Лица правительства после 31 октября

24 просмотра
Пятница, 03 сентября 2010, 14:13
Александр Аронец
активист ВО "Свобода", для УП

Сьогоднішній склад уряду обумовлений не професійними якостями урядовців, а виключно політичною доцільністю. Крім того, за час роботи уряду Азарова, вже відбулись деякі ротації.

Віце-прем'єр з гуманітарної політики Володимир Семиноженко втратив свою посаду ймовірно через бізнес-конфлікт його сина з сином Азарова, а міністр з питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич поплатився кріслом через домовленості Балоги з коаліцією. У наявності - чітка тенденція: саме політична доцільність і кулуарні домовленості обумовлюють склад уряду.

Ще одним підтвердженням такого прогнозу, є заява Володимира Литвина про те, що після 31 жовтня в уряді обов'язково відбудуться кадрові зміни.

Спрогнозувати, за яким принципом буде формуватись уряд після 31 жовтня, не важко. Це - результати виборів і входження/не входження в коаліцію із ПР на місцевому рівні політичних партій.

Східна Україна

Очевидно, тут упевнену перемогу здобуде ПР. Тому партія влади не буде мати потреби в співпраці з іншими політичними силами в цьому регіоні. Союзником у цих областях у ПР буде партія Сергія Тігіпка.

Центральна Україна

У центральних українських областях ситуація виглядає дещо заплутаною. За результатами першого  туру президентських виборів, у тих областях, де Янукович переміг, він набирав від 40-50% голосів. Це Дніпропетровська, Миколаївська, Запорізька, Одеська й Херсонська області.

Треба враховувати одразу декілька факторів: стрімке зниження рейтингу ПР; використання Тігіпком політтехнологічних хитрощів на зразок "праймеріз"; реанімування коаліцією осередків партій, що зареєстровані менш як за рік до виборів.

Тому, щоб отримати більшість у тих обласних та місцевих радах, партії влади потрібно буде "домовлятися". Не кажучи вже про ті області, де Янукович програв.

Саме центральна Україна є стратегічно важливою для ПР.

Адже якщо партія зможе сформувати більшість навколо себе в більшості областей, то вже зі сторони перших осіб держави ми не почуємо про демократичні цінності й необхідність дотримання прав людей - потреби в цьому просто не буде. І ці вибори в такому випадку будуть останніми.

Постає логічна відповідь.

В уряді збільшиться кількість представників Тігіпка. Також імовірно, в уряд увійдуть або людина з оточення Яценюка, або сам Яценюк, якого Льовочкін, мабуть, не просто назвав найкращою опозицією. У той же час зменшиться представництво компартії та Литвина.

Дехто може заперечити проти того, що я відніс до можливих майбутніх тушок партію Яценюка. Але варто подивитись лише на обличчя київського партійного лідера Ігоря Баленка, власника супермаркетів "Фуршет", який двічі за списками партії Литвина та ГАКу проходив у Київраду, а з 2010 року переметнувся до Яценюка.

Як відомо, ГАК голосував "як треба" за останні одіозні питання щодо перейменування вулиці Івана Мазепи й скасування райрад. Також відомі земельні питання, подейкують, що ГАК "змагався" із блоком Черновецького, хто більше землі роздеребанить.

Тому ймовірні союзники партії влади відомі.

Також цілком імовірно, що до місцевих коаліцій методом підкупів будуть входити мажоритарщики від БЮТу та інших націонал-демократичних сил. Оскільки навіть після запевнень Юлії Тимошенко, що з тушками покінчено, уже наступного дня вісім БЮТівців голосували за скасування районних рад міста Києва.

Крім того, "націонал-патріоти" від БЮТу та НУНСу в південних областях "змагаються" із ПР у питанні "хто більший українофоб". Банальним прикладом подібного рішення є ініціатива й голосування у Херсонській області цими партіями за регулярні вивішування прапорів СРСР, та інші не менш українофобські питання

Єдиною політичною силою, яка не засвітилась у будь-яких скандалах, є ВО "Свобода". За даними соцопитувань, націоналісти мають усі шанси отримати депутатські фракції в кожній області Центральної України.

Проте результат не надто від них залежить. Адже Партія Регіонів зробила все, щоб вибори йшли за давнім гаслом таваріща Сталіна: "Не важливо як голосують, важливо як рахують". Принципи формування ТВК тому підтвердження.

Західна Україна

Тут усе більш-менш зрозуміло. ПР усвідомлює, що не виграє тут за жодних умов, тому єдине питання залишається, скільки відсотків тут отримають і як поділять сфери впливу.

Партією-лідером є ВО "Свобода", яка буде навколо себе формувати більшість. Всі інші партії, навіть та ж ПР, усіляко використовують риторику націоналістів, аби відірвати виборця. Це яскраво підтверджується голосуванням ПР за підвищення надбавок ветеранам ОУН-УПА в Тернопільській обласній раді.

Інші партії також "доказують" виборцю, що вони полум'яні борці за Україну.

Але до них у мене запитання: хіба вони не знають, як голосують їхні колеги в інших областях? Хіба є гарантія того, що вони так само не перетворяться в тушки після виборів?

Важливим гравцем тут буде Єдиний Центр - партія Балоги, від успіху якої залежить представництво Балоги в оновленому уряді.

Тушки

Отже, очевидно, що в уряду після виборів буде нове обличчя. Передумови цьому створені давно.

Проте, здається, уже зрозуміло, що після виборів деякі партії будуть змагатись за відданість партії влади, аби отримати ласий шматок в уряді. Сам Азаров теж може поплатитись посадою в разі фіаско на місцевих виборах його команди.

Виборцю перш за все важливо пояснити, що за кого б він не проголосував, потрібно проконтролювати кожен відданий голос. Це тільки щоб зберегти результат.

Ну й, звичайно, щоб не виявитись ошуканим і зрадженим у черговий раз націонал-патріотичними силами, вибрати з поміж них ту, яка, можливо, для них на перший погляд найменш прийнятна.

Олександр Аронець, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)