Постмодернизм: ловушка для Слонопотама

109 просмотров
Вторник, 08 июня 2010, 16:49
Валентин Ткач
для УП

Найперше, домовимося про сенс уживаних термінів.

Постмодернізм я розглядатиму в частковому економічному сенсі, як еклектичну суміш супероснов: капіталів, капіталістів і споживачів.

Його прояви у філософії, мистецтві, літературі тощо є суть індуковані стани проявів постмодернізму в економіці.

Коли я чую слово постмодернізм, я згадую слова Генрі Форда: "Реальний дохід дає тільки виробництво. Все решта - лише узаконені форми спекуляції".

Заперечуючи хибні цінності суспільства споживання, наївно постмодернізм сприймати, як його альтернативу.

Постмодернізм - це гламурне прикриття метастазів суспільства споживання. І це так тому, що вже дуже давно він перетворився у витончений фінансовий інструмент.

Розглядаючи різні прояви сучасної економічної кризи, простежуючи її ланцюги, можливо зробити загальний, але не повний, висновок: криза виросла з нестримного, штучного розвитку попиту.

Цей попит стимулювався нав'язаним споживачеві кредитуванням, кредитування забезпечувалося безвідповідальною колосальною емісією нічим не зв'язаних грошей.

В умовах модерну така ситуація миттєво розкривається через дисбаланс, що знаходить прояв в інфляційних процесах. Тому вихід був знайдений у вигляді сурогатних, віртуальних деривативів, якими зв'язали емісійну масу.

Забезпеченням сурогатних деривативів і виступив постмодерн.

У результаті, всі методики рейтингових агентств показували бездоганні контрольні суми, але проти реальних активів в цих сумах стояли ілюзорні цінності постмодерну.

Не важко здогадатися, у кого в результаті постмодерністських трансакцій виявлялися перші, а у кого другі. У трикутнику капітал-капіталіст-споживач останній опинився "в боргах, як в шовках".

І коли я кажу споживач, то маю на увазі не тільки американські домогосподарства, а вони на межі банкрутств до третього покоління, а й окремі країни, наприклад Грецію.

Саме постмодернізм накачував ілюзорним змістом фінансові бульки, саме він майстерно формував хибні цінності, облаштувавши їх у симпатичну протестну оболонку. Гламур і креатив відразу стали неймовірними активами.

Сукня "зірки", письмовий стіл модного письменника, зареєстроване зображення мишеня стали забезпеченням тисячних, а часом мільйонних запозичень.

Коли діамантовий собачий нашийник продають за гроші, які складають бюджет охорони здоров'я окремої африканської країни, я відмовляюся це розуміти. Але аукціони видають довідки, що це саме так. Під ці довідки оформляються страховки, вони знову і знову формують кредитні історії...

А рейтингові агентства показують бездоганні контрольні суми. Коли я почув, що "вартість" гравців збірних з футболу, які приїхали на нинішній чемпіонат світу, перевищує мільярди доларів, то чомусь подумав, що це всього лише близько 600 чоловіків, які просто віртуозно копають м'яч.

І тоді я задав собі питання - а як оцінили б ці ж "оцінювачі", скажімо, симпозіум 600 світових кардіохірургів? Втім, постмодернізм на те й "заточений", щоб в ньому важко було зрозуміти логіку.

Але вона легко читається, коли розумієш, що за "корову у формаліні" цілком можна купити кілька українських сіл з усім їхнім ремигаючим стадом. Ось тоді і починаєш щось розуміти, і знову звертаєшся до Генрі Форда.

Постмодернізм - це помилкова цінність. Він має свої суто утилітарні цілі, в які б не примірював до себе шати. Постмодернізм - інструмент управління, управління вправного, але до хибних цілей.

Його автори - не обов'язково особистості, а швидше не особистості, а носії зовсім не постмодерністських інтересів у трикутнику капітали-капіталісти-споживачі.

Їх завдання зараз, прикриваючись риторикою про креатив, "бізнес в стилі фанк" і так далі підготуватися до головного - інформаційної цивілізації, в якій майнова нерівність поступиться місцем "цифровій".

В інформаційному світі ієрархічні структури втрачають здатність осмислити сучасний гігантський потік інформації. Для цього придатні мережеві структури.

Тому, побудова такої глобальної мережі і є надзавданням істинних модераторів економічного постмодернізму. ООН, НАТО, ЮНЕСКО, ті ж Антиглобалісти - суть прообрази такої майбутньої мережі.

Що стоїть на шляху цієї реалізації? На їх шляху стоять ієрархічні суверенні системи управління різних держав. Як їх послабити, розхитати, зробити проникними?

Постмодернізм, з його креативним хаосом, найкращий для цього інструмент.

Я добре розумію тривогу, яку вкладав Дерріда в слова, що алфавіт нищить діалект. Він жалкував про втрату різноманітності, імпровізації, палітри мови. Але його заклик до деконструкції я не розумію як буквальний заклик відмовитися від неминучого для життя будь-якої спільноти людей формалізму.

Я його розумію, як необхідність нового компромісу, формування нової уяви про успіх.

А апологетам постмодернізму, я хотів би запропонувати вибір: "До якого хірурга вони ляжуть на стіл? До класичного догматика, з традиційними підходами до професії, або до постмодерніста, з його креативними та невгамовними імпровізаціями?".

У прихильників економічного постмодернізму є багато аргументів "за". Але свої переваги вони доводять, використовуючи класичні методики - ті ж кількісні оцінки багатства.

Мені неодноразово доводилося зустрічати приклад, що якась ІТ-компанія, чи то не з напівпідвала, зі штатом у кілька десятків осіб, за кілька років "збивала" капітал, який перевищує Фонд майбутніх поколінь Норвегії. А цей фонд створювався десятиліттями важкої роботи на бурових цілим поколінням скандинавів.

Заперечити тут нічого, але замислитися є над чим. Для мене очевидною є необхідність внесення радикальних змін до методик світових рейтингових агентств.

Всі активи в цих методиках повинні бути зважені: не може однаково оцінюватися фабрика з виробництва накладних вій для котів і молочна ферма.

У ці методики необхідно ввести вагові множники, які б враховували, наприклад, валеологічну цінність активу для людини. Сотка української землі не може і не повинна коштувати стільки, скільки коштує мобільний телефон.

Коли я чую заклики до нашого керівництва сміливо вводити в практику своєї роботи креатив і постмодерн, то дуже сподіваюся, що цього не станеться. Інакше, замість нашої землі і корови, що дає молоко, ми залишимося з "коровою у формалін. А постмодерністи цей обмін обставлять в кращих традиціях карнавалу.

Так ще, по-моєму, називають постмодернізм: "суспільство карнавалу"?

Ось тільки у кого після цього карнавалу залишиться похмілля?

Якщо у вас заклинило двері, але замість того, щоб змастити петлі, вам пропонують постмодерново висадити одвірок, то добре подумайте, кому вигідно, щоб на ніч ви залишилися без дверей в домі.

При цьому, дуже важливо, щоб, поринувши у роздуми, ми попередньо все ж таки встановили для себе якесь виразне бачення - а чого ж ми хочемо? Яка наша уява про щастя? Що можна вважати справжнім успіхом?

Я вже наводив приклад світового соціологічного дослідження, за яким виходило, що жителі Норвегії та Нової Зеландії є одними з найбільш незадоволених способом розподілу благ у своїй країні, а в Бразилії та Аргентині цей показник найменший.

То можливо потрібно в методики світових рейтингових агентств коректно включити поряд з поняттями капіталізація та ліквідність ще такі показники, як "сієста" та "маньяна"?

Напевно, з таким постмодерном я б погодився. Але лише в глобальному масштабі.

Валентин Ткач, Чернівці, для УП

Пастка для Слонопотама*: вигадана пастка для істоти, яку вигадали П'ятачок та Вінні-Пух, яких вигадав Алан Мілн.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)