"За Родину и Сталина", или за Украину?

76 просмотров
Пятница, 07 мая 2010, 10:38
Богдан ЧервакБогдан Червак
глава ОУН
 

У січні 1944 року, коли перебіг Другої світової війни остаточно склався на користь антигітлерівської коаліції, президія Верховної Ради Української РСР оприлюднила звернення до громадян України.

У ньому наголошувалось на необхідності давати рішучу відсіч націоналістам як "прислужникам Гітлера". Звернення настільки характерне, як для комуністичного режиму, що важко втриматися від цитати:

"Дорогі товариші робітники, селяни, інтелігенти! Ваш ворог не тільки німецькі розбійники. Ваш ворог - зграя українсько-німецьких націоналістів... Українсько-німецькі націоналісти, зрадники народу й гітлерівські прихвосні, допомагають німцям грабувати український народ...

Не вірте їм! Спитайте, що зробили вони для спільної справи звільнення Українського народу з-під гітлерівського ярма? Чи вбили вони хоч одного німця, чи пустили під укіс хоч один німецький ешелон? Не давайте їм обманювати себе!

Знищуйте цих шахраїв - агентів німецьких загарбників!

Українсько-німецькі націоналісти ... є спільники Гітлера... Будучи агентами гітлеризму, українські націоналісти хочуть перетворити Україну на колонію німецького імперіалізму, а український народ - на рабів німецьких баронів і поміщиків".

Власне, цим зверненням і було започатковано масштабну інформаційну кампанію з дискредитації національно-визвольного руху, шляхом нав'язування суспільству стереотипів про українських націоналістів як спільників німецьких загарбників.

Цікаво, що при цьому радянська пропаганда особливо не гребувала методами.

Чого лише вартує оксюморон "українсько-німецькі націоналісти". Не зважаючи на повну абсурдність, його свідомо вжито в згаданому зверненні.

Самі ж стереотипи виявилися настільки живучими, що й сьогодні чимало українців вірять у міф про "українсько-німецьких націоналістів". Попри об'єктивні факти, які вказують на безкомпромісну боротьбу ОУН і УПА із німецькими окупантами.

Доля подарувала мені зустріч із ветераном, який у лавах Червоної армії пройшов усю війну, і героїчно завершив її в Берліні.

Нині покійний, Владислав Леонтович одного разу поділився спогадом, який кардинально змінив його уявлення про мету цієї страшної війни.

У 1943 році до нього в полон потрапила молода українка-націоналістка. На запитання "за кого і за що вона воює", вона з гордістю відповіла: "За Україну!"

Леонтович зізнався, що почути таку відповідь йому та іншим червоноармійцям було незвично, бо на аналогічне питання вони відповідали трафаретно: "За Родіну, за Сталіна!"

Ця зустріч і розмова справили на пана Леонтовича наскільки сильне враження, що він на початку 90-х років минулого сторіччя, проживаючи у Криму, одразу ж вступив до УГС, Руху, Товариства української мови - щоб, як і ця молода дівчина, "боротися за Україну!"

Цю історію я пригадав ще й тому, що Владислав Леонтович багато років поспіль збирав документальні дані про боротьбу ОУН і УПА проти німецької армії. Зібрані факти та свідоцтва він поширював серед своїх друзів у формі листівок, які часто-густо видавав коштом своєї мізерної пенсії.

Окремі листівки наскільки промовисті, що є сенс пригадати зміст бодай однієї:

"У лютого 1943 року бойова сотня УПА атакувала місто Володимирець, і звільнила з місцевої в'язниці ув'язнених.

У березні інша сотня УПА атакувала Орисев, знищивши в ході операції 60 німців.

У березні 1943 року відбувся багатогодинний запеклий бій між одним із загонів УПА, і великим каральним загоном німців. Чотири атаки карателів на позиції українських партизанів не мали успіху. Німці змушені були відступити, втративши при цьому 58 чоловік убитими.

У квітні 1943 року загони УПА одночасно атакували Ковель, Дубно, Крем'янець, Луцьк та інші міста, звільнивши з німецьких в'язниць і концтаборів сотні ув'язнених.

У квітні цього ж  року відділи УПА повели наступ на Іванову Долину на Костопільщині, яка контролювався німецькими частинами. Здобули цей добре укріплений населений пункт, забрали в німців чимало зброї й вибухівки.

У травні 1943 року повстанцям вдалося знищити генерала СС Віктора Лютце, який був довіреною особою Адольфа Гітлера. Тоді ж, у травні, партизани УПА ліквідували в одному з боїв 200 німецьких карателів, помстившись їм за знищення села Стежок.

У серпні 1943 року бійці УПА захопили місто Камень-Каширський, взявши як трофеї 5 кулеметів, 100 пістолетів, 20 тисяч патронів, 16 автомашин, 7 мотоциклів, 4 радіоприймачі й 11 коней.

На початку жовтня 1943 року недалеко від села Устиновка партизани УПА знищили 83 німецьких жандарми, захопивши при цьому 8 кулеметів, багато патронів і гранат.

У жовтні цього ж року відбувся затяжний бій УПА з німцями в містечку Барші, що на Коростенщині.

У січні 1944 року українські повстанці розгромили велику німецьку колону в районі Кам'янця-Подільського, захопивши при цьому 7 кулеметів, 2 міномети, 10 гвинтівок, 500 гранат і близько 30 тисяч патронів.

Останній бій між УПА й вермахтом відбувся у вересні 1944 року в горах на південь від Коломиї. У цьому бою німці втратили дві особи вбитими й двох полонених. Такі ж втрати були й у партизанів".

Цей фактаж Леонтович визбирував у сучасних історичних дослідженнях на тему боротьби ОУН і УПА. І робив він це добросовісно й наполегливо.

Адже до цього його кликав обов'язок перед дівчиною-українкою, яка в цій страшній війні боролася "За Україну"!

Обидва документи - і звернення від президії ВР УРСР, і маленька листівка - яскраві ілюстрації до нашого історичного минулого. Та й до сьогодення теж.

Тому що вони наглядно демонструють: як, з одного боку, легко потрапити під бульдозер радянської пропаганди й ніколи не вилізти з-під нього. А з другого, як інколи легко і швидко можна позбутися фальшивих ідеологічних штампів.

І історія життя ветерана-червоноармійця Владислава Леонтовича - тому гарне повчальне підтвердження.

Богдан Червак, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)