Чужой

23 просмотра
Вторник, 08 июня 2010, 09:42
Евгений Булавка
для УП

Микола Азаров - знакова постать для української політики. Він був одним з символів епохи Кучми, і невипадково став другою людиною в державі Януковича.

Якщо його печерний, за європейськими мірками, рівень політичної культури - згадаймо хоча б публічне "да пошли вы" та "реформы - это не женское дело", - декого може приголомшувати, то, очевидно, для чинного президента жорсткість Азарова є запорукою надійної роботи усієї владної машини.

Але останнім часом доводилося спостерігати дивні речі. Так, під час "медового місяця" Кремля та нової української влади, відверто кажучи, виникли сумніви - якому ж президенту насправді служить український прем`єр?

Досвідчений фінансист, як прийнято вважати, Азаров зміг зверстати державний бюджет тільки за умови знижки на ціну газу з боку Росії, в обмін на яку Україна пішла на безпрецедентну політичну поступку, залишивши фактично назавжди Чорноморський флот у Севастополі.

Анонсуючи спільні з Росією проекти в авіації, атомній енергетиці, газотранспортній сфері, Азаров постійно наголошує - без такої співпраці Україні не вижити. Це щонайменше дивна позиція для одного з керівників держави, який не хоче шукати ані власних ресурсів для розвитку, ані, принаймні, диверсифікувати ризики, щоб слідом за залежністю економічною, не потрапити в залежність політичну.

Розголосу набула пропозиція, озвучена Путіним, щодо об`єднання активів "Газпрому" та "Нафтогазу". Новину подали як "експромт" від російського прем`єра. Скільки є наївних людей, які повірять в "експромт" кадрового чекіста, особливо в такій важливій сфері?

Думається, такі сюрпризи й стали можливими тому, що українську сторону на переговорах з головою російського уряду представляв саме Азаров, а не хтось інший.

Саме він - головний лобіст вступу України до Єдиного Економічного Простору у 2003 році. Тоді Микола Янович працював першим віце-прем`єром в уряді Януковича при президенті Кучмі. Путінський проект, зрештою, провалився. Але його палкий поборник продовжує реалізовувати ідеологію ЄЕП вже на посаді прем`єр-міністра України.

Причому і тоді (в часи Кучми), і тепер (за Януковича) президенту доводиться охолоджувати запал, з яким Микола Янович береться об`єднувати російську та українську економіки.

Азаров з усією очевидністю і надалі буде прихильником будь-яких масштабних інтеграційних проектів з боку Росії. І деякі причини такої позиції лежать на поверхні.

На відміну від багатьох людей різних національностей, які сприйняли незалежність України, Азаров, який приїхав сюди у середині 80-тих з Росії, так і не зміг, а точніше не захотів до кінця натуралізуватися.

Зовнішній прояв цього - його рівень володіння українською. Здавалося б, двадцять з хвостиком років - достатній термін для того, щоб навчитися більш-менш добре читати. Хоча, відверто кажучи, солов`їну з успіхом опановують і японці з нігерійцями. Але вона чомусь принципово не дається уродженцю Калуги.

Політично ж Азаров завжди надзвичайно лояльний до того, що пропонує Москва. Природними є симпатії людини до своєї історичної батьківщини. На здоров`я, як то кажуть, але ж не на державній посаді.

І тут навіть неможливо звинувачувати його у зраді або чомусь подібному, оскільки зрадити можна щось своє, рідне, чим для Азарова Україна, очевидно, не є.

Ми, на жаль, звикли до речей, які деінде легко б стали причиною величезного збурення. Можна тільки здогадуватися про реакцію суспільства і преси, якби французький міністр познущався з французької так, як Азаров знущається з української.

Або якби російський урядовець дозволив би собі хоч натяк на дії, що шкодять стратегічним інтересам, суверенітету, міці російської держави.

Легко було б все це списати на прояви української демократії (в минулому). Але Азаров став головою уряду не внаслідок формування коаліції за результатами парламентських виборів, а через маніпуляції з регламентом Верховної Ради та перетягуванням в більшість депутатів з опозиційних фракцій.

Уявімо, на хвилиночку, що завдяки такій комбінації прем`єром Росії стає, наприклад, Віктор Ющенко.

Можливо, присутність саме Азарова на прем`єрській посаді додає Віктору Януковичу спокійного сну. Та й поки Микола Янович займається економікою, на улюблене Межигір`я залишиться більше часу.

Янукович ще під час виборів продемонстрував, що він елементарно не встигає реагувати на швидкі зміни ситуації. І титанічні зусилля його оточення, яке намагається зліпити образ сильного лідера, на цьому тлі виглядають гротескно.

А от його "права рука" добре знає чого хоче. Тому такими темпами скоро посаду Януковича з президента України треба буде перейменовувати в "президенти Межигір`я", оскільки  управління всією іншою територією буде здійснюватися з сусідньої столиці.

Євген Булавка, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)