Начало конца

34 просмотра
Вторник, 02 февраля 2010, 16:50
Павло Северин
Павел Северин, для УП

Думай! Ти обираєш!... з цих слів починаються рекламні ролики кандидата в президенти Юлії Тимошенко, що ми, виборці, спостерігаємо на провідних українських телеканалах.

Ще на інших роликах видно як Юлія Володимирівна спілкується з лідерами деяких європейських держав. Головним меседжем цієї реклами є переконати аудиторію, що єдиний демократичний, європейський кандидат - це Юлія Володимирівна.

Але чи насправді це так? Маю сумніви. Бо європейцям добре знайомі обоє лідерів президентських перегонів, і так само як і для великої кількості українців, вони є однаково ганебними кандидатами на найвищу в країні посаду. Більше того Янукович виявляється навіть меншим злом.

Ось приміром цитата з відомої статті "Українська дилема", що була нещодавно надрукована в "The Financial Times" (Велика Британія): "Пані Тимошенко, в принципі, завдяки своїм "помаранчевим" заслугам повинна видаватися більш привабливим вибором. Однак вона зарекомендувала себе безсоромною опортуністкою, на ній, як і на панові Ющенку, лежить провина за провали "помаранчевого" табору.

У економічній політиці вона схильна до популістських втручань в економіку,... Лише в стабільній Україні можна буде забезпечити проведення економічних реформ і відновлення економіки. Пані Тимошенко - повна протилежність стабілізуючої сили. Пан Янукович, попри всі його очевидні провини, може виявитися меншим злом. Шкода, що Україна докотилася до такого" .

Дійсно шкода, шкода, що ми, виборці, такі простаки і нас так легко роками водити за ніс. Шкода, що ми так і не змогли знайти альтернативу збанкрутілим та знахабнілим політикам, шкода, що нам про це говорять із-за кордону.

Інші ролики ЮВТ, що спрямовані на виборців, які віддали свої голоси Ющенку, закликають не зрадити Україну і підтримати єдиного патріотичного кандидата.

Але представники фракції БЮТ з прем'єром на чолі не мають морального права навіть згадувати це слово. Бо патріотичні лозунги Тимошенко, на кшталт тих, що вона нещодавно зробила на віче у Львові, це лише пусті слова, що зайвий раз доводять голослівність прем'єра (до речі, її там освистали. І можливо якби пані Юлія не була жінкою, то ще й отримала б палицею по спині, як пан Шкіль на річниці створення УПА).

Я маю на увазі заяву прем'єрки про те, що якби вона жила в далеких 1918-1919 роках, то вона б абсолютно точно була серед січових стрільців, тому що там якраз і були справжні патріоти...

А от голосування про відставку пана Огризка з поста міністра закордонних справ, яке було замовлене з Москви, це вже реальні діла. Ось цитата з цього приводу із статті Сергія Лещенко та Мустафи Найема, що 4 березня 2009. була надрукована в УП: "Він, як міністр, мене радикально не влаштовував. Це непрофесійна людина, яка системно займалася провокаціями проти уряду", - заявила Тимошенко вслід відставленому міністру.

Будучи міністром з квоти президента, Огризко фактично бойкотував рішення прем'єра. Наприклад, Огризко блокував реалізацію домовленостей Тимошенко і Путіна про збільшення фінансових відрахувань України до загального бюджету СНД.

Серед тих, хто дав голоси за зняття міністра закордонних справ: партнери тітки Тимошенко Антоніни Ульяхіної - Вадим Коротюк і Михайло Соколов, партнер чоловіка Тимошенко Віталій Данілов, колишній бухгалтер ЄЕСУ Антоніна Болюра, син першої помічниці Тимошенко Юрій Трегубов та завгосп "Батьківщини" Всеволод Бородін".

Принагідно нашій квазіпатріотці можна пригадати її хіхікання з жартів Путіна над українським президентом під час їх останньої зустрічі в Криму. А президент, між іншим, є символом держави, якого легітимно обрав український народ.

Тобто виходить, що діючий український прем'єр разом із своїм колегою із сусідньої "дружньої" нам країни відверто насміхалися з держави Україна, а також з нас з вами. Список таких патріотичних діянь прем'єра можна продовжувати далі.

Тому я вважаю, що коли Янукович фактично відверто заявляє про свої антиукраїнські позиції, щоправда навряд чи він їх буде реалізовувати, то це чесно. А коли Тимошенко оголошує себе найбільшим в країні патріотом, а на ділі веде відверту антиукраїнську політику, то це підло.

В своїй попередній статті я вказав, що в другому турі не підтримаю жодного з кандидатів. Після чого багато читачів, в коментарях зазначали, що голосування "проти всіх" - це втеча від відповідальності, автоматична підтримка Януковича, тощо.

В зв'язку з цим хочу зауважити, що це і є відповідальність, показати переможцю перегонів його реальну підтримку в суспільстві, та крихкість його становища. А щодо різниці між кандидатами, то я вкотре повторюю, що її немає.

Уявіть собі таку ситуацію. Вам пропонують страву приготовлену з гнилої свинини або з гнилої телятини, щоб ви вибрали? Я обрав жодну з запропонованих.

А якщо Юлія Володимирівна дійсно хоче довести, що вона справжній патріот і державний діяч, що головне для неї доля країни, а не її оточення, що влада для неї не самоціль, то нехай зніме свою кандидатуру на пост президента і залишить Віктора Федоровича сам на сам з рядком "не підтримую жодного з кандидатів".

Це дасть ще один шанс країні позбавитися від ганьби мати президентом колишнього зека. А вона отримає вагомі політичні бонуси. Бо абсолютно очевидно, що дива не станеться і Тимошенко програє цю битву.

А це стане початком її кінця. І не лише її особисто, а й очолюваної нею політичної сили, яка побудована так, що альтернативи лідеру (Тимошенко) не існує. І коли зникає лідер, зникає вся політична сила.

Павло Северин, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)