Із вилами на вихід. Що відбувається з коаліцією

Среда, 2 сентября 2015, 11:55

Близько першої години дня вівторка лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко підійшов до одного зі своїх заступників Андрія Лозового і віце-прем’єра Валерія Вощевського.

Їм двом він озвучив свою думку – фракція РПЛ повинна вийти з коаліції.

Формальна причина – понеділкове голосування за зміни до Конституції щодо децентралізації влади у першому читанні.

Фракція Ляшка вранці 31 серпня блокувала президію та трибуну парламенту, вимагаючи не допустити голосування. Після голосування на мітингу, в якому також брали участь і прихильники Ляшка із партійною символікою, сталися сутички. Пізніше внаслідок вибуху гранати було поранено більше ста бійців Нацгвардії, троє померли згодом у лікарні.

Вощевський і Лозовий з думкою Ляшко погодилися.

За кілька хвилин Ляшко зібрав засідання фракції РПЛ і озвучив пропозицію депутатам.

– Радикальних "проти" не було. Була дискусія. Дехто вважав, що може нам варто вийти з коаліції не зараз, а пізніше, але більшість була за вихід, – переповідає хід засідання фракції Лозовий.

 Оголосити про свій вихід радикали вирішили після короткого засідання парламенту, що тривало лічені хвилини і було присвячене трьом загиблим бійцям Нацгвардії. Ляшко у присутності декількох десятків журналістів зробив гучну заяву в кулуарах парламенту.

– Фракція РПЛ не вважає за можливе перебувати в коаліції, в результаті діяльності якої ми фактично маємо реванш команди Януковича, – не добирав слів лідер РПЛ. Він натякав на те, що напередодні зміни до Конституції підтримав Опозиційний блок.

Після оголошення Ляшко і його фракція пішли на нараду до спікера Володимира Гройсмана, де зібралися керівники фракцій, що входять до коаліції.

Від БПП – Ігор Кононенко і представник президента Степан Кубів. Від "Самопомочі" – Олег Березюк і Олег Лаврик, а також Єгор Соболєв. Від "Народного фронту" – Максим Бурбак і Вікторія Сюмар, від "Батьківщини" – Юлія Тимошенко і Сергій Власенко.

– Ми їм подякували за конструктивну роботу і вибачилися, якщо щось було не так. Також просили, щоб до нас ставилися як до патріотичної фракції, яка в опозиції. Конструктивно, – запевняє Ляшко.

В останні дні до вирішального голосування пригальмувати його переконували кілька людей.

28 серпня у Ляшка була зустріч з главою адміністрації президента Борисом Ложкіним, де той вмовляв його фракцію проголосувати за зміни до Конституції. 31 серпня з ним спробував домовитися найближчий соратник президента Ігор Кононенко.

У день голосування до парламенту в кабінет Гройсмана, де відбувалися перемовини між керівниками фракцій, завітав навіть прем’єр Арсеній Яценюк, який просив Ляшка розблокувати президію Ради. До речі, саме Яценюк свого часу запропонував Порошенку запросити до коаліції Ляшка.

До РПЛ в коаліції ставилися як до вічної неприємності, з якою потрібно співіснувати.

Лідер БПП Юрій Луценко не раз жалівся на Ляшка через координацію коаліції. Мовляв, поки той був координатором, Рада коаліції жодного разу не збиралася.

Причина  полягає не тільки в риториці Ляшка, яка останнім часом була опозиційною по відношенню до президента та змін до Конституції.

Останні півроку Ляшко вимагав ті чи інші преференції за найважливіші голосування. Наприклад, за кандидатури голів ОДА чи то міністра екології. Так, Ляшко хотів призначити свою людину на посаду глави Чернігівської ОДА. Також радикали стали ініціаторами відставки Ігоря Шевченка. Тоді Ляшко першим заявив, що міністр екології літав приватним літаком нафтогазового олігарха Олександра Оніщенка. Відразу після цього Ляшко запропонував свою кандидатуру на посаду міністра екології, озвучував ці умови і на зустрічах із президентом.

Навесні кореспондент "Української правди" був свідком розмови Ляшка із главою АП Борисом Ложкіним та прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком, під час якої головний радикал вимагав відставки міністра енергетики Володимира Демчишина. Останній був призначений на цю посаду за президентською квотою.

Окрім виходу з коаліції Ляшко відкликав своїх міністрів і голів профільних комітетів. Він каже, що РПЛ не претендує на жодні посади.

Члени РПЛ очолювали три комітети – з питань фінансової політики та банківської діяльності, будівництва і ЖКГ і промислової політики і підприємництва. Щодо міністрів, то єдиним представником у Кабміні по квоті РПЛ був непомітний віце-прем’єр Валерій Вощевський. Він запам’ятався конфузом з біографією під час призначення та тим, що під час роботи в уряді багато хворів. Останні повідомлення про його активність на посаді з’явилися лише напередодні звільнення.

 Віце-прем'єру Ващевському телефонує Ляшко, щоб повідомити про його відставку?

– Вощевський був віце-прем'єром для галочки. І повноважень особливо не було, і він не особливо за них боровся, – говорить на умовах анонімності один із соратників президента.

За інформацію нардепа від БПП Сергія Лещенка, наразі ГПУ готує повідомлення про підозру Вощевському. І це могло стати одним із факторів для виходу Ляшка з коаліції.

Раніше Генпрокуратура направила в Раду подання про зняття депутатської недоторканості з "радикала" Лозового, також готуються подання щодо Ігоря Мосійчука і Дмитра Лінька. Сам Мосійчук у суботу повідомив, що прокуратура начебто готує подання і на самого "Лідера" – саме так, з великої букви депутат написав про голову Радикальної партії.

Ляшко знає, що захищатися із опозиції радикалам буде значно простіше.

По-друге, перебування в опозиції може позитивно відбитися на рейтингах РПЛ напередодні місцевих виборів.

"Український жиріновський" вже експлуатує нове амплуа. У вівторок ввечері 1 вересня, після ефіру на телеканалі NewsOne, сталася бійка між нардепом від БПП Олегом Барною і РПЛ Юрієм Чижмарем. У останнього, за словами Ляшка, зламані ребра.

Радикали через це приїхали до будівлі адміністрації президента і майже до першої години ночі вимагали зустрічі з Порошенком. На місце події навіть приїхала поліція, якій Ляшко запропонував скласти протокол за адміністративне порушення на адресу президента. Всі ці події наживо транслював телеканал NewsOne, який досі пов'язують із нардепом від "Опозиційного блоку" Вадимом Рабіновичем.

Слідом за Ляшком

Ляшко не єдиний, хто може грюкнути дверима.

Напередодні виходу члени РПЛ говорили з "Самопоміччю", яка останнім часом також обрала опозиційну риторику всередині коаліції. А напередодні голосування за зміни до Конституції лідер партії Садовий заявив про тиск на нардепів та те, що деяким членам партії пропонують посади та гроші.

Але фракція партії Садового поки що "на вихід" не збирається.

За словами нардепа від "Самопомочі" Єгора Соболєва, ввечері вівторка відбулося велике засідання фракції, за результатами якого зараз формулюються пропозиції до коаліції.

– Ми зараз робимо точні формулювання. Мова не про перегляд коаліційної угоди, а про її виконання. Умова – не голосувати з уламками Партії регіонів. Ми розробляємо пропозиції, які представимо найближчим часом, для відновлення коаліції, якої по факту немає, – пояснює Соболєв.

Але і Ляшко ще тижень тому запевняв, що не збирається виходити із коаліції.

– Ми разом у коаліції приймаємо необхідні для країни закони – раз. Друге. Вихід з коаліції – це фактично шлях до дострокових парламентських виборів, в результаті яких до влади може повернутися банда Януковича. Тому добровільно ми самі з коаліції не вийдемо, навіть якщо нас звідти вперед ногами будуть виносити, – говорив він в інтерв’ю радіо "Свобода".

На думку Соболєва, "коаліція закінчилася" ще під час голосування за призначення Віктора Шокіна на посаду Генпрокурора 10 лютого. Саме тоді голоси за призначення дав "Опозиційний блок", натомість проти голосували знову РПЛ та "Самопоміч".

Що зараз робитимуть великі фракції?

Найближчим часом БПП і НФ можуть створити умовне об’єднання між двома фракціями, щоб координувати роботу. Можна порівняти це з міжфракційним об’єднанням. Ці дві фракції і сьогодні майже завжди голосують разом.

"У нас зараз велика любов", – жартує один із депутатів від БПП.

"Любов" передбачає, що Яценюка до місцевих виборів чіпати не будуть, і він залишиться на посаді прем’єра як мінімум до січня-лютого. Тож НФ і БПП наразі мають разом 224 голоси. Плюс 19 голосів від "Батьківщини". Тимошенко поки що залишатиметься у складі коаліції, незважаючи на те, що зміни до Конституції депутати у першому читанні не ухвалили.

Щеплення до коаліції, як розповідають учасники переговорів, було зроблено під час нещодавнього візиту Тимошенко до Вашингтону – там її мотивували не залишати більшість.

Переформатування очікуються і в групах "Воля народу" та "Відродження". Частина депутатів "Волі народу" після смерті її лідера Ігоря Єремеєва веде переговори щодо переходу або в БПП, або у групу "Відродження", яка тяжіє до олігарха Ігоря Коломойського.

В коаліційній угоді зазначено, що фракція, яка хоче вийти з коаліції, повинна письмово повідомити про це інших учасників не менш ніж за 10 днів.

Також вихід з коаліції однієї з фракцій не означає автоматичне припинення існування коаліції, якщо кількість депутатів у ній становить 226 або більше. Тож вихід фракції Ляшка для більшості некритичний. Це – 21 депутат, тоді як сумарна кількість депутатів чотирьох фракцій, що лишилися – 274 депутати.

Тож поки що існуванню коаліції нібито нічого не загрожує, але викликів багато. Як в середині кожної з фракцій, які не завжди демонструють єдність між однопартійцями, так і в коаліції, розпад якої на руку багатьом олігархам.

Співрозмовники "Української правди" в адміністрації президента вважають, що останні події вигідні Ігорю Коломойському та спонсорам "Опозиційного блоку" Сергію Льовочкіну та Рінату Ахметову.

– Подивіться, які політичні сили 31 серпня були на мітингу. Усі вони якось були пов’язані із Коломойським. Ми навіть думали сказати про це відкрито, але потім вирішили зачекати, – зізнається співрозмовник в АП.

Олігархи всерйоз замислилися над реваншем. Першим етапом реалізації цього плану мають стати місцеві вибори. І політичні проекти Коломойського, і "Опозиційний блок" змагатимуться головним чином за голоси виборців центру, півдня і сходу України. Саме там останні соцопитування обіцяють значну перевагу для суперників київської влади.

– А вже після результатів на місцевих виборах можна піднімати дискусію щодо дострокових виборів, які вочевидь змінять склад парламенту, – говорить один із членів "Опозиційного блоку".

Зацікавленість у їхньому проведенні колишні регіонали не приховують. Один із лідерів "Опозиційного блоку" Сергій Льовочкін ще навесні заявляв, що дострокові парламентські – лише питання часу.

Риторику про дострокові вибори буде розкручувати і Радикальна партія Ляшка, яка останнім часом тяжіє до Коломойського. Ляшко одночасно примудряється грати і на боці Ахметова, якщо згадати, наприклад, один із останніх його депутатських запитів, який фактично дублює заяви компанії ДТЕК Ріната Ахметова в питанні енергетичної кризи.

Цікаво, що нинішня "опозиція" на відміну від влади має величезний медіа-ресурс, який вона буде використовувати наповну. По новинах ІНТЕРу , 1+1, телеканалу "Україна" та NewsOne можна буде зрозуміти, коли і як олігархи розпочнуть свій похід на дострокові парламентські. І що вони виставлять на торги. 

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде