Триумф и трагедия украинцев

40 просмотров
Четверг, 04 февраля 2010, 19:09
Михаил Кернасовский
для УП

Історія повторюється двічі: перший раз - як трагедія, другий - як фарс. Хоча може бути і навпаки. Події так званої "помаранчевої революції" 2004 року можна назвати трагедією, а можна й фарсом.

Трагедією - тому що між українцями провели чіткий водорозділ, поділивши їх симпатії між двома Вікторами. При тому Віктор Андрійович уособлював європейський демократичний вибір України, а Віктор Федорович - проросійський, євразійський, і представляв стару владу.

Вже пізніше стало зрозуміло, що сутність боротьби між Ющенком і Януковичем зводилася до елементарного егоїстичного бажання взяти під контроль державні ресурси в інтересах різних олігархічних кланів.

Все інше - російська мова, Крим, НАТО чи СНД, "Закон один для всіх", "Відділення бізнесу від влади", тощо - лише словесна полова для легковірних. Як виявилося, не такими вже й антагоністами були обидва вихідці з кучмівського інкубатора, якщо в багатьох питаннях знаходили спільну мову.

Через п'ять років українське суспільство не прозріло і не вилікувалося від хронічної хвороби зазомбованості. Додалося лише відвертого цинізму, коли люди масово, як на ринку послуг, пропонують продати свої голоси за гроші будь-кому.

А, оскільки на цьому ринку найбільш фінансово конкурентноздатними знову виявилися два претенденти, то саме на кошти когось із них і розраховували та розраховують продавці голосів.

Отже, історія знову, як в тріаді Гегеля, зробивши петлю, повторюється на якісно новому рівні. Різниця з подіями президентських виборів 2004 року одна-єдина: відсутній символ прогресу. Що, з точки зору нормальної логіки, змусило б пошукати цей символ серед інших кандидатів.

Та де там!

Соціологія, хоч і розгубила свій авторитет, як і раніше, творить з людьми що завгодно. Сказали, що є два реальні лідери перегонів - Тимошенко і Янукович, значить, немає чого рипатися і звертати увагу на інших.

То ж і знайшлося порівняно небагато самодостатніх, освічених і мудрих виборців, котрі проголосували за інших кандидатів у першому турі. Бо вони справді хотіли реальних змін в житті держави і її громадян.

На жаль, основна маса залишилася у полоні ілюзій, продовжуючи вірити у відверто брехливі обіцянки колишньої кримінальної газової принцеси і домашні заготовки професора.

Що ж, як у свій час слушно сказала одна із нинішніх довірених осіб Юлії Володимирівни, "маємо те, що маємо". Якщо люди, як, наприклад, у Чернігові, вщерть заповнюють зал, щоб послухати теревені колишнього президента, який опустився до рівня придворного блазня, то, дійсно, суспільство серйозно вражене синдромом Дауна.

Оце й є нашою трагедією. Чи, можливо, фарсом?

Михайло Кернасовський, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)