Общественные аналитические центры: цель создания и основа работы

94 просмотра
Четверг, 06 мая 2010, 15:10
Тарас Плахтий
для УП

Розвиток подій в Україні та розрізнена реакція на них зі сторони проукраїнських партій та громадських організацій засвідчили складність координації їх зусиль та взаємодії для досягнення спільних цілей по захисту національних інтересів.

Очевидно, що Україна зіткнулася з системними впливами зі сторони геополітичних гравців, у першу чергу - Росії, яка в особі своїх проімперських еліт здійснює відкритий і прихований тиск для досягнення власних стратегічних інтересів ціною національних інтересів нашої держави.

Згідно з теорією одного з основоположників сучасної американської військової стратегії Джона Бойда, при взаємодії двох конкуруючих систем, їх діяльність може бути представлена у вигляді кібернетичної моделі - циклу OODA, яка передбачає багатократне повторення петлі дії, що складається з чотирьох взаємопов'язаних процесів - спостереження, орієнтації, рішення та дії.

Фактично має місце розвиток ситуації по спіралі, на кожному витку якої відбувається взаємодія з зовнішнім середовищем та вплив на супротивну систему.

Особливістю петлі Джона Бойда є реалізація принципу зворотного зв'язку, у відповідності до якого частина інформації з виходу системи частково подається на її вхід, щоб уточнити або скорегувати розвиток системи на наступних витках взаємодії.

Зрозуміло, що владні еліти Росії у повній мірі реалізують всі етапи петлі Бойда при розробці та здійсненні системного впливу на українську владу і все суспільство. В той же час, внутрішні олігархічні клани, що знаходяться зараз при владі, також у якійсь мірі користуються такими стратегічними підходами для досягнення власних цілей за рахунок національних інтересів України.

Нажаль, сьогодні більшість проукраїнських партій та громадських організації з різних причин не в стані використовувати системні підходи такого рівня для розробки стратегії і тактики захисту національних інтересів, а їх діяльність дуже часто є точковою, спонтанною, невпорядкованою, базується на викривленій інформації, і являє собою неповну петлю Бойда у вигляді перерваної спіралі без частини витків.

Основними елементи петлі Бойда (циклу OODA) є:

Спостереження (Observation). Збір інформації з внутрішніх та зовнішніх джерел.

Орієнтація (Orientation). Формування множини можливих планів (варіантів) і оцінка кожного з них по сукупності критеріїв.

Рішення (Decision). Вибір найкращого плану дій для практичної реалізації.

Дія (Action). Практична реалізація вибраного плану дій.

В ідеалі кожна проукраїнська політична партія чи ГО мала б здійснювати свою діяльність у відповідності до неперервної спіральної послідовності циклів OODA.

В умовах ситуації, що виникла внаслідок дій нинішньої влади, пропонується створювати центральні та регіональні міжорганізаційні громадські аналітичні центри для ефективної реалізації перших двох етапів петлі Бойда - спостереження (Observation) та орієнтації (Orientation).

Інші два етапи циклу OODA мали б реалізовуватися безпосередньо в партійних та громадських організаціях, використовуючи інформацію, отриману від своїх членів-учасників громадських аналітичних центрів, на основі результатів роботи власних внутрішніх аналітичних груп та керуючись своїми програмними засадами.

Створення аналітичних центрів мало б здійснюватися шляхом делегування партійними і громадськими організаціями для участі в їх роботі певної кількості своїх експертів та аналітиків, які одночасно були б і комунікаторами з материнськими організаціями.

Позитивну роль у стабілізації діяльності таких центрів мали б відіграти залучені незалежні експерти та аналітики.

Для блокування внутрішніх конфліктів між учасниками центру, які належать до структур з різними ідеологіями, пропонується організувати їх діяльність у відповідності до алгоритму роботи динамічних мережевих організацій без керівного ядра.

В якості одного з базових орієнтирів діяльності центру доцільно використати роботу Д. Шарпа Від диктатури до демократії: концептуальні засади здобуття свободи.

Приміром, перше засідання Львівського громадського аналітичного центру, створеного на описаних вище засадах, відбулося 26 квітня. Його учасники обговорили коло актуальних політичних проблем питань.

Зокрема, стратегічні цілі, які вирішують геополітичні гравці (Росія, Євросоюз, США) внаслідок розгортання подій, пов'язаних з договором про ЧФ, загроза розпалювання громадянського протистояння та конфліктів в Україні, конструювання можливих сценаріїв розвитку подій у вівторок, 27 квітня, конструювання можливих сценаріїв розвитку подій.

Важливим наслідком діяльності громадських аналітичних центрів мав би стати позитивний вплив на процеси об'єднання розрізненої української опозиції на основі спільних ідеологічних точок дотику шляхом інтенсивних комунікацій між членами їх аналітичних підрозділів.

Тарас Плахтій, член товариства "Мале коло", для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)