Война компроматов

Вторник, 8 декабря 2015, 13:10
Война компроматов
Михаил Марков

Минуло три тижні з моменту останнього скандалу всередині фракції "Блок Петра Порошенка", як депутати посварилися знову.

Причини дві – майбутня структура Кабміну і зміни в уряді, що досі невідомі депутатам, і звинувачення в корупційних діях, які лунають в бік першого заступника голови фракції Ігоря Кононенка та депутата Сергія Березенка.

На тлі цього лунають і інші звинувачення в корупції.

Цього разу з боку голови Одеської облдержадміністрації Михеїла Саакашвілі, який під час антикорупційного форуму в Одесі звинуватив найближче оточення прем’єр-міністра Арсенія Яценюка – депутатів Андрія Іванчука та Миколу Мартиненка, а також олігархів Ігоря Коломойського та Ріната Ахметова, чиї інтереси пов’язують з Арсенієм Яценюком. Саакашвілі заявив, що в результаті схем, розроблених цими людьми, Україна щорічно втрачає 5 млрд доларів.

При цьому голова Одеської ОДА забув згадати про найближче оточення президента – того ж Ігоря Кононенка і Сергія Березенка, щодо яких усе частіше лунають звинувачення.

Губернатор Одеської області пообіцяв надати документи, що доводять факти корупції в прем’єрській команді. Президент Петро Порошенко поки що залишається осторонь скандалів, не коментуючи їх.

Все це відбувається на тлі візиту до України віце-президента США Джозефа Байдена та майбутнього річного звіту уряду 11 грудня, коли Кабмін Яценюка втратить імунітет та може бути відправлений у відставку.

До чого можуть призвести чвари і чергова криза в українській політиці, розбиралася "Українська правда".

Сварка. Акт другий

Вечірнє засідання фракції БПП почалося з запитання Мустафи Найєма щодо звинувачень Саакашвілі в бік Кабміну і уряду, а також про майбутню структуру Кабміну.

Голова фракції Юрій Луценко відповів, що усе залежить від парламенту і почав говорити про необхідність затвердження нового податкового кодексу і бюджету.

Але тут руку підняв Єгор Фірсов, який запізнився на початок засідання, і запитав, якою все ж буде структура уряду і чому кандидати взагалі не обговорюються.

 
Чи можно говорити про початок відкритої війни між президентською та прем’єрською командами?
ДмитрО Ларін

– Ми, наприклад, вважаємо, що необхідний прем’єр з питань євроінтеграції. Так давайте проведемо дискусію, чого ми чекаємо?– почав Фірсов.

У цей момент руку підняв заступник голови фракції Ігор Кононенко, який заявив, що бачив структуру нового складу Кабміну.

– Він почав якось не дуже зрозуміло пояснювати, що те міністерство – туди, те – туди. "Укрспирт" до того міністерства, ще щось, – говорить один із депутатів.

Але його перебив Луценко, сказавши, що обговорення структури – не на часі.

– Так, дійсно. Ви праві, – сказав Кононенко.

Це викликало чергове обурення Найєма.

– Ну, слухайте, колеги. Чому Кононенко бачив цю структуру, а ми ні? – обурився він.

Луценко відповів, що не чув, щоб обговорювалася інша кандидатура на пост прем’єр-міністра, окрім Арсенія Яценюка, але пожартував, що після звинувачень Саакашвілі, вона може з’явитися.

Найєм заявив, що питання не лише в тому, що Яценюк домовляється із олігархами та лобіює їхні інтереси – так само робить президент, який знаходить спільну мову із Фірташем чи Коломойським, про що олігархи самі розповідають.

Луценко почав сперечатися із Найємом через те, що останній не погодив із ним своє входження до колегії міністерства внутрішніх справ. А також, що Найєм хотів очолити поліцію за його спиною, фактично зрадивши президентську команду. Як відомо, у президента Порошенка не прості відносини із міністром внутрішніх справ Аваковим. Перехід в поліцію фактично розглядається депутатами як перехід в інший політичний табір.

В якийсь момент не витримав один із заступників голови фракції Олександр Третьяков.

– Що за фігня? Саакашвілі гнав на Мартиненка. Чому Саакашвілі гонить на Мартиненка, це губернатор чи громадський діяч? – почав обурюватися він.

За Саакашвілі заступився Найєм, зазначивши, що той висловив позицію у вихідний день, тобто не в робочий час.

Після цього руку підняв Іван Мельничук, який вимагав від Фірсова вибачитися за інтерв’ю "Главкому", де той заявив, що йому соромно сидіти за одним столом з Сергієм Березенком і звинуватив Ігоря Кононенка в корупції.

Позицію Мельничука підтримав і інший депутат – Олексій Гончаренко.

– Це інтерв’ю не відповідає стандартам етики, яка може бути між колегами по фракції, – почав Гончаренко.

Далі слово взяв роздратований Луценко.

– Я прошу, припиніть називати злодіями усіх. Є два варіанти: або заява тут на фракції про те, що ви пишете в НАБу, або закрийте рот. Так не можна! – Луценко був дуже злий.

– Якщо ми будемо мовчати щодо повідомлень про корупцію, що з’являються в пресі щодо наших з вами соратників, це буде неправильним – ми або реагуємо, або покриваємо це, – заявив у відповідь Віктор Чумак.

Читайте также
Він повідомив, що під час Антикорупційного форуму в Одесі передав заступнику голови НАБ Гізо Углаві дві заяви про злочин, де були прямо вказані люди з президентської команди.

– Я вимагаю припинити "срач" в ЗМІ перед заявами в правоохоронні органи, – сказав Луценко, який після цього звернувся до Фірсова, запитавши, чи підписав той заяву проти Кононенка.

– Заява в правоохоронні органи є і не тільки від мене одного, – почав Фірсов.

– Я тебе питаю, – роздратовано говорив Луценко, – ти підписав заяву проти Кононенка?

– Ні, я не підписав, – сказав Фірсов, пообіцявши, що систематизує усі матеріали, що є у нього щодо Ігоря Кононенка і Сергія Березенка, та подасть їх усі в правоохоронні органи. Він готовий також озвучити це публічно під час засідання фракції, не виносячи це у пресу, щоб у кожного депутата була можливість  доповнити це своїми фактами.

– Якщо ти хочеш так робити – це буде чесно. Не можна називати свого керівника злодієм без заяви в правоохоронні органи. Поки ти його не написав – треба вибачатися, – відповів Луценко, додавши, що Фірсов почав не з Фірташа (деякі колеги депутата пов’язують його саме з ним – УП), а з Кононенка.

На це Фірсов порадив прочитати його останній допис в блозі на УП, який саме стосувався Фірташа. Мовляв, улюбленців у нього немає. Далі він оголосив, що має факти про ситуацію навколо SkyMall, де замішаний ще один депутат від БПП Олександр Грановський, близький до Кононенка. Фірсов згадав й про ОПЗ, членом наглядової ради якої є колишня помічниця Грановського Ольга Ткаченко.

– Факти подаються в ГПУ, яка не порушує кримінального провадження навіть! Що з цим робити? – обурювався Фірсов.

На це Луценко порадив йому читати закон, зазначивши, що зараз ГПУ не займається цим і треба писати в НАБу.

– А що робити, якщо НАБу протягом трьох місяців не відреагує? – запитав Фірсов.

– Припинити істерику і вчити "матчасть", – сказав Луценко розкритикувавши заяву Фірсова щодо кримського підприємства Фірташа "Титан", вимкнення якого начебто може привести до техногенної катастрофи.

– Якщо я був в команді Черновецького, то одразу корупціонер? – поскаржився ще один фігурант депутатського обвинувачення Сергій Березенко. На це Віктор Чумак відповів, що за корупцію, що розвів Черновецький на посаді мера Києва, Березенко також відповідальний.

 
Саакашвілі заявив, що в результаті схем, розроблених найближчим оточенням Яценюка, а також Коломойським та Ахметовим, чиї інтереси пов’язують з прем’єром, Україна щорічно втрачає 5 млрд доларів.
МИХАЙЛО МАРКІВ

Далі депутатів вже було не зупинити – лунали вигуки і взаємні обвинувачення.

За словами одного із депутатів, перед тим, як поїхати в Адміністрацію президента на нараду, Луценко пригрозив депутатам, що у разі, якщо продовжиться поливання одне одного брудом, він складе повноваження голови фракції.

Таку спробу Луценко вже здійснив на початку липня цього року після того, як частина депутатів від БПП проголосували за скандальний законопроект щодо реструктуризації валютних кредитів. За кілька днів Луценко відізвав свою заяву.

Але за інформацією УП тоді він поставив Порошенку умову – якщо на фракції продовжуватиметься безлад, він у грудні піде з посади.

Наприкінці засідання фракції взяв слово Ігор Кононенко. Він вкотре заперечив усі звинувачення і розповів, що кожного року декларує мільйони. Мовляв, ховати йому нічого.

– Я не та людина, яка буде виносити в ефір внутрішні чвари під час засідання фракції. У нас є інші виклики зараз – податковий кодекс, бюджет, прем’єр, корупція. Дайте нам можливість працювати. Щодо фракції не хочу коментувати – для мене це як стосунки з дружиною, – сказав він Кононенко в коментарі УП наступного дня.

Мирив фракцію наприкінці її засідання Віктор Король, який майже 10 хвилин намагався  заспокоїти депутатів.

– Якщо є якась інформація щодо корупційних зловживань чи діянь, треба діяти відповідно до законодавства. Передай, будь-ласка, правоохоронним органам, і сприяй встановленню істин. Це говорили усім членам фракції, – пояснює нардеп.

Фактично вийшло, що цього разу, які і під час минулої сварки розмову про корупцію знову ініціювали представники так званої групи Антикорупційна платформа, що утворилася всередині фракції БПП, але цього разу і претензії керівництва фракції до депутатів були гучніші.

Правдоруб

А от хто може досягти успіху в боротьбі з корупцією – так це Михеїл Саакашвілі, який після публічних звинувачень обіцяє надати і відповідні документи.

З однією лише різницею, що вони стосуються найближчого оточення прем’єра, який опинився під важкою критикою під час візиту віце-президента США Джо Байдена. На фоні звинувачень в корупції в Києві з’явилися сіті-лайти з надписом "Біжи, кролік, біжи".

 
В Києві з’явилися сіті-лайти з надписом "Біжи, кролік, біжи"
Олексій Братущак

Співрозмовник в оточенні Яценюка заявив, що бігборди з’явилися за вказівкою президентської сторони.

Щодо Саакашвілі – один із високопосадовців в АП розповідав УП, що президент всерйоз розглядає його кандидатуру на посаду прем’єра та називав його прізвище під час зустрічі із Байденом 7 грудня.

Саакашвілі давно виступає подразником для Яценюка, звинувачуючи його найближчих соратників в корупції. Останні факти, оприлюднені в Одесі, стали приводом для заяви Луценка про те, що Яценюк має прийти в парламент з документами і фактами, і відповісти на звинувачення Саакашвілі.

Чи може це означати початок відкритої війни ще й між президентською та прем’єрською командою, союз між якими так важливий для західних партнерів?

Поки що в боротьбу не включилися важковаговики – безпосередньо прем’єр, який дистанціювався від Мартиненка, хоча його колишній бізнес-партнер Давід Жванія назвав нардепа гаманцем Яценюка, а також президент, який не коментує звинувачення в корупції всередині своєї команди. Вони лише використовують своє оточення.

Мовчати – єдина вигідна позиція як для Порошенка, так і для Яценюка задля збереження крихкого миру і посад, а також видимості політичної єдності вищого керівництва держави, яка так потрібна західним партнерам України. Проте це дуже схоже на невдале збереження хорошої міни за поганої гри.

Марія Жартовська, Роман Кравець, УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде