13 и 1 неделя топтания на месте, по стране

67 просмотров
Пятница, 04 июня 2010, 13:44
Александр Палий
политолог, кандидат политических наук, для УП

Більшість ЗМІ розповідатимуть про здобутки нової влади за 100 днів. Десь за швидко згаданою звичкою зализуватимуть. Хтось оптимістично говорить, що не все так погано, і що за цей час можна було продати і поцупити значно більше...

Може й так. Люди в країні народжуються, товаришують, одружуються, зрештою, просто живуть і переживають. У багатьох громадян все ще теплиться надія, що можна пережити й це.

"Скасування" Конституції

В Україні відбулося антиконституційне скасування місцевих виборів (з травня в країні діють лічені легітимні органи місцевої влади), антиконституційне формування уряду "тушок", антиконституційне продовження перебування на території України ЧФ Росії до 2042 року (засідання ВР відкрилося без кворуму).

Сформована владою Вища Ради Юстиції отримала право призначати суддів, хоча в Конституції цього права, що кардинально змінює судову систему України, не передбачено.

Мін'юст представив законопроект "Про столицю", який скасовує прямі вибори мера Києва, антиконституційно урізаючи права киян.

Країна з корупцією

На посади начальників обласних УВС призначено четверо раніше засуджених громадян.

Кошторис більшості об'єктів "Євро-2012" загадково зріс у півтора-три рази у порівнянні з початково запланованими. Це мільярди і мільярди.

З виділених постановою Кабміну 100 мільйонів гривень, призначених для сільгоспвиробників усієї України, більше половини, а саме 54, 4 мільйони, направлені одній фірмі в Донецьку область.

Правоохоронці заарештували заступника міністра охорони навколишнього природного середовища Богдана Преснера за отримання хабара за сприяння в призначенні на посаду керівника обласного рівня у розмірі $200 тисяч.

Кредо - безпорадність

Президент поставив завдання Комітету з економічних реформ підготувати не пізніше ніж за 60 днів проект програми економічних реформ. Програму, про яку з 2005 року на кожному кутку розказувала Партія регіонів, вочевидь, поцупили конкуренти.

Нову, гладенько скомпільовану, підготувала одна американська фірма, як кажуть, за кругленьку суму. За що ж отримують гроші в уряді?

Президент заявив, що "вже в другому півріччі станемо працювати над стратегічною програмою розвитку України до 2020 року". Влада усвідомлює свою нездатність вирішити проблеми країни сьогодні, і годує країну обіцянками про 2020 рік.

Адміністрація Януковича безрезультатно намагалася вилучити у журналістів відео з падінням вінка на президента. Замість того, щоб посміятися разом з країною.

Прес-служба Кабміну скасувала акредитацію на засідання уряду журналіста "Газети по-українськи" Андрія Шматова за те, що той сфотографував Табачника в цікавій позі, так ніби він плазує від кулі "бандерівського снайпера".

Країна без ума

Демонтаж зовнішнього тестування, посилення корупційних схем в освіті.

Скасування державного іспиту з української для бакалаврів.

Табачник: 75% курсу світової літератури становитиме російська, що є культурним обкраданням українських дітей. При всій повазі до російської літератури, це лише одна з літератур. Земля не починається з Кремля, і навіть не крутиться навколо нього, як би зворотного не хотілося Табачнику.

Міністр освіти заявив, що уряд уріже вивчення української літератури в школах: "Шибко умниє!".

Міністерство освіти Криму запропонувало 1 вересня провести в школах урок, присвячений програмі президента Януковича "Україна для людей".

Схід і Захід - нацьковані

У ВР зареєстровано законопроект про скасування 50%-вої квоти на український продукт у теле- та радіоефірі.

Янукович у Страсбурзі: "Визнавати Голодомор геноцидом - неправильно", а "Голодомор - спільна трагедія народів СРСР". Тільки чому за переписами між 1926 і 1937 роками кількість українців в СРСР скоротилася на 15,3%, а, приміром, росіян зросла на 20,7%?

За потурання діючої влади в Україні "увічнили" масового убивцю всіх часів і народів Сталіна.

Замість обіцяного "об'єднання країни" - підтримка реабілітації убивць українців та історичних концепцій, які не залишають українському народові місця на його власній землі, удари в серце ідентичності країни, плани урізання поширення української мови, яка й так ще не відійшла від наслідків геноцидів.

Семиноженко виступив за скасування дубляжу фільмів українською, хоча пересічно український дубляж більш якісний, ніж російський.

Табачник злукавив, що після запровадження українського дубляжу кількість глядачів у львівських кінотеатрах зменшилася на третину. За офіційною інформацією прибутки львівських кінотеатрів за 2009 рік зросли на 22%. Приблизно такі ж цифри - й по решті країни, включно з Донецьком.

Уряд запропонував змінити назву ракетного крейсера "Україна" і продати його Росії.

Кримський парламент вніс зміни в Конституцію автономії, за якими у тексті російською мовою назва кримського парламенту змінюється з "Верховна Рада Автономної Республіки Крим" на "Верховный Совет".

Свобода мовчанки

200 журналістів заснували рух "Стоп цензурі!". Десятки журналістів заявили про запровадження цензури на СТБ і "1+1". На УТ-1 працівникам під загрозою звільнення заборонено коментувати події на телеканалі.

Під запевнення влади у відсутності тиску, в ЗМІ запанувала самоцензура і цензура власників.

За даними моніторингу "Інтерньюз" і "Телекритики", у новинах всеукраїнських телеканалів "кількість матеріалів із порушеннями журналістських стандартів зросла практично на порядок".

Заява ЄС: він стурбований ситуацією, яка складається в Україні зі свободою слова. "Репортери без кордонів" теж заявили про погіршення ситуації в медійному просторі. І це тільки початок.

Покращення їхнього життя вже сьогодні

Затверджено бюджет-2010 - без обговорення і без дотримання процедури розгляду. Попри обіцянки влади знизити витрати на чиновників на 20%, ці видатки в середньому зросли на 25%.

У бюджеті на 2010 рік передбачено зростання адміністративних витрат - на Кабінет Міністрів на 11,7%, на президента (разом з РНБО, Інститутом стратегічних досліджень тощо) - на 28,6%, на Верховну Раду - на 18,2%.

Бюджет не передбачив виконання абсолютної більшості обіцянок влади. Обіцяли мінімальну зарплату 1750 гривень - отримали 884, обіцяли прожитковий мінімум 1635 гривень - є 839. Обіцяли по 500 гривень на дітей з 13 до 18 років - є нуль.

Програма економічних реформ передбачає підвищення пенсійного віку для жінок. А як же кухня, яку для жінок зарезервували Янукович і Азаров?

Все для народу

У парку Горького в Харкові з 24 травня і по сьогодні триває силове протистояння проти вирубки дерев між міліцією і хлопцями з бензопилами з одного боку, та харків‘янами з іншого. Кількість побитих і заарештованих іде на десятки.

Верховна Рада прийняла в цілому закон про внесення змін до деяких законів щодо оподаткування. Удвічі збільшено терміни чергових і позачергових податкових перевірок. Податкові органи отримали право перевірки без попередження.

Кабінет Міністрів буде рекомендувати Національній комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) переглянути ціни на газ для всіх категорій споживачів.

Репресії , як вони є

Партія Регіонів зареєструвала законопроект, який фактично забороняє свободу зібрань. Міністр МВС заявляє, що опозиція має проводити мітинги на околиці міста, щоб не заважати громадянам.

При цьому найбільше громадянам заважає сама влада проїздом своїх кортежів, зокрема й під час поїздки Януковича на відзначення "100 днів".

Відновлення старих кримінальних справ проти опозиції і початок нових. Одночасно суд і Генпрокуратура закрили усі кримінальні справи проти всіх людей, що допомагали Януковичу в 2004-2007 роках.

Кримінальне переслідування депутатів, які під час ратифікації Угод по Чорноморському флоту захищали Конституцію України, зокрема принцип виключно особистого голосування депутатів та заборону на розміщення в країні іноземних військових баз.

Відмова в порушенні кримінальних справ проти провладних депутатів, які завдали своїм опонентам тілесні ушкодження середньої тяжкості.

Тиск на студентів і керівників навчальних закладів з боку силових структур та влади з метою заблокувати реалізацію права на свободу політичної діяльності, звільнення студентів за участь в "атитабачній кампанії".

Арешт сестри опозиційного депутата. При тому що правоохоронці зазвичай побоюються підходити близько й до помічників. Генпрокуратура говорить про висунення звинувачення в "отриманні хабара", а згодом змінює свої "покази" і говорить лише про "вимагання хабара".

Союзник регіоналів - Народна партія Литвина - заявляє про посилення тиску на її представників на місцях з боку "партії влади" з метою змусити їх перейти до Партії Регіонів.

"Прагнення місцевих князьків монополізувати не лише адміністративну, а й політичну владу контрпродуктивне, оскільки шляхом залякування заганяти людей до якої-небудь партії в підсумку лише шкодитиме цій партії", - із заяви партії-коаліціанта.

Відмова від суверенності

Окремі міністри уряду Азарова визнали, що призначення в уряд лобіювалися з-за кордону (!). Не обов‘язково бути Пінкертоном щоб побачити роботу на завдання максимальної шкоди Україні окремими членами Кабміну, які, вочевидь, важко заробляють на державні дачі в Підмосков‘ї.

Що б не казала влада, ЧФ Росії на території України - обмеження суверенітету держави на 19 тисячах гектарів української землі. Ідеологічне і матеріальне підживлення сепаратизму, демонстрація всьому світові про входження країни у зону впливу Кремля.

Проголошення позаблоковості - прямий шлях у "сіру зону", безглузде з точки зору більшості експертів самообмеження суверенності й маневру зовнішньої політики.

Семиноженко запропонував вступ України до союзу Росії і Білорусі.

Режим стає дедалі більше схожим на режим Лукашенка у Білорусі. З однією дуже принциповою відмінністю - Лукашенко приймає рішення самостійно.

Україна погодилася віддати всі запаси високозбагаченого урану Росії та США "в обмін" на фотографію з президентом Обамою, щоправда, кольорову.

Замість "відновлення довіри" партнерів - їхня неприхована зневага

Приміром, спонтанна ідея Путіна про об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу". Вочевидь, російське керівництво вважає нинішніх керівників України розумово здатними на такий крок. Кують залізо, не відходячи від "клепки".

Віце-прем'єр РФ Сергій Іванов заявив, що не бачить проблем у тому, щоб продати США технології, які розроблені в Києві й належать Україні.

Російський виробник ядерного палива ВАТ "ТВЕЛ" і українська енергокомпаній НАЕК "Енергоатом" підписали довгостроковий контракт на постачання ядерного палива для АЕС України після 2010 року. Умови не розголошуються, бо "комерційна таємниця", але відомо, що диверсифікація постачання палива на українські АЕС не передбачена.

Одразу два металургійних гіганти України - Запоріжсталь та імені Ілліча - стали черговими активами, які опинилися під контролем Росії в результаті непрозорих операцій.

Медведєв: "А прійдьотся!". Янукович: "Всі дороги ведуть у Москву".

Олександр Палій, політолог, кандидат політичних наук, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)