Украина в XXI веке. Хроника 22 марта

Среда, 22 марта 2017, 11:00
Украина в XXI веке. Хроника 22 марта
Владислав Скобельский, для УП

Найцікавіше:

2012. Україна позбулася запасів високозбагаченого урану

2013. "Кішчачі магазини" від Королевської

2016. 22 роки для Надії

2001, четвер

Парламентські фракції Народного руху та "Реформи-Конгрес" хочуть відкликати Миколу Княжицького з Національної ради з питань телебачення. Княжицький був обраний в Нацраду по квоті саме цих політсил.

Депутати пояснюють це тим, що дехто з членів Нацради використовує "посадове становище в особистих цілях і для задоволення власних політичних інтересів".

2002, п’ятниця

Росії вигідна перемога на парламентських виборах "Нашої України", заявив віце-спікер Держдуми РФ Володимир Жириновський. Він пояснив це тим, що прихід цього "блоку проамериканської орієнтації" до влади прискорить розмежування політичних сил в Україні, після чого на політичну арену вийдуть "здорові проросійські сили".

2004, понеділок

Спікер Володимир Литвин повернув Генпрокуратурі подання про позбавлення депутатських повноважень "бютівців" Олександра Турчинова та Степана Хмари.

Раніше прокуратура порушила кримінальну справу за фактом протиправних дій групи нардепів в червні 2003-го у Лук'янівському СІЗО (тоді нардепи вимагали звільнення колишніх керівників корпорації "ЄЕСУ", яких утримували під вартою).

2005, вівторок

Голова СБУ Олександр Турчинов вважає абсурдною та антиконституційною ініціативу створення Національного бюро розслідувань.

На думку Турчинова, єдиний можливий шлях створення НБР ‑ це передати йому досудове слідство з особливо небезпечних злочинів. При більш широких повноваженнях голова СБУ прогнозує створення ще однієї поліцейської структури.

2006, середа

МЗС Росії висловило сподівання, що всі регіони України візьмуть приклад з Харківської міської ради та нададуть російській мові статус регіональної.

Рішення щодо надання російській мові статусу регіональної харківські депутати прийняли на початку березня.

2007, четвер

Після виключення Анатолія Кінаха з фракції "Наша Україна" через його призначення міністром економіки в уряді Януковича, опозиція продовжує втрачати багнети. Олексій Федун з НУ та Олександр Єдін з БЮТ залишили свої фракції та приєдналися до антикризової коаліції.

Спікер Олександр Мороз висловив впевненість, що  до травня парламентська більшість нараховуватиме 300 нардепів.

2009, неділя

ЦИТАТА ДНЯ: "Україна твердо стоїть на шляху більш тісної інтеграції з ЄС, але ми не будемо робити це за рахунок наших відносин з Росією".

Віце-прем'єр Григорій Немиря під час свого виступу на Брюссельському форумі.

2010, понеділок

Президент Віктор Янукович візьме участь у саміті з питань глобальної ядерної безпеки, який відбудеться у Вашингтоні.

Під час Вашингтонського саміту Україна візьме зобов’язання позбутися усіх запасів високозбагаченого урану.

2011, вівторок

Тисячі освітян зібрались на мітинг біля Кабінету міністрів у Києві, вимагаючи гідну оплату праці.

Учасники акції тримають у руках прапори профспілки працівників освіти та науки, а також плакати з вимогами підвищення зарплати та проти підвищення пенсійного віку.

2012, четвер

Україна позбулася усіх запасів високозбагаченого урану, повідомляє МЗС.

"22 березня 2012 року Україна у повному обсязі виконала взяті на себе зобов’язання, забезпечивши вивезення до РФ за сприяння США та МАГАТЕ останньої партії високозбагачених ядерних матеріалів з Харківського фізико-технічного інституту", - підкреслили у відомстві.

2013, п’ятниця

ВІДЕО ДНЯ: Міністр соцполітики Наталія Королевська з трибуни Верховної Ради відповідає на питання щодо гуманітарної допомоги, що застрягла на кордоні.

2014, субота

Російські спецпризначенці атакували та захопили військову частину у Бельбеку (Севастополь). Українські офіцери зустрічали нападників без зброї у руках — "щоб їх потім не звинуватили в провокації".

Командира військової частини Юлія Мамчура викрали та повезли до військової тюрми у Севастополі.

2015, неділя

В Росії помер син екс-президента Віктор Янукович-молодший. Машина з Януковичем провалилась під лід на озері Байкал.

2016, вівторок

Донецький суд Ростовської області РФ засудив українську льотчицю і нардепа Надію Савченко до 22 років ув'язнення в колонії загального режиму. Також на Савченко наклали штраф в 30 тисяч рублів — нібито за незаконний перетин російського кордону.

Рустем Халілов для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде