Кто тормозит запуск реформы прокуратуры

Вторник, 5 мая 2015, 09:09

Через зволікання попереднього керівництва Генеральної прокуратури, новий закон про прокуратуру від 14 жовтня 2014 року не зможе набути чинності 25 квітня. Для того, щоб врятувати ситуацію і таки дати шанс новій ефективній прокуратурі, необхідно якнайшвидше ухвалити ряд законодавчих змін.

Законопроект, який містить відповідні положення, вже зареєстровано у ВР за №2404-1 групою депутатів з чотирьох фракцій коаліції.

Як стверджують депутати Верховної Ради – автори законопроекту – та експерт Реанімаційного Пакету Реформ, законопроект 2404-1 врегулює питання призначення прокурорів місцевих та регіональних прокуратур, а також формування органів прокурорського самоврядування на перехідний період, до повного набрання чинності законом "Про прокуратуру".

Окрім того, проект вирішує ряд проблемних питань нового закону про прокуратуру на основі рекомендацій Генерального директорату прав людини та верховенства права Ради Європи.

Проект також обмежує чисельність прокурорів на рівні 10 тисяч осіб відповідно до середньоєвропейських показників.

Без термінового внесення змін до закону про прокуратуру від 14 жовтня відбудеться правовий колапс – старий профільний закон втратить чинність, а новий не зможе запрацювати. Таким чином, роботу прокуратури буде паралізовано.

Щоб врятувати ситуацію, необхідно вже цього тижня ухвалити необхідні рішення.

Очевидно, що владі не хочеться відпускати з рук такий зручний і потужний інструмент впливу на опонентів, яким є сучасна нереформована прокуратура.

Тому Верховній Раді вже було запропоновано ряд ініціатив, які передбачають відкладення реформи до 2016 року.

"Однак немає гарантії, що через рік реформа не буде знову відкладена до 2017 чи 2018-го. Команда експертів розробила варіант вирішення проблеми – максимально деталізовану схему реорганізації місцевих прокуратур та відбір нових прокурорів, можливість запуску спеціальної антикорупційної прокуратури, без якої не запрацює Антикорупційне бюро тощо.

Все це детально викладене в законопроекті 2404-1", – прокоментував ситуацію Олександр Банчук, експерт РПР.

Одна з ініціаторів законопроекту, Олена Сотник з фракції "Самопоміч", додала: "У законопроекті ми також врахували більшість зауважень та рекомендацій експертів Ради Європи до нового закону про прокуратуру.

Зокрема, уточнено порядок віддання і виконання наказів в системі, яка підвищить незалежність прокурорів, передбачено відкритий конкурс на посаду Генерального прокурора та обмеження певних надмірних повноважень прокурорів тощо.

Важливо також, що законопроект дозволить скоротити чисельність прокурорів до 10 тисяч, таким чином можливо буде підвищити оплату праці якісним прокурорам, які пройдуть конкурс до нової структури".

Натисніть для збільшення

Андрій Андрушків, Центр UA, Реанімаційний Пакет Реформ, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде