Отставка Табачника – лучший подарок к Дню знаний

14 просмотров
Среда, 01 сентября 2010, 11:35
Игорь Грынив
народный депутат, фракция БЮТ, министр культуры в оппозиционном правительстве

Настає Перше вересня - свято, яке відзначають мало не в кожній українській родині.

Скрізь, де в сім'ї є школяр чи студент, День знань зустрічають піднесено і з певним хвилюванням - що він принесе, цей новий навчальний рік.

Нинішня влада подбала про те, щоб хвилювань і тривог у школярів, студентів та їхніх батьків побільшало цього року, як ніколи. Небачена публічна активність міністра Дмитра Табачника закономірно завершилася тематичним засіданням т.зв. Громадської гуманітарної ради під керівництвом Віктора Януковича.

Отже, настав час підбити підсумки гарячкової діяльності нинішнього міністра та оцінити обіцянки нинішнього президента.

Перше, за що взявся Дмитро Табачник, - це викорінення з освіти національного духу і українського погляду на речі.

Запопадлива прокремлівська цензура торкнулася передовсім питань історії, але на черзі - зміни в усьому гуманітарному предметному блоці як вищої, так і середньої школи. Терміново переписуються підручники, вилучаються з програми предмети, змінюються навчальні програми, звільняються небажані для нового ідеологічного курсу викладачі.

Особливо активно взявся новий міністр витісняти з навчального процесу українську мову. Її вже не обов'язково знати випускнику школи, не треба складати в якості державного іспиту, без неї цілком можна обійтися кандидату наук.

Відбувається це під приводом необхідності захисту російської, якій, мовляв, загрожує в Україні повне зникнення. При цьому той факт, що в Україні є цілі регіони, де кількість українських шкіл вимірюється навіть не десятками, а одиницями, міністра-русифікатора, звичайно, не обходить.

Наступний крок - це спроба скасувати зовнішнє незалежне оцінювання або знівелювати його вплив на вступну кампанію. Система, що величезними зусиллями створювалася реформаторами вітчизняної освіти і вже почала приносити свої реальні результати, по суті, втратила своє основне призначення.

Зміни до правил вступу 2010 року ліквідували основне досягнення попередніх років - прозорість механізму оцінювання і виключення суб'єктивізму при зарахуванні до числа студентів. У багатьох навчальних закладах ці зміни сприйняли як сигнал до відновлення корупції.

Особливо мав потішити міністра Табачника комплексний, так би мовити, результат його діяльності: 12% випускників шкіл, які зареєструвалися для проходження ЗНО, не з'явилися на тест з української мови та літератури.

Але цим зловісні реформи в освітній сфері не обмежилися. Нова ініціатива невгамовного міністра - ліквідація сільських шкіл. Не подобається йому, як і чому там вчать дітей. І грошей державних йому шкода на це витрачати.

Краще, міркує Табачник, ці гроші витратити на програму "Шкільний автобус", який колись возитиме сільських дітей до "укрупнених" шкіл. Можна передбачити, що ці кошти розподілятимуться приблизно за тією ж схемою, як вони витрачаються на будівництво першої в Севастополі української школи, де корупційна складова проекту становить 5 мільйонів гривень.

Поки дійде до порушення кримінальної справи, Табачник вже знайде собі інше керівне крісло, а села - просто зникнуть.

Також в Україні відмовилися від європейського стандарту освіти і перейшли до 11-річної школи. При цьому батьків шокували обов'язковим відвідуванням садочків і примусовим саджанням за парти 5-річних малюків.

Обіцяють ще повернути п'ятибальну систему, термін "Велика Вітчизняна війна" і запровадити монополію Міносвіти на видання підручників.

Рішенням Кабміну відповідні поліграфічні потужності та 95,8 мільйонів бюджетних коштів міністерству вже надані. Однак, підручників наші школярі на перше вересня все одно не отримають. Їх обіцяють надрукувати у листопаді.

Отже, що маємо в підсумку?

Обмеження використання української мови, цензуру історичної правди та національної ідентичності, відновлення корупції при вступі до вузів, кілометрові черги до приймальних комісій, загрозу ліквідації сільських шкіл, навчання без підручників і поглиблення інтелектуальної, моральної та культурної дистанції з Європою.

А що мають Табачник з Януковичем?

Контроль над бюджетними потоками і корупційними схемами, слухняних ректорів, вдячність українофобів і похвалу з Москви.

Напередодні 1 вересня Янукович оголосив про намір провести з'їзд учителів. Але цілком можливо, що від цього задуму президентській канцелярії доведеться відмовитися. Бо серед делегатів з'їзду, імовірно, можуть опинитися патріоти і просто порядні люди, які скажуть правду про стан галузі і про результати діяльності нинішньої влади.

Найкращим подарунком до цьогорічного Дня знань була б відставка Дмитра Табачника з посади міністра. Але від пересадок в кріслах уряд "професіоналів" не змінить своєї антиукраїнської і антинародної суті. Тому зустрічаємо 1 вересня з надією на переміни - не лише в освітній сфері, але й в усій нашій Батьківщині.

Ігор Гринів, народний депутат, фракція БЮТ, міністр культури в опозиційному уряді

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)