Вы куда, Арсений?

19 просмотров
Пятница, 05 ноября 2010, 13:11
Евгений Булавка
для УП

Оцінка місцевих виборів в Україні, яка пролунала від їх учасників, однозначна, - вони не були ані прозорими, ані демократичними. Про це в увесь голос заявляють не тільки опозиційні партії, але й начебто провладні комуністи.

Перелік критичних зауважень загальновідомий і немає сенсу його повторювати. Хіба що для експерименту можна спробувати знайти хоч кількох притомних людей, які справді вірять у те, що в Харкові переміг Кернес.

Спостерігачі від Ради Європи відзначили, що виборча кампанія 2010 року в Україні не відповідала стандартам цієї організації, і особливо звернули увагу на недосконалість закону про вибори, зміненого, як відомо, в останній момент за ініціативою Партії регіонів, "який уможливив політично незбалансовані склади виборчих комісій і сприяв, зокрема, скасуванню реєстрації кандидатів в останню мить перед виборами".

Повне уявлення про несприйняття цієї виборчої кампанії світом дають публікації у провідних закордонних виданнях.

Заявляти ж про її демократичність можуть або спеціально делеговані з Росії спостерігачі, які окрім України на жодних виборах не "засвітилися", або Микола Азаров. Але чинний прем`єр давно живе в якійсь іншій країні, окремо від своїх співгромадян, - у нього і ціни не ростуть, і Податковий кодекс "покращує життя" підприємцям.

Проте несподівано владу підтримав Арсеній Яценюк. 1 листопада, як повідомляють інформагенції, на прес-конференції він заявив, що "місцеві вибори в Україні загалом відбулися демократично".

Зрозуміло, що Арсеній Петрович був сильно зайнятий під час виборчої кампанії, і йому, очевидно було ніколи читати блог свого заступника Андрія Пишного, який зазначав: "Якщо демократичні вибори виглядають так, то як тоді, за версією регіоналів, повинні виглядати недемократичні вибори?".

Загалом, від "Фронту змін" тільки у день голосування надійшла маса повідомлень про виявлені порушення. Та й сам Арсеній Яценюк, зробивши таку заяву, чимдуж помчався в Одесу, де, як відомо, кандидат від його партії Едуард Гурвіц на виборах мера начебто програє регіоналу Костусєву. В що відмовляється вірити і сам Гурвіц, і багато одеситів.

Тут лідер Фронту заявив: "Те, що відбувалося і відбувається в Одесі, - це була найбрудніша кампанія, і зараз триває найнахабніша крадіжка голосів виборців".

Так все ж таки, вибори були демократичними, чи ні? І чи можливо, щоб у "Фронті змін" зміни поглядів відбувалися так часто?

На згадку, окрім іншого, приходить те, з якою легкістю під час президентських виборів Яценюк поміняв свої проєвропейські переконання на майже євразійські, а потім так само невимушено повернувся у європейське річище.

Яценюк не поставив свого підпису під спільною заявою опозиційних сил щодо місцевих виборів, як не підтримував такі спільні дії і раніше. Натомість, фактично, озвучив думку, що повністю вкладається в риторику влади і покликана створити тло загального "благодєнствія". Чи має право такий політик називати себе опозиційним? Сумнівно.

Йому також, звісно, ніхто не забороняє зустрічатися в ресторанах з сином діючого президента, якщо вірити оприлюдненій інформації. А після цього грізне "ай-яй-яй" на адресу влади під час телеефірів виглядає просто несерйозно.

Хоч в день голосування вже майже виникла ілюзія справжньої опозиційності "Фронту змін". Здалося, що брутальний характер виборів підштовхне Яценюка до тіснішої співпраці з опозиційними партіями. Але він почав дрейфувати в інший бік.

Куди ж?

Не виключено, що пояснення криється у змінах, які відбулися на політичному ландшафті після місцевих виборів. Як відомо, на них зазнав фіаско Сергій Тигіпко, який тривалий час був обличчям нової влади "для Заходу". Так розв'язка тепер відкриває і для інших діячів можливість побути почесною політичною "ширмою" для Януковича.

Євген Булавка, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)