Каменец-Подольский: фактор неопределенности на выборах

312 просмотров
Пятница, 05 ноября 2010, 11:29
Виталий Тараненко
журналист, Хмельницкий, для УП

Якщо в Хмельницькому ще до дня голосування всі крапки над "і" стосовно майбутнього мера були розставлені, то в туристичному серці Поділля, Кам'янці-Подільському - інтрига зберігається й досі.

Наразі серед трьох фаворитів фактично розігрується карта переможця. Однак проблеми, які виникають під час підрахунку голосів, створюють підґрунтя для маніпуляцій та фальсифікацій.

Реального кандидата усунено

Усе почалося з обеззброєння діючого міського голови Кам'янця-Подільського Анатолія Нестерука. Політична кар'єра цієї людини власне й почалася в місті над Смотричем, де він устиг пропрацювати в 90-х роках і дослужився до першого заступника міського голови. Однак у 1998 році він потерпів фіаско, програвши на виборах міського голови Олександру Мазурчаку.

Рівно через десять років, 1 червня 2008 року Анатолія Нестерука на позачергових виборах обирають мером Кам'янця-Подільського. Найбільшим його досягненням кам'янчани вважають повернення в комунальну власність ЗАТ "Тепловоденергія", яке свого часу відійшло в приватні руки. Раніше цей комунальний гігант забезпечував містян теплом і водою за найвищими тарифами в Україні.

Під час виборчої кампанії-2010 про Кам'янець-Подільський знову заговорили. У ЗМІ з'явилася інформація, що міський голова Нестерук виходить із лав "Батьківщини".

"На позачергових виборах за мене віддали свої голоси 86% виборців, що свідчить про те, що для більшості громадян моя політична приналежність не має суттєвого значення. Я переконаний, що міський голова, незважаючи на свої політичні переконання, повинен бути позапартійним та відстоювати інтереси кожного мешканця та всієї громади в цілому. Як міський голова я роблю все для того, щоб у роботі влади пріоритетом була не політика, а вирішення нагальних проблем Кам'янця.

Зважаючи на це, я прийняв рішення йти на вибори як позапартійний, тому офіційно заявляю про свій вихід із лав ВО "Батьківщина". Ні сьогодні, перед виборами, ні після обрання мене на другий термін роботи на посаді міського голови, я не збираюся вступати до жодної іншої політичної сили", - таку заяву він оприлюднив 14 вересня.

А тиждень потому в мерії сталися події, яким би міг позаздрити автор роману "Майстер і Маргарита" Михайло Булгаков.

20 вересня співробітники СБУ затримали керуючого справами міськвиконкому Нечая в його службовому кабінеті під час отримання частини хабара - 60 тисяч гривень. У фігуранти забарної справи також включили мера Нестерука, до якого нібито в жовтні 2009 року звернулися власники приватного підприємства із проханням передати їм в оренду земельну ділянку півтора гектари для будівництва гаражів і СТО.

"Мер погодився посприяти у виділенні землі та подальшому зменшенні орендної плати за винагороду в 300 тисяч гривень. У разі несплати цієї суми мер нібито погрожував виставити цю ділянку на аукціон і продати її", - повідомили в СБУ.

Цього ж дня прокуратура Хмельницької області за матеріалами СБУ щодо мера та його спільника порушила кримінальну справу за частиною 2 368-ї статті - одержання хабара у великому розмірі або службовою особою, яка займає відповідальне становище, та частиною 2 364-ї статті ККУ- зловживання владою або службовим становищем.

Ось тут треба зробити кілька висновків.

По-перше, діючого мера практично ізольовано та усунено з виборчих перегонів.

По-друге, карт-бланш одержали особи, котрі були у "тіні" Нестерука на кшталт чинного секретаря міськради Валентини Волошиної, яку на виборах підтримала ВО "Батьківщина".

По-третє, місто позбулося трьох чиновників: Нечай та Нестерук - під слідством у Хмельницькому СІЗО, а заступник із земельних питань Олег Марунчак майже півтора місяці не з'являється на роботі. Подейкують, що узяв лікарняний.

Непотрібні бюлетені

Тепер про саме голосування. Зі слів місцевих журналістів удалося дізнатися, що кам'янчани в день голосування віддавали перевагу графі "Не підтримую жодного з кандидатів". На окремих дільницях "противсіхи" мали повну перевагу.

Чого не скажеш за самих кандидатів на посаду міського голови, яких було семеро.

З найлегше пізнаваних претендентів - це, повторюсь, секретар міськради Валентина Волошина, екс-голова Кам'янець-Подільської райдержадміністрації Ростислав Ярема та перший заступник голови ДПА в області Михайло Сімашкевич.

Пані Волошину "Батьківщина" з усіма почестями в недешевому готелі Кам'янця-Подільського "7 днів" висунула кандидатом у мери.

Для ЕЦ-івця Яреми - це принципова спроба перевірки свого рейтингу серед кам'янчан.

Натомість кандидат від "Сильної України" Сімашкевич відстоює не лише честь мундира обласної податкової, а й безпосередню довіру самого губернатора Василя Ядухи, котрий його підтримав.

Проте з підрахунком голосів у туристичному місті відбуваються дивні речі.

2 листопада у смітнику поруч з однією з дільниць знайдено 150 виборчих бюлетенів на посаду міського голови. Таку інформацію підтвердив прокурор міста Сергій Ромась. Наразі, за його словами, перевірку проводить міліція. Слід дочекатися результатів експертизи бюлетенів, аби дізнатися, чи вони є оригінальними документами. "Якщо бюлетені виявляться справжніми, може бути порушена кримінальна справа, а результати виборів на цій дільниці можуть бути визнані недійсними", - припустив прокурор.

4 листопада під час засідання міської територіальної виборчої комісії голова ТВК Тетяна Остафійчук повідомила, що в смітнику знайдено ще 360 виборчих бюлетенів по виборах міського голови на території дільниці №41, що знаходиться в Старому місті. За її словами, до неї звернулися представники правоохоронних органів із проханням надати по 5 екземплярів невикористаних бюлетенів, щоб провести експертизу знайдених.

Станом на день четверга у Кам'янці-Подільському проводився перерахунок на дільниці №37, де виявлено факт нестачі 50 бюлетенів.

Така ситуація не до вподоби кандидатові Ростиславу Яремі.

Він звинуватив міську ТВК у бездіяльності та навмисному затягуванні результатів. "Мені, як кандидату на посаду Кам'янець-Подільського міського голови, не зрозуміло, чому голова ТВК зволікає з оприлюдненням результатів, чому на одній із виборчих дільниць більше двох днів рахують голоси, чому по тридцять разів переписують протоколи, чому своєю бездіяльністю ТВК бентежить громаду?

Яка мета? Якщо відтягнути час, то для чого? Якщо в міської територіальної комісії є сумніви, то офіційні скарги потрібно розглядати, і приймати рішення щодо перерахунку голосів, а не проводити засідання в телефонному режимі", - наголосив він.

За останніми даними, не виключено, що в Кам'янці-Подільському можуть повторно взятися за підрахунок усіх голосів.

Віталій Тараненко, журналіст, Хмельницький, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)