Удержаться на коне: как Рада разрешила арестовать Онищенко

Вторник, 5 июля 2016, 18:21
Удержаться на коне: как Рада разрешила арестовать Онищенко

"Олімпіада починається 5 серпня. Якщо хтось буде мене розшукувати, то я всіх запрошую. Я буду на Олімпійських іграх. І можете приїжджати, там мене затримувати і привозити. Я нікуди втікати не збираюсь", – переконував депутат Олександр Онищенко. Було це 29 червня.

Того дня регламентний комітет Ради підтримав подання генпрокурора про зняття з Онищенка депутатської недоторканності.

Однак уже 5 липня, коли депутати дозволили НАБУ арештувати Онищенка, він у коментарі "Українській правді" визнав: "Олімпіада скасовується".

В Австрію через Мінськ

У вівторок глава НАБУ Артем Ситник і антикорупційний прокурор Назар Холодницький прийшли в Раду з самого ранку. Поки депутати з'їжджалися в парламент і повільно підтягувались до стійок письмової реєстрації, обидва борці з корупцією уже роздавали коментарі пресі.

"Онищенка немає в Україні. За останньою інформацією, він не в Україні, і не у Відні, як казали. Я не можу сказати багато, але скажу: у Відень через Мінськ не літають", – розповідав журналістам Холодницький.

Він натякав на заяву самого Онищенка, який збирався поїхати у Відень на тренування збірної з кінного спорту, але обіцяв повернутися в Україну, коли Рада розглядатиме питання його недоторканності.

Однак усі спроби знайти його в парламенті були марними. Онищенко на засідання не прийшов.

Як пояснив генпрокурор Юрій Луценко, 2 липня Онищенко вилетів з України і досі не повернувся.

 
Онищенко вилетів з України 2 липня
Світлана заліщук

З одного боку, це врятувало його від арешту, але з іншого – якби Онищенко прийшов у Раду, то, можливо, ніякого дозволу на арешт і не було б.

"У фракції були певні вагання. Але те, що Онищенко втік і не прийшов, зіграло проти нього. Значить йому є, чого тікати", – розповів УП один із депутатів БПП.

Самому ж голосуванню, яке було несподівано одностайним, передували доволі складні перемовини у всіх фракціях Ради. Голоси під затримання і арешт Онищенка дозбирували ще тоді, коли це питання уже розглядалось у залі.

Важкий вибір

Фракція "Народного фронту" вирішувала долю Онищенка на своєму засіданні у понеділок ввечері. Пояснити депутатам "політику партії" прийшов сам лідер НФ Арсеній Яценюк, який уже повернувся зі свого американського турне.

Колишній прем'єр закликав фракцію голосувати і за притягнення Онищенка до відповідальності, і за його затримання та арешт. Одним з головних аргументів Яценюка було те, що Онищенко і Тимошенко вели справжню війну проти нього і його уряду, коли минулого року Рада розглядала питання ренти на видобуток газу.

Як розповів УП співрозмовник у фракції НФ, загалом фракція була одностайною у підтримці подання щодо Онищенка.

"Але чи не вперше на фракціі вступив депутат Юрій Савчук, із людей Коломойського. Він говорив, що варто перевірити інформацію з подання, а вже потім голосувати. Парубій на це сказав, що не варто брати на себе роль слідчих і треба показати політичну волю", – розповів депутат.

Єдиною у своїй позиції була фракція "Самопомочі". У кулуарах перед засіданням одразу кілька депутатів цієї політсили запевнили, що фракція проголосує за арешт Онищенка "одностайно".

До останнього трималася інтрига, як проголосують "радикали" Ляшка та "Батьківщина". Лідери обох сил перед цим заявили, що справа Онищенка – це не боротьба з корупцією, а спроба "віджати бізнес".

Вранці у вівторок Ляшко повторив цю тезу і в кулуарах Ради.

"Хто такий Онищенко? Це член злочинної групи. До її складу, крім нього, входить депутат Ігор Кононенко, а очолює цю мафію президент Порошенко", – замазав всіх одним реченням Ляшко.

 
Ляшко розблокував трибуну лише на час голосування за Онищенка
FB Олега Ляшка

Він вимагав посадити з Онищенком ще й депутата Олександра Третьякова, який начебто перекупив у Ляшка депутатів. В момент, коли лідер радикалів згадує одного зі спонсорів БПП, сам Третьяков пробирається за спиною Ляшка до стійки реєстрації депутатів.

"Чули? Там Ляшко хоче, щоб вас посадили", – звертається УП до Третьякова.

"Правда? Чого?", – дивується той.

"Каже, що ви у нього депутатів перекупляєте".

