрокуратуры открылась настоящая информационная война

Четверг, 11 декабря 2014, 09:08

Продовження. Читайте першу частину інтерв’ю "Українській правді" генерального прокурора Віталія Яреми: Таке враження, що всі біди, що є в країні – це проблеми ГПУ

– Пане Віталію, ви згадали про люстрацію. Ви виступали проти відповідного закону. В списках від Генпрокуратури на люстрацію є люди, які не приймали будь-яких рішень. Це колишній прес-секретар Генпрокуратури Юрій Бойченко, колишня прес-секретарка Пшонки. Чи будуть підпадати більш серйозні люди під люстрацію? Чи багато людей хочуть повернутися на роботу? Як відбувається процес?

– Почну з останнього. Надійшло в суди близько 50 позовів від працівників прокуратури, які звільнені за законом про очищення влади. Сьогодні звільнено 138 працівників ГПУ. Під люстрацію потрапили чотири заступники Пшонки.

Закон вимагає здійснювати люстрацію в два етапи. У нас, на превеликий жаль, ще доведеться звільнити близько 300 чоловік. Тому що вони працювали за часів Януковича. Звичайно серед них є люди, за якими я не буду шкодувати. Вони підтримували обвинувачення і направляли обвинувальні акти до суду щодо майданівців. В основному, це київські прокурори.

– Історія з вашим заступником Анатолієм Даниленком, якого журналісти раніше звинувачували у незаконному заволодінні 140 га землі. Відомо, що ви є бізнес-партнерами і це ваш друг, якого можна або звільнити, або…

– Роз'ясніть мені, що таке, що ми є бізнес-партнерами. Про що ви говорите?

– Є журналістські розслідування, які свідчать про те, що у вас є спільні інтереси. Зокрема, торговельний центр на Львівській площі

– Ніякого відношення до жодного бізнесу ні я, ні моя сім’я, ні мої близькі, ні далекі родичі до цього не мають. У мене немає бізнесу власного, який би десь перетинався з Даниленком.

– Ви ж не будете заперечувати, що ви знайомі з Даниленком і підтримуєте дружні стосунки?

– Звичайно. Як я можу його не знати, якщо він працює в мене заступником.

– Ви є друзями. Вас не засмутило, що ваш друг вкрав…

– Всі питання, що стосуються його, ви можете йому поставити після нашого інтерв’ю. Він дасть відповідь на всі запитання. У нього є своя життєва позиція. Йому 51 рік. Що стосується тієї ситуації, про яку писали ЗМІ, то за дорученням президента України Службою безпеки було проведено службове розслідування. Порушень чинного законодавства з боку заступника генерального прокурора Даниленка Анатолія Васильовича не було зафіксовано.

– Коли ви побачили цей сюжет, вас особисто це не засмутило?

– Сюжет про що?

– Про те, як Даниленко незаконно заволодів 140 га землі.

– Там мова йшла про його сина, якому 30 років. Мова йшла про те, що він оформив ці земельні ділянки. Це не земельні ділянки, там цілісний майновий комплекс, куди входять озера і де вирощується риба. І мова йшла про те, що відбулися три суди – в 2012, 2013 і 2014 році, які син Даниленка виграв. Тобто його дії визнані правомірними.

А яким чином я повинен діяти? Що, звільняти людину за те, що його син діє правомірно? Логіці ніякій не підлягає ця ситуація. Проведено службове розслідування. Заступник генерального прокурора не причетний до тих подій…

– Курченко теж ні до чого не був причетний. Я пам’ятаю позицію Генеральної прокуратури два роки тому, коли ми писали розслідування. А зараз виявляється, що в нього 8 епізодів і червона картка Інтерполу..

– Валентина Доброта з "1+1" поставила питання: "Чим ваш син відрізняється від сина Януковича?".

Не ставте мені некоректні питання. Я така ж сама людина, як і ви, у мене є свої емоції, я прожив 50 років на цьому світі. Мені неприємно коли безпідставно ображають мене або мою сім’ю. Я не хочу відповідати некоректно на некоректні запитання.

– Але ж це кумівство, яке присутнє в українській політиці.

– Абсурдні претензії. Я працюю з людьми, яким довіряю, з якими пройшов життєвий шлях. Мені доручили керувати цим відомством, і з парламентської трибуни сказав, що прикладу максимум зусиль для того щоб в нашій країні панувало верховенство права і за час перебування на посаді ні на крок від цього не відступився.

– Янукович теж довіряв людям, з якими працював…

– Не порівнюйте, будь ласка, мене з Януковичем, це некоректно. Я простояв 4 місяці на Майдані і був 4 рази побитий тим же "Беркутом", будучи генералом міліції.

– Ви наступаєте на ті ж граблі, що й колишня влада.

– Не наступаю. Я борюся зі злочинністю, працюю чесно. І ті люди, які зі мною, ведуть чесний спосіб життя. А коли приходять під стіни прокуратури проплачені маргінали, яким заплатили по 200 гривень, і протягом 2 місяців тероризують Генеральну прокуратуру, то це не значить, що вони представляють собою все суспільство. Думаючі люди розуміють, причини такого тиску на Генеральну прокуратуру.

– Ким проплачені?

– Не знаю. Це ви проводьте журналістське розслідування. Не хочу в це вникати. Не хочу опускатися до рівня організаторів подібних заходів. Доводиться працювати з 8 ранку до 22– ї кожного дня, без вихідних. Працюю на державу, працюю на вас, врешті-решт. І хочу, щоб у цій країні був правопорядок, законність і верховенство права.

Це я пообіцяв парламенту, коли мене призначали генеральним прокурором, і це моє життєве кредо. Якщо ви хочете зачепити мої власні амбіції, то вони присутні. Вони дійсно присутні. Прожив не просте життя, заслужив відповідний авторитет у суспільстві.

Більше 25 років відпрацював у міліції, після цього був обраний жителями столиці народним депутатом.

– Одним з районів цього міста.

– Яка різниця? Це тенденція. Спальний район, де проживають кияни.

– Ви сказали, що таке враження, що в країні немає правоохоронців?

 – Я не сказав такого.

– Сказали, коли відповідали на одне з питань.

– Розумієте, у зв’язку з подіями останніх двох місяців, те, що відбувається біля ГПУ і навколо моєї особи і сім’ї в інформаційному просторі, створюється якась викривлена картина. Таке враження, що всі біди, що є в країні – це проблеми ГПУ.

Я ще раз повторюю, що в Конституції в функції Генеральної прокуратури навіть не написано, що це є правоохоронний орган. І якщо ви читали коаліційну угоду, то в майбутньому прокуратура буде віднесена до судової гілки влади. Тобто сьогодні є правоохоронні органи це МВС і СБУ.

Є спеціальні підрозділи, які займаються розслідуванням і розкриттям злочинів, в тому числі, управління по боротьбі з корупцією СБУ, управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС. Там є слідчі підрозділи, що зобов’язані це робити.

 

Запитання щодо трьох друзів. Коли це відбудеться? 

– Ще раз повторюю, я юрист, а не політик. Моя політична діяльність закінчилася після призначення в ГПУ. Тому вимушений говорити юридичними поняттями.

По-перше, такого поняття як "садити" немає ніде в юриспруденції. Є питання притягнення до кримінальної відповідальності. І те, що президент України приводив приклад діяльності Лі Куан Ю, це не аксіома діяльності для Генпрокурора. Притягує до кримінальної відповідальності суд. Відповідно до презумпції невинуватості ніхто не може бути визнаний винним у вчиненні злочину інакше, ніж за вироком суду. Тому прокурор не саджає в тюрму.

– Як ви гадаєте, чому люди незадоволені вашою роботою?

– Мені говорять, що задоволені, вам кажуть, що не задоволені. Давайте проведемо якісь соціологічні дослідження.

– Ви, до речі, їх не замовляєте?

– У мене немає таких можливостей. Це ви можете замовити, у вас, мабуть, є можливості. Проведіть соціологічні дослідження, хто довіряє, хто не довіряє прокуророві.

Освічені люди, з якими я спілкуюся, розуміють, що відбувається. Вони розуміють, що причиною інформаційного тиску на Генпрокуратуру є активне розслідування в енергетичній сфері, яка знаходиться під контролем олігархів. З часом результати скажуть самі за себе.

– Які у вас, до речі, взаємовідносини з олігархами? Чи телефонують вам, чи є прохання від них?

– В силу своїх повноважень і в силу закону "Про статус народного депутата" не маю права відмовляти в зустрічах народним депутатам. Тому зобов’язаний їх приймати, дуже часто, практично кожного дня, з різних питань. Якщо питання стосуються моєї службової діяльності, вони залишають звернення, я їх розглядаю, і все. Що стосується олігархів, про кого ви говорите?

– Команда Ігоря Коломойського звинувачує Генеральну прокуратуру в тиску на неї. Яка зараз ситуація?

– Ситуація абсолютно проста. ГПУ займає законну позицію. Причиною цього конфлікту є позиція прокурора Дніпропетровської області. Він, як мені сказали, не приходить на наради до заступника голови адміністрації. Не виконує якихось доручень, вказівок.

І це дуже правильно, тому що прокурор і не повинен цього робити. Навпаки, коли в нас ще існував загальний нагляд, то на прокуратуру були покладені якраз функції нагляду за дотриманням законності в органах місцевого самоврядування. Тому виник конфлікт.

Порушено декілька кримінальних проваджень. Ці кримінальні провадження пов’язані з тим, що були напади на прокуратуру Дніпропетровської області, провести так звану сміттєву люстрацію прокурора області Романа Федика. Я виступив з офіційною заявою, що у мене немає фактів зловживання з боку цього посадовця і просив залишити його в спокої, дати можливість працювати.

Після цього проти Генпрокуратури відкрилася справжня інформаційна війна. Але не звертаю на це увагу. Не хочу чути і знати прізвищ тих людей, які десь там верещать в Фейсбуках.

– А сміттєву люстрацію організовувала команда Коломойського? Зокрема, щодо Федика покази давав Корбан в Генпрокуратурі.

– Хто це?

– Геннадій Корбан, заступник голови Дніпропетровської ОДА.

– Ну, може… У нас 24 області, і по 5 заступників, я ж їх всіх не знаю прізвище. Так що цей Корбан каже?

– Він давав покази щодо Федика. І він особисто підтвердив нам, що вважає, що Генеральна прокуратура воює проти команди дніпропетровського губернатора, і в цій війні, напевно, вони переможуть.

– Може, й переможуть, але це залежить від поведінки ГПУ.

Державні службовці повинні дотримуватися відповідних етичних рамок поведінки, в тому числі, й спілкування з правоохоронними органами. Якщо людину викликали на допит в якості свідка, він зобов’язаний дати відповідні свідчення. Якщо він не хоче цього робити, відповідно до 63 статті Конституції України, він має право відмовитися.

А влаштовувати цирк, із цього робити якесь дійство, піаритися – ми вже все це пройшли. Всі люди, які вчиняють правопорушення, все одно з часом будуть притягнуті до відповідальності. Ніхто не уникне, я вам обіцяю.

Просто сьогодні в країні склалася вкрай напружена ситуація у зв’язку з подіями на Сході, у зв’язку з діяльністю великої кількості військових формувань, з великою кількістю зброї, що знаходиться на території, не пов’язаній з проведенням АТО.

Коли на окремі батальйони, підпорядковані МВС або міністерству оборони мають великий вплив органи місцевого самоврядування, це є проблемою для правопорядку. Але я впевнений, що це тимчасово і в Україні буде відновлена законність.

 

– Яка роль Корбана в питанні Іловайської трагедії? Дехто стверджує, що мало не він керував операцією.

– Військова прокуратура сьогодні здійснює декілька кримінальних проваджень, пов’язаних з масовою загибеллю людей. В тому числі, й під час проведення антитерористичної операції. Нами офіційно встановлено, під час Іловайської трагедії або котла загинув 241 український патріот.

У тому числі, проводиться розслідування по подіях біля Волновахи, де було знищено 18 наших військовослужбовців, Зеленопілля, збитий літак ІЛ– 76. Це все події, що призвели до загибелі великої кількості військовослужбовців. І військова прокуратура проводить розслідування, наскільки правильними і професійними були рішення військових керівників під час проведення цих операцій.

Щодо Іловайської трагедії теж проводиться розслідування. Я знаю, що свідчили з цього приводу і міністр внутрішніх справ, і міністр оборони. На якій стадії зараз знаходиться слідство і яку оцінку слідчий дає тим чи іншим посадовцям, я не готовий відповісти, це слідча таємниця.

– Коли приблизно можуть бути результати розслідування?

– Не готовий сказати, не буду брехати.

– Ви говорили, що вона на стадії завершення.

– Щоб ви розуміли, кожне кримінальне провадження, наприклад економічного спрямування дуже важко розслідувати. Потрібно встановлювати причетність осіб, встановлювати вартість збитків, проводити експертизи.

Щодо Іловайської трагедії проводиться так звана військово-тактична експертиза, коли експерти, а їх у нас дуже мало, в Київському науково-дослідному інституті судових експертиз проводять експертизи, і вони дадуть висновок, хто, які і наскільки правильні накази віддавав. Вони вивчають інструкції, вивчають накази, положення. Є військова тактика, стратегія. Чи правильно приймалися рішення, ким. І після цього обвинувальний акт буде спрямований до суду.

– Добровольчі батальйони можуть бути фактором впливу. Чи слідкуєте ви за їх діяльністю, чи ведеться облік зброї?

– Облік зброї ми не ведемо, це не наша функція. Це зобов’язано робити МВС. Звичайно, мене як Генерального прокурора це питання дуже хвилює.

Буквально вчорашній випадок – в автомобілі вилучили 4 гранатомети. Ця ситуація надзвичайно загрозлива для громадської безпеки. До цього вся зброя була на обліку в МВС, створена кулегільзотека в експертних управліннях, зброя була відстріляна. Можна було встановити, що за зброя застосовувалася під час вчинення злочинів.

Чому, наприклад, 40 одиниць автоматів було знищено працівниками "Беркуту" безпосередньо після того, як були вчинені розстріли на Майдані? Тому що вони знали, що ми ідентифікуємо цю зброю.

– Ви встановили яким чином знищували її?

– Поки ні. У нас немає жодних показів з цього приводу. В нас є наприклад висновок, що 39 людей вбито з одного автомата. Але автомата цього немає в наявності у слідства.

Тому, коли почалася військова агресія, зі складів Збройних Сил видавалася зброя, що не була відстріляна, не була облікована. Тому сьогодні її велика кількість що є в батальйонах територіальної оборони і військовослужбовців, не облікована. Звичайно потрібно вже сьогодні починати процес обліку зброї, робота важка, але життєво необхідна.

– У вас є приблизна інформація про якісь цифри?

– Найбільша небезпека – якщо ця зброя попаде в руки злочинців. І ми вже маємо сьогодні факти затримання військовослужбовців в зоні проведення АТО за вчинення кримінальних правопорушень. За розбійні напади, викрадення людей, за вимагання.

У нас 364 кримінальних провадження сьогодні військова прокуратура здійснює щодо військових, які вчинили правопорушення в зоні АТО. В тому числі, 62 вже спрямовано до суду. 9 кримінальних справ, де є заарештовані військові. Є випадки застосування зброї, є випадки необережного поводження з нею, що призводили до смерті. Нас сьогодні дуже сильно турбує питання дезертирства.

Не хочу називати цифри. Ми зобов’язані зараз припинити це. Я знаю, що цим питанням дуже сильно опікається і президент України. Ми шукаємо шляхи вирішення цієї проблеми Тому що, на превеликий жаль, 23 роки знищення нашої країни, в тому числі, і армії призвели до того, що призиви на військову службу не дають такого позитивного результату.

Все ж таки повинна бути професійна армія, де люди свідомо йдуть, беруть зброю, свідомо захищають країну. І це показує героїзм 95– ї, 93– ї, 72– ї бригади, ці люди – це дійсно гордість нашої країни, це ті люди, які за покликом душі відстоюють честь нашої держави.

– Президент задоволений вашою роботою? Може, висловлював побажання або пропозиції?

– Посада Генерального прокурора не підпорядковується президенту, його діяльність регламентується виключно законом, що передбачає підзвітність парламенту. Звичайно, ми зустрічаємося з президентом. Звичайно, він висловлює невдоволення діяльністю правоохоронної системи. Особливо у питанні боротьби з корупцією. Він вважає, що сьогодні результати не ті, на які очікує суспільство.

– Все ж таки про трьох друзів. Під час свого першого інтерв’ю "Українській правді" на посаді Генпрокурора, ви сказали, що президент пожартував. Але в суспільстві цю фразу запам’ятали і дійсно чекають хоч якихось результатів від ГПУ. Чи є у вас відчуття, що своєю роботою зараз ви валите рейтинги президентської команди? Тому що дійсно є багато негативу в медіа.

– Це негатив штучний. Я вважаю що ГПУ працює ефективно, забезпечує стан законності, верховенство права в тих сферах, де нам дозволяє закон та наші повноваження

Що стосується розслідування як однієї з форм нашої роботи, то я вважаю, що проблема – недостатнє інформування суспільства, щодо розслідування конкретних кримінальних проваджень. 

Марія Жартовська, Севгіль Мусаєва-Боровик, УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде