Фактор ГБ

33 просмотра
Пятница, 06 августа 2010, 12:33
Остап КрывдыкOstap Kryvdyk
руководитель направления "Украина и мир", Аналитический центр УКУ

Літо - час не тільки відпусток, а й перегрупування сил. І якщо "опозиція" гартує бойовий дух десь на морях, замість того, щоб вже зараз задавати порядок денний на кінець серпня, то влада перезапускається - у тому числі, і в силовому плані: хтось же ж повинен захистити її від потенційних протестів.

Думаю, що урок Помаранчевої революції "біло-голубі" вивчили добре.

Один з моїх друзів, свого часу близький до Юрія Луценка, казав мені, що міліція навряд чи зможе бути надійною опорою режиму, принаймні цієї осені. За 5 років демократії ОМОНівці реально розівчилися давати собі раду масовим акціям, більше того - наявний дефіцит щитів, шоломів, наколінників.

Не знаю, правда це чи ні, але суб'єктивно міліція не виглядає найбільш ефективною і організованою опорою режиму.

Внутрішні війська - це звичайні українські хлопці, котрі не підуть зі зброєю на людей - після Майдану це неможливо. Армія - тим більше.

Залишається СБУ. От ця сила, як на мене, не надто змінилася - принаймні, в кадровому наповненні, і з новим керівництвом прийшли старі правила гри.

Персональна бесіда з ректором УКУ Гудзяком, запит до міліції щодо "конституційної поліграфії" партії "За Україну" в Луцьку, а тепер і "запрошення" на бесіду до СБУ керівника кіноклубу "Смолоскипу" Олега Шинкаренка, про що він повідомив у своєму блозі - це починає нагадувати 70-ті, і від цього погано пахне.

Основа їхньої дії - "персональна" робота з людьми, найкраща протидія їм - публічність. Ефективність цього підходу доказав отець Гудзяк, коли офіційно повідомив про візит.

Поділюся власним досвідом "спілкування" з СБУ. В квітні 2001 року, тоді я був активістом руху "За Правду", координував його осередок на рідному філософському факультеті ЛНУ, до мене підійшов якийсь чоловік, ненабагато старший за студентський вік. Представився "Андрієм", сказав, що є викладачем історичного факультету і дуже цікавиться українськими молодіжними рухами.

Молодий і недосвідчений, я тоді почав гаряче ділитися з ним революційними переконаннями і планами на майбутнє, шукав аналогій в французьких і індонезійських студентських виступах, польських "Солідарності" і карнавалі гномів Фридриха Майора - та в якийсь момент він запитав "чи не хочете ви допомагати Український державі?". Під "допомогою" він мав на увазі злив інформації про те, що відбувається, про джерела фінансування, про контакти активістів і імена найактивніших.

Для мене цей момент був шоком: я зрозумів, що мене вербують в стукачі, і дуже розлютився на себе, розуміючи, що напатякав зайвого. Розмова з есбеушником швидко закінчилася, хоча він застеріг за собою право "дзвонити, якщо щось треба буде".

СБУ діяло тоді проти нас, активістів антикучмістського руху, по-різному. Показувало "оперативне кіно" ректорам вузів, вимагаючи репресій. Тихенько споглядало з підворотень, прогулювалося позаду.

Потім були і телефонні дзвінки з погрозами, і підкинуті чужі речі з відкритими кримінальними справами, і примусове підсаджування в автомобіль, і навіть побиття з погрозами вбивства...

У квітні 2005-го, коли я працював помічником прес-аташе на Євробаченні, відповідальним за безпеку заходу від СБУ виявився той сам офіцер, що обшукував наш Порівський офіс на Десятинній в жовтні 2004-го. Тоді здавалося, що ті паскудні часи уже пройшли, і можна залишити минуле минулому. Відійшла та втома, те постійне відчуття загрози, що не проходило з часу арештів 9 березня 2001 року на Київському вокзалі...

Подейкують, що великий масив оперативного матеріалу, зібраного в 2004-му році на активістів "Пори", "Чистої України", "Спротиву" та інших революційних спільнот, було знищено в 2005-му, щоб не попасти під кримінальну відповідальність за підкидані бомбочки і "речові докази", за нахабні затримання, за "шмони", "прослушки" і "наружки". Та досить вірогідно, що копії збереглися, і скоро "припомнят наши имена".

Дехто з тодішніх активістів зараз не хоче згадувати про минуле, боячись за своє теперішнє і майбутнє.

Та покинути "політику" не вдасться: теперішня влада, як на мене, збирається зачищати українське поле від конкурентів, а в першу чергу - від молодіжних еліт. Будуть і "попи Гапони", і ті, хто спеціально провокує конфлікти (в КГБ це називалося "работа на разобщение"), і провокатори, типу "геть Януковича і його жидів" або "зброя - єдиний шлях".

 Цікаво, наскільки далеко готові зайти теперішні спецслужби Януковича - чи повернуть вони нас в осінь 2004-го року?

В наступних статтях - про особливості, сильні і слабкі сторони сьогоднішнього режиму, а також наші "активи" і "пасиви".

Остап Кривдик, політолог, активіст

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)