"Ну, тоді я сяду тільки разом з Ляшком. Правда, я з людиною такої орієнтації в камеру не сяду", – резюмує Третьяков і йде в сесійну залу.

Тим часом Ляшко продовжує свою промову, балансуючи над сходами, до яких його притисли журналісти:

"Наша партія голосуватиме за притягнення до кримінальної відповідальності Онищенка, щоб була можливість розслідувати ці злочини. Ми голосуємо за затримання та арешт, щоб не дати йому можливості втекти з України. Якщо він ще не втік".

Для цього голосування Ляшко навіть пообіцяв звільнити трибуну, яку "радикали" блокують уже кілька тижнів з вимогою створити слідчу комісію для розслідування офшорних скандалів.

Якщо у Радикальній партії рішення щодо Онищенка уже прийняли, то в таборі Юлії Тимошенко дискусії тривали буквально до останнього моменту.

Самій Тимошенко крім "рентової війни" на користь Онищенка у Раді також закидали, що саме за її квотою в уряд Яценюк був призначений міністр екології Ігор Шевченко. Як відомо, його звільнили з Кабміну після скандалу з чартерним літаком. Тоді Шевченка зловили на тому, що він користується приватним літаком, який належить саме Онищенку.

Вранці перед засіданням фракція "Батьківщини" мала дуже складне засідання. Як розповіли УП співрозмовники у фракції, на ньому "давні" соратники Тимошенко сперечалися із "молодими".

Зокрема, Сергій Власенко переконував, що подання прокуратури просто жахливе, і адвокати можуть легко його оскаржити в суді.

У свою чергу Григорій Немиря був готовий голосувати за всі вимоги НАБУ, крім арешту. Натомість "молоді" депутати наполягали на голосуванні за всі три пункти подання.

Виступала і Надія Савченко, яка запропонувала дати прокуратурі можливість притягнути Онищенка до відповідальності, а вже хай він у суді сам доводить свою невинуватість.

У підсумку, "Батьківщина" вирішила голосувати і за зняття недоторканності, і за затримання і за арешт. Але Власенко і Борис Тарасюк просто вийняли картки під час голосування, Немиря "утримався" при голосуванні за арешт, а Кужель просто вийшла в кулуари.

Однак у своїх виступах депутати Тимошенко почали робити новий акцент.

"ГПУ має питання до Онищенка по договорах, які укладені після Революції Гідності. Але де тоді кримінальні справи проти тих, хто з другого боку підписував з ним договори, хто кришує газовий бізнес? Якщо Фіскальна служба підписала розстрочку з Онищенком на виплату боргів і податків, то чому немає питань до ДФС?", – запитував з трибуни депутат Іван Крулько.

Суть проблеми "Батьківщини" точно охарактеризував депутат БПП Сергій Лещенко: "Тимошенко потрапила в конфлікт: з одного боку - треба рятувати партійного спонсора, з іншого - публічно неможливо пояснити неголосування. Тому сама Тимошенко натискала кнопку "за", але підставила під удар "стару гвардію".

Зміна позиції "Батьківщини", лідерка якої раніше заявляла, що НАБУ просто "віджимає бізнес Онищенка", була схожа на біблійне "око за око": ми вам Онищенка, а ви нам Насірова і його покровителів. А як відомо, голова ДФС пересів у своє крісло з місця депутата президентської фракції і вважається креатурою команди Порошенка.

У фракції президента теж були несподівані тертя у питанні Онищенка.

На малочисельному засіданні БПП у понеділок фракція вирішила підтримати подання ГПУ. Однак уже в ході розгляду цього питання у Раді частина групи "УДАРу" у президентські фракції несподівано увімкнула "задню".

Як переконують співрозмовники УП у БПП, особисто Віталій Кличко попросив своїх депутатів не голосувати за арешт Онищенка.

За словами одного з депутатів БПП, у Кличка та Онищенка давні дружні та фінансові стосунки.

"Їх пов'язує ще дружба з Ігорем Бакаєм", – сказав співрозмовник.

Онищенко та Бакай мали спільні справи, коли перший починав торгувати азійським газом, а другий був головою "Нафтогазу". Свого часу, Бакай підтримував братів Кличків, коли вони обоє були лише спортсменами.

The mayor of our city

Світлину опубліковано користувачем Aleksandr Onyshenko (@aleksandr_onyshenko) Кві 22, 2016 о 3:06 PDT

Крім того, одразу кілька депутатів переконували УП, що саме Онищенко був тим таємним спонсором, який колись на благодійному вечорі Володимира Кличка купив за 1 мільйон доларів його медаль, а потім повернув її.

"Кличко особисто просив не голосувати за подання щодо Онищенка, але його не послухали", – запевняє депутат із БПП.

За його даними, таке прохання київського мера серед депутатів розносили близькі до нього Дмитро Білоцерковець та Сергій Алексєєв. Однак, обидва в коментарі УП заперечили це.

"Це чутки. Якщо ви бачили моє голосування, це питання відпадає саме по собі", – заявив Алексєєв, який голосував за арешт Онищенка.

Вагалася й інша велика група БПП, лідером якої є Третьяков. Однак, коли справа дійшла до голосування, то депутати цієї групи віддали свої голоси "за".

Дозволено арештувати

"Тут заявляли, що Онищенку дали можливість втекти. Це правда. Це сталося завдяки закону про регламент Верховної Ради, яким передбачена саме така процедура притягнення народних депутатів до кримінальної відповідальності", – виправдовувався з трибуни Ради генпрокурор Луценко.

Він явно не погоджувався, щоб відповідальність за втечу Онищенка повісили виключно на силовиків.

"Не втекти за 5 днів, які готується регламентний комітет, 20 днів, за які цей комітет має пройти, і ще кілька днів, за які це рішення винесуть у парламент, може тільки смілива і чесна людина. На жаль, пан Онищенко таким не є", – обурювався Луценко, натякаючи на абсурдність таких процедур.

Взагалі у вівторок у Раді був просто культ процедури. Спікер Андрій Парубій, щоб не порушити регламент, навіть надавав слово Онищенку, якого не те що в Раді, а й у країні не було.

 
Культ процедури: момент, коли Парубій надав слово Онищенку
Роман романюк

Всі боялися повторення "казусу Мосійчука", коли суд скасував рішення Ради про його арешт саме через порушення процедури.

Тепер керівництво Ради вирішила витримати все строго в рамках регламенту.

Поки Парубій надавав слово представникам груп і фракцій, по кулуарах парламенту ходила щаслива депутатка НФ Тетяна Чорновол. Саме вона була однією з авторок звернення до НАБУ, яке стало підставою для порушення справи проти Онищенка.

На доленосне для газового олігарха голосування Чорновол вбрала непримітну, але символічну блузку.

 
Чорновол вбралась спеціально для Онищенка
FB Світлани Крюкової

"Бачиш, яка в мене блузка? Спеціально для Онищенка одягла. Вся в кониках", – жартома демонструвала вона своє вбрання раднику глави МВС Зоряну Шкіряку. Він також прийшов подивитись на те, як вирішиться доля Онищенка.

Шкіряк ходить і думає, де ж саме Онищенко ховатиметься від слідства.

"Варіантів два. Або Австрія, бо звідти складно добитись екстрадиції, або втече у Мордор", – розмірковує Шкіряк, маючи на увазі Росію.

Коли доходить справа до голосування, то радник Авакова разом з іншими журналістами і депутатами кидається фотографувати монітор, на якому з'являються несподівано високі результати.

За притягнення до відповідальності – 275 голосів. За згоду на затримання – 265. За арешт – 263.

Після голосування до журналістів разом вийшли генпрокурор Луценко і антикорупційний прокурор Холодницький, які під час засідання сиділи в ложі уряду окремо.

"В разі якщо Онищенко буде ухилятися, він буде в розшуку. Якщо він не з'явиться, нове законодавство дозволяє притягнути його до заочної відповідальності і конфіскувати майно", – переможно рапортував Луценко.

Він переконаний, що, крім Росії, Онищенку не буде де сховатись. Тим паче на Олімпіаді в Бразилії, з якою в України є договір про екстрадицію.

Не вірить у можливість поїхати на омріяну Олімпіаду і сам Онищенко.

В коментарі УП він сказав коротко: "Олімпіада скасовується".

У своєму дописі на Facebook після голосування Ради Онищенко написав, що перебуває в Австрії, і не приїхав в Україну, бо начебто "бачить загрозу своєму життю".

"Багато людей від влади дуже не зацікавлені, щоб я почав говорити. У зв'язку з цим бачу явну загрозу моєму життю! Через це я прийняв рішення не дозволити себе показово заарештувати в залі ВР", – написав він.

На уточнююче запитання УП, кого із влади він має на увазі, Онищенко вирішив не відповідати. Однак відповів на інше:

- Що ви плануєте далі робити? В Україну поки не повертаєтесь?

- Буду захищатись і боротись.

- А якщо дійде до міжнародного розшуку? Звідки ви плануєте захищатись? З Відня, як Фірташ? З Москви, як Портнов? Чи з СІЗО, як колись Тимошенко?

- Подивимось.

Роман Романюк, Роман Кравець, УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